Ga direct naar inhoud

Leg vast wie over jouw toekomst mag beslissen

Terug naar Alle eindejaarstips

Door een ongeval of ziekte kun je op elk moment in je leven onverwacht niet meer in staat zijn om bewuste beslissingen te nemen. Wie neemt er namens jou belangrijke beslissingen als je wilsonbekwaam bent?

Dat is niet automatisch je partner of je kinderen. Het is daarom verstandig om nu vast zaken voor de toekomst te regelen.

Wat is een levenstestament?

Dit leg je vast in een levenstestament, ook wel notariële volmacht genaamd. Hierin leg je je keuzes en wensen vast, voor het geval je zelf niet meer kunt handelen. Denk hierbij aan wie je financiën beheert of wie medische beslissingen voor je neemt. Zo hou je zelf de regie en worden jouw belangen volgens jouw wensen geregeld.

Een levenstestament kan je zelf opstellen, maar ook bij een notaris regelen. Het voordeel hiervan is dat financiële instellingen de benoemde gemachtigde(n) erkennen. Deze notariële levenstestamenten worden bewaard in het Centraal Levenstestamentenregister.

Het verschil met een testament

Een levenstestament geldt tijdens je leven. Het bepaalt niet wat er met je vermogen moet gebeuren ná je overlijden. Dat regel je in een testament.