Ga direct naar inhoud

Preventietips Keukeninrichting

In bedrijfskeukens liggen veel risico’s op de loer. Brand, bijvoorbeeld. Maar ook ongelukken. Met eenvoudige maatregelen kunt u de risico’s flink beperken.

Uw keukenapparatuur
  • Hou uw keukenapparatuur, gasslangen en elektrische aansluitingen in goede staat.
  • Laat de apparatuur en de aansluitmaterialen elk jaar door de leverancier controleren en zo nodig repareren.
  • Vervang een gasslang na drie tot vijf jaar.
  • Hou de apparatuur schoon en ververs de frituurolie regelmatig.
Uw afzuiginstallatie
  • Reinig de vetfilters regelmatig. Bij dagelijks gebruik van de keuken minimaal één keer per week, anders minimaal één keer per maand.
  • Schakel voor de afzuigkanalen en de ventilator uw leverancier of een gespecialiseerd bedrijf in. Let erop dat deze is aangesloten bij het Nederlands Verbond Reinigingsspecialisten Luchtbehandelingsystemen (NVRL).
Uw gastoestellen
  • Kies voor gasapparatuur met vlambeveiliging.
  • Test elke week of de gasveiligheidsklep goed werkt. Twijfelt u daaraan? Schakel dan een erkend installateur in.
  • Controleer uw gasslangen elk jaar. Heeft u geen speciale onderhoudsvrije gasslangen? Vervang ze dan elke vijf jaar. Of eerder, als u scheurtjes of andere onregelmatigheden ziet.
De veiligheid van uw medewerkers
  • Zorg voor goed verlichte, opgeruimde werkplekken.
  • Voorkom gladde vloeren.
  • Zorg dat uw medewerkers voorzichtig omgaan met messen en weten hoe apparatuur werkt.
  • Zorg dat uw medewerkers weten hoe de blusmiddelen werken.
Brand blussen
  • Blus brandend frituurvet of pannen met olie nooit met water, maar gebruik een deksel die goed past of een speciale vetbrandblusser.
  • Hang blusdekens op goed bereikbare plekken.
  • Laat uw blusmiddelen regelmatig controleren.
  • Lees meer tips om brand te blussen


Heeft u vragen over schadepreventie?

Nationale-Nederlanden adviseert u graag over hoe u de kans op schade vermindert. Een team van ervaren risicodeskundigen staat voor u klaar.