Ga direct naar: inhoud

Preventietips Horeca

Een klant die struikelt, waterschade in de keuken of een brand. Als horecaondernemer kent u de risico’s van het vak als geen ander. Nationale-Nederlanden helpt u graag om de kans problemen te verminderen. Daarom zetten we de belangrijkste preventiemaatregelen op een rij.

Richt uw zaak veilig in
  • Hou de wandelpaden vrij.
  • Lopen uw gasten extra gevaar om te struikelen, uit te glijden of te vallen? Waarschuw hen met bordjes.
  • Plaats balustrades en trapleuningen bij hoogteverschillen.
  • Controleer aan het begin van elke werkdag of meubels niet beschadigd zijn.
Verminder de kans op brand
  • Zorg voor duidelijk zichtbare vluchtroutes en hou deze vrij.
  • Zorg voor genoeg geschikte blusmiddelen en blusdekens.
  • Controleer dagelijks of de blusmiddelen goed bereikbaar zijn.
  • Laat uw blusmiddelen eens per twee jaar controleren en onderhouden.
  • Gebruik alleen versieringen van brandveilig materiaal.
  • Hou technische installaties in goede staat en laat ze regelmatig controleren.
  • Laat keukenapparatuur en afzuiginstallaties regelmatig schoonmaken.
  • Verminder de kans op brandstichting: doe afvalcontainers die buiten staan op slot en zorg dat ze niet te verplaatsen zijn.
  • Sla geen brandbaar (verpakkings)materiaal op in de buurt van de gevels.
  • Als u terrasverwarmers gebruikt, kies dan voor vaste verwarmers en laat deze aansluiten door een erkend installateur.
Zorg voor de veiligheid van uw mensen
  • Zorg voor voldoende rustpauzes.
  • Laat uw medewerkers niet te zwaar tillen.
  • Verminder de kans op gehoorbeschadiging. Zet de muziek niet te hard.
  • Stel een huishoudelijk reglement op en bespreek dit met uw medewerkers.
  • Maak met uw medewerker afspraken over omgang met lastige en agressieve gasten.
  • Breng uw risico’s in kaart met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en neem passende preventiemaatregelen.
Werk hygiënisch
  • Hou u aan de wettelijk verplichte HACCP-richtlijnen.
  • Verminder de kans op legionellabesmetting door de temperatuur van het tapwater op minimaal 60°C in te stellen. En spoel waterleidingen die niet vaak worden gebruikt minimaal één keer per week door.
  • Bestrijd ongedierte en hou de bestrijdingsmiddelen buiten het bereik van uw gasten.
Geef dieven geen kans
  • Laat uw bedrijf beveiligen door een beveiligingsbedrijf met BORG-certificaat of dat is erkend door de Vereniging Europese Beveiligingsbedrijven (VEB).
  • Berg geld en waardevolle spullen op in een goed afgesloten of beveiligde ruimte. Zie ook onze Preventietips Contant Geld .
  • Veranker uw audiovisuele apparatuur en computerapparatuur aan het meubilair.
  • Breng buitenverlichting aan bij ramen en deuren en aan de achter- en zijkant van het bedrijf.
  • Let erop dat begroeiing niet hoger is dan één meter.
Verminder de kans op waterschade
  • Bewaart u uw voorraad in een kelder of souterrain? Plaats uw spullen op vlonders of pallets op ten minste tien centimeter van de vloer.
  • Voorzie uw apparatuur van watersloten.


Heeft u vragen over schadepreventie?

Nationale-Nederlanden adviseert u graag over hoe u de kans op schade vermindert. Een team van ervaren risicodeskundigen staat voor u klaar.