Ga direct naar inhoud

Persoonlijk Pensioen Plan voor de DGA

  • Uw pensioenregeling samenstellen zoals ú dat wilt
  • Een voorspelbare premie, geen onverwachte lasten
  • Uw pensioengegevens eenvoudig online inzien en aanpassen

Het flexibele pensioenplan voor de directeur-grootaandeelhouder

Het Persoonlijk Pensioen Plan biedt een flexibele pensioenregeling die past bij een wereld in beweging. Oók voor de DGA. U kunt deelnemen aan de collectieve regeling van uw werknemers. Maar u kunt ook zelf een individuele regeling vormgeven: het Persoonlijk Pensioen Plan voor de DGA. Met het Persoonlijk Pensioen Plan voor de DGA heeft u de zekerheid van een voorspelbare pensioenpremie. En u kunt de regeling aanpassen aan uw eigen wensen.

Contact

Heeft u vragen over het Persoonlijk Pensioen Plan? Neem dan contact op met uw adviseur of met uw accountmanager van Nationale-Nederlanden.

Interesse in het Persoonlijk Pensioen Plan voor de DGA?

Wilt u weten of het Persoonlijk Pensioen Plan voor de DGA bij u past? Of hoe u deze regeling kunt aanpassen aan úw wensen? Neem contact op met uw financieel adviseur.

Hoe doen uw beleggingen het?

Lees meer over de beleggingsfondsen en bekijk de actuele koersen.

Fondsen & Koersen

Wat is het?

Persoonlijk Pensioen Plan voor de DGA in het kort

Het Persoonlijk Pensioen Plan is een beschikbare premieregeling. Dit noemen we ook wel een defined contribution-regeling of een DC-regeling. Standaard beleggen wij de betaalde pensioenpremie. Zo bouwt u pensioenkapitaal op. Op uw pensioendatum koopt u zelf van het opgebouwde kapitaal een pensioenuitkering.
U kunt ook (een deel van) uw premie gebruiken om gegarandeerd pensioen te kopen. Dit deel van uw pensioenuitkering staat dan al vast, hier beleggen we niet meer mee.

Welke risico’s loopt u?

U loopt beleggingsrisico en renterisico bij de koop van de pensioenuitkering. Door in lifecycles te beleggen, verkleinen we deze risico’s als de pensioendatum dichterbij komt.

Bouwt u (ook) gegarandeerd pensioen op? Dan hangt de hoogte van het gegarandeerd pensioen af van de rentestand bij de koop van het gegarandeerd pensioen. Ook bij gegarandeerd pensioen loopt u dus renterisico. Het voordeel van gegarandeerd pensioen is dat u geen beleggingsrisico loopt. Maar hiermee mist u niet alleen het risico op een lager, maar ook de kans op een hoger pensioen.
Daarnaast loopt het risico dat de koopkracht van hun pensioen kleiner wordt door inflatie.

Verschillen tussen de DGA en deelnemers in een collectieve pensioenregeling

Voor DGA’s gelden enkele andere wettelijke regels dan voor deelnemers aan een collectieve pensioenregeling.

  • Als DGA valt u niet onder Pensioenwet. U geniet daarom minder bescherming voor uw pensioen dan gewone werknemers. Wij sturen u wel het begin van uw deelname uw Pensioen 1-2-3 en jaarlijks een Uniform Pensioenoverzicht.
  • Het Persoonlijk Pensioen Plan voor de DGA valt niet onder de Wet Medische Keuringen. We stellen u bij toetreding tot het Persoonlijk Pensioen Plan enkele gezondheidsvragen. Daarna nodigen we u mogelijk uit voor een (medische) keuring.
  • Mocht u arbeidsongeschikt worden, dan voert Nationale-Nederlanden de medische beoordeling uit. Bij deelnemers in de collectieve regeling doet UVW dit.
  • U bent als DGA waarschijnlijk niet verzekerd voor de WIA. Dit betekent dat u geen WIA-uitkering krijgt van de overheid als u (deels) arbeidsongeschikt wordt. Bij het Persoonlijk Pensioenplan voor de DGA hoort op dit moment altijd premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. Maar hierop kunt u alleen aanspraak maken als u een (inkomensvervangende) loongerelateerde uitkering krijgt, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering of -pensioen. Het is dus belangrijk dat u een losse arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit.
Keuzes

Welke keuzes heeft u?

Met de volgende keuzemogelijkheden kunt u uw Persoonlijk Pensioen Plan afstemmen op uw wensen en situatie. Nationale-Nederlanden hanteert een bepaalde standaard (default) manier van beleggen in lifecycles. De werkgever kan onder voorwaarden hiervan afwijken en een andere standaard manier van beleggen opnemen in de pensioenregeling. Als individuele DGA kunt u zelf de manier van beleggen kiezen die het beste past bij uw wensen en situatie. Sluit u namens uw bedrijf (als werkgever) de pensioenregeling voor uzelf (als pensioendeelnemer), dan maakt u beide keuzes zelf.

