Ga direct naar inhoud

Thuiswerken en de vitaliteit van je werknemers

Extremen komen verder uit elkaar te liggen door de coronacrisis. Dat is de ervaring van coach en adviseur leiderschap Marije van Duijne Strobosch. “Werknemers die al vitaal waren, redden zich over het algemeen goed. De minder vitale groep valt sneller uit.” Hoe ga je daar als werkgever mee om? En hoe houd je ondanks het werken op afstand toch goed zicht op het welzijn van je werknemers?

De coronacrisis vergroot verschillen tussen mensen uit, merkt Marije van Duijne Strobosch. Ze is coach en adviseur over thema’s als vitaliteit en leiderschap. “Mensen die voor de crisis al veerkrachtig waren, geven makkelijker een creatieve draai aan deze tijd. Ze pakken een oude hobby op of gebruiken het wegvallen van reistijd om meer te sporten.”

Tegelijkertijd is er een groep mensen die voor de coronacrisis al tegen uitdagingen aanliep. “Denk aan mensen met relatieproblemen of singles die zich alleen voelen. Of aan jonge ouders die het al lastig vonden alle ballen in de lucht te houden”, licht Marije toe. “De coronamaatregelen vergroten zulke problemen uit. Eenzaamheid, een scheiding of een burn-out liggen sneller op de loer.”

Vitale werknemers: goed in je vel op vier niveaus

Hoe ga je als werkgever om met werknemers die door de coronamaatregelen (nog) minder vitaal zijn? En hoe zorg je ervoor dat je ondanks het werken op afstand een vinger aan de pols houdt? Marije gebruikt hiervoor het zogenaamde Kopmanwiel. Dit model benadert vitaliteit vanuit vier invalshoeken:

1. Fysiek: Zijn je werknemers lichamelijk gezond? Zitten ze goed in hun vel? En voelen ze zich fit?

2 Mentaal: Worden je werknemers genoeg uitgedaagd? Zijn ze mentaal in staat hun werk te doen? En geven ze hun brein voldoende rust?

3 Emotioneel: Voelen je werknemers zich verbonden met hun werk en hun collega's? Zijn ze tevreden met de (hoeveelheid) contacten die ze hebben, zoals hun partner, vrienden, familie en collega’s?

4 Zingeving: Worden je werknemers blij van hun werk? Doen ze wat hen zin geeft in het leven? En voelen ze zich geïnspireerd?

“Ga per invalshoek na wat je al doet voor je werknemers en wat er beter kan”, raadt Marije aan. “Zo werk je aan vitaliteit op alle vlakken.”

Meer aandacht voor relaties en zingeving op het werk

Het valt de coach bijvoorbeeld op dat veel werkgevers vooral naar de fysieke en mentale vitaliteit van hun werknemers kijken. “Veel mensen hebben werk waarvoor ze mentale energie nodig hebben. Denk aan taken als adviseren, plannen of analyseren. Werkgevers helpen die taken te managen. Of ze stimuleren een fysiek gezonde leefstijl door sportabonnementen of gezonde lunches aan te bieden.”

Voor relaties en zingeving daarentegen, is vaak minder aandacht. “Dat was voor de coronacrisis al zo”, weet Marije. “Mensen praten in een werkcontext makkelijker over de inhoud van hun werk dan over persoonlijke vragen als ‘Wat geeft mij voldoening?’”

Door de coronamaatregelen komt de nadruk nog sterker te liggen op het mentale vlak. “Bedrijven in de overlevingsstand focussen zich vooral op inhoud en resultaten: hoe kunnen we ons werk ondanks de crisis toch blijven doen? Of je werknemer nog plezier heeft in zijn werk, is even minder aan de orde.”

Vraag werknemers of ze trots zijn op hun werk.

Hoe gaat het eigenlijk met je?

Wat Marije betreft mag de focus dan ook meer verschuiven naar het emotionele of relationele vlak. “Door het thuiswerken verloopt bijna al ons contact digitaal. We missen de sociale praatjes op kantoor of tijdens de lunch. En leidinggevenden kunnen nu niet fysiek bij hun mensen langslopen om te polsen hoe het gaat.”

Ook benadrukt ze dat we via online communicatietools geneigd zijn om meer over de werkinhoud te communiceren dan over hoe het met ons gaat. “Terwijl ook een praatje over het weekend bijdraagt aan de vitaliteit van werknemers.”

Een tip van Marije: “Bel je werknemers vaker. Of vraag iemand na een online vergadering even te blijven hangen om te horen hoe het thuis gaat. Dat is helemaal belangrijk als je in coronatijd nieuwe werknemers hebt aangenomen. Hen ken je nog iets minder goed.”

Ook kun je ondanks de afstand nog steeds in de gaten houden welke werknemers mogelijk extra aandacht nodig hebben. “Zien werknemers er keer op keer onverzorgd uit tijdens de online vergaderingen? Klagen ze veel? Of doen ze hun werk niet meer naar behoren? Maak dan tijd voor een één-op-één-gesprek.”

Online inspiratie en zingeving

Ook op zingevingsvlak liggen kansen voor werkgevers, denkt Marije. “Zingeving gaat over bijdragen aan wat jij belangrijk vindt. Op dit vlak worden we nu enorm uitgedaagd. De toekomst is onzeker. Blijft mijn werk bestaan? Hoe lang gaat dit nog duren? Het vraagt tijd en empathisch contact van leidinggevenden om te ontdekken hoe werknemers op dit vlak in hun vel zitten.”

De coach benadrukt het belang van gesprekken hierover tussen de werkgever en werknemer. “Je hoeft echt niet letterlijk te melden dat je een gesprek wil voeren over zingeving. Maar je kunt wel bij je werknemers polsen of ze nog trots zijn op hun werk. Of waarover ze zich zorgen maken op hun werk of thuis.”

Als je veel werknemers in dienst hebt

Heb je veel collega’s? En vind je het een uitdaging ze allemaal persoonlijk te spreken? “Verdeel je werknemers dan in groepen”, adviseert Marije. “De mensen met wie het zeker goed gaat, kun je af en toe een mailtje of een appje sturen. Bijvoorbeeld met een compliment of een grappig filmpje. Zo laat je zien dat je aan ze denkt.”

Daarnaast zijn er werknemers waarvan je weet dat het niet goed met ze gaat. “Die heb je waarschijnlijk wel in beeld”, zegt de coach. “Blijf met ze in gesprek over wat er speelt. En realiseer je dat een werknemer aan de telefoon of via beeldbellen misschien niet direct het achterste van zijn tong laat zien. Bel dus wat vaker om te horen hoe het echt gaat.”

Tot slot weet je van sommige werknemers misschien niet precies hoe het met ze gaat. Nieuwe werknemers horen bijvoorbeeld bij deze groep. “Neem de tijd om deze mensen regelmatig te bellen”, zegt Marije. “Begin met een compliment of een inhoudelijke vraag. Informeer daarna hoe het verder gaat. Zo houd je een vinger aan de pols.”

Eigen verantwoordelijkheid

Een laatste tip van de coach: “Vergeet niet dat je een werkgever-werknemer-relatie hebt. Je kunt een werknemer die zich eenzaam voelt de optie aanbieden toch een dag naar kantoor te komen. Maar de invulling van zijn of haar lege weekend hoef jij niet op te lossen. Je werknemers zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor hun eigen veerkracht en balans.”

Meer weten?

Benieuwd naar meer inspiratie over ondernemen in een anderhalve-meter-samenleving? Met deze zeven tips zorg je ervoor dat jouw mensen productief vanuit huis werken. En in het interview met ondernemer Bob lees je hoe hij zijn bedrijf en werknemers gezond houdt.




Ondernemen doe je samen