Ga direct naar inhoud

Eindejaarstips 2019

15 financiële tips om het jaar goed mee af te sluiten.

Het nieuwe jaar komt eraan, maar jij kunt dit jaar nog slim omgaan met je financiën en mogelijk geld besparen. Bekijk hieronder de tips en haal een belastingvoordeel uit je vermogen, je hypotheek, je pensioen maar ook je zorgverzekering. Waaruit kun jij je voordeel halen?

Verminder belastbaar inkomen

Betaal zoveel mogelijk kosten vooruit

Is je vermogen op 1 januari 2020 meer dan € 30.846,-? Dan betaal je over het bedrag daar boven vermogensrendementsheffing. Dus is het soms slim je vermogen te verlagen.

Lees meer

Los schulden af, ook de kleintjes

Heb je een vermogen van meer dan € 30.846,-? Dan is het slim om voor het einde van het jaar je openstaande schulden af te lossen. Ook al zijn ze klein.

Lees meer

Betaal vóór 1 januari openstaande belastingaanslagen

Je kunt mogelijk dit jaar nog belasting besparen in box 3. Bijvoorbeeld door openstaande belastingaanslagen nu nog te voldoen.

Lees meer

Wonen en welzijn

Los af op je hypotheekschuld

Extra aflossen op je hypotheek kan zowel een financieel als fiscaal voordeel opleveren.

Lees meer

Regel een samenlevingscontract

Ben je gaan samenwonen? Breng dan je financiën voor dit jaar en komende jaren goed op orde en regel een samenlevingscontract.

Lees meer

Verkoop je eigen woning pas in het nieuwe jaar

Verkoop je dit jaar je woning en maak je daar winst op? Dit wordt belast in box 3, waardoor je mogelijk meer moet betalen.

Lees meer

Bekijk of je zorgverzekering nog bij je situatie past

Misschien is jouw situatie afgelopen jaar veranderd, dat heeft invloed op de zorg die je nodig hebt.

Lees meer

Toekomst

Spaar extra voor je pensioen

Ben je aan het banksparen voor je pensioen? Dan mag je elk jaar je inleg aftrekken van je inkomen, maar je bent daarbij wel gebonden aan een wettelijk maximum.

Lees meer

Regel je testament

Als je ongehuwd samenwoont, een koopwoning hebt of iets wilt nalaten aan een goed doel, is het slim om de verdeling van je bezittingen vast te leggen.

Lees meer

Leg vast wie over jouw toekomst mag beslissen

Wie neemt er namens jou belangrijke beslissingen als je wilsonbekwaam bent? Het is verstandig om nu vast zaken voor de toekomst te regelen.

Lees meer

Ondernemer? Maak nu een keuze voor je pensioen

Dit is het laatste jaar waarin je pensioen in eigen beheer kan omzetten in een oudedagsverplichting (ODV) of kan afkopen met korting.

Lees meer

Schenken

Schenk voordelig aan een goed doel

Aan een goed doel geven is niet alleen vrijgevig, je kunt er ook fiscaal je voordeel mee doen. Hieraan zitten wel wat voorwaarden verbonden.

Lees meer

Doe je aangifte schenkbelasting voor maart

Heb je in 2019 een schenking ontvangen van bijvoorbeeld (groot)ouders? Doe dan op tijd aangifte schenkbelasting zodat je geen rente hoeft te betalen.

Lees meer

Geld terug krijgen

Krijg nu nog belasting terug over 2014

Heb je in het verre verleden bijbaantjes gehad? Dan is er belasting ingehouden, waar je vaak een deel van kunt terugkrijgen.

Lees meer

Trek je studiekosten af zolang dat kan

De aftrekpost voor opleidingskosten gaat komende jaren veranderen. In 2020 kun je deze nog gewoon aftrekken. Hiervoor gelden wel wat voorwaarden.

Lees meer