Beleggen in een lifecycle

Standaard beleggen we voor u in een lifecycle. Dit betekent dat we het beleggingsrisico automatisch voor u afbouwen, als de pensioendatum dichterbij komt. De werkgever kiest de standaard manier van beleggen in lifecycles. Als pensioendeelnemer kunt u zelf de beleggingskeuzes maken die bij u persoonlijk het beste passen.

  • De beleggingsvorm: dit is onze aanpak voor beleggen en hoe we de risico’s spreiden. De werkgever kiest uit twee beleggingsvormen: Index Volgend en Actief Beheerd. U kunt als deelnemer zelf kiezen voor de andere beleggingsvorm.
  • Het beleggingsrisico. Binnen iedere beleggingsvorm kunnen we meer en minder risicovol beleggen. Zolang bij ons geen risicoprofiel bekend is, beleggen we voor een werknemer standaard in een lifecycle die hoort bij het risicoprofiel ‘gebalanceerd’. De werkgever kan hier onder voorwaarden van afwijken en kiezen voor ‘voorzichtiger’ of ‘ambitieuzer’ als standaard risicoprofiel. Meer over deze risicoprofielen kunt u lezen in het document ‘Standaard lifecycle voor uw deelnemers’. Als deelnemer stelt u eerst uw persoonlijke risicoprofiel vast. Vervolgens kunt u kiezen uit alle vijf de soorten lifecycles (van minst naar meest risicovol): ‘voorzichtiger +’, ‘voorzichtiger’, ‘gebalanceerd’, ‘ambitieuzer’ en ‘ambitieuzer +’.
  • We bouwen de risicovolle beleggingen af als een deelnemer zijn pensioendatum nadert, en beleggen dan een steeds groter deel van de beleggingswaarde in risicomijdende matchingfondsen. Standaard gaan we bij het afbouwen uit van de (verwachte) AOW-leeftijd als einddatum. De werkgever kan hiervan afwijken en kiezen voor afbouwen naar de pensioenleeftijd in de regeling.
  • Standaard bouwen we de risicovolle beleggingen af naar 0% op de (verwachte) AOW-leeftijd, of pensioenleeftijd in de regeling als de werkgever daarvoor kiest. Dit sluit aan bij een vaste pensioenuitkering. U kunt als deelnemer zelf kiezen voor risicoafbouw naar een variabele uitkering. We bouwen het risico dan minder ver af.

Meer over de beleggingskeuzes leest u op de deelnemerspagina Beleggen met uw pensioengeld.

'Zelf beleggen'

U kunt ook besluiten om zelf uw beleggingsfondsen te kiezen uit de beschikbare fondsen. We beleggen dan niet in een lifecycle, en we bouwen niet automatisch het risico voor u af. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om uw pensioengeld te laten beleggen op een manier die bij u past.

Beleggen of gegarandeerd pensioen

U kunt alle premie laten beleggen, of van uw premie (gedeeltelijk) gegarandeerd pensioen kopen. U kunt ook een deel van de waarde van uw beleggingen gebruiken om gegarandeerd pensioen in te kopen. Deze keuze kunt u ieder jaar opnieuw maken. Heeft u gegarandeerd pensioen gekocht? Dan loopt u daarna voor dit deel van uw pensioen geen beleggings- of renterisico meer. U loopt wel het risico dat uw gegarandeerde pensioen minder waard wordt door inflatie.

Aanvullende verzekeringen

U kunt daarnaast aanvullende verzekeringen afsluiten voor:

  • Aanvullend arbeidsongeschiktheidspensioen: dit beperkt het inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid vóór de pensioendatum;
  • Anw-hiaatpensioen: aanvullend tijdelijk nabestaandenpensioen.
Communicatie

Hoe blijft u goed geïnformeerd?

U krijgt toegang tot uw afgeschermde online-omgeving Pensioen Services Online. Hier kunt u veel zelf regelen en opzoeken. Daarnaast ontvangt u bericht over uw pensioenregeling van ons van ons op relevante momenten.

Inzicht in uw pensioen en begeleiding bij keuzes

In uw afgeschermde online-omgeving Pensioen Services Online kunt u veel zelf regelen en opzoeken. U kunt er:

  • Polisgegevens en belangrijke documenten inzien, zoals Pensioen 1-2-3 en het Uniform Pensioenoverzicht.
  • Inzicht krijgen in uw pensioen en in uw totale toekomstige inkomen met de Inkomensplanner.
  • Uw totale verwachte inkomen afzetten tegen uw verwachte uitgaven na uw pensioen.
  • Zien hoeveel pensioen u naar verwachting later krijgt uit het Persoonlijk Pensioen Plan, zowel bij gemiddelde, slechte als goede beleggingsresultaten.
  • Berekenen wat het betekent als u een deel van de premie of beleggingswaarde omzet naar gegarandeerd pensioen.
  • Uw beleggingskeuzes aanpassen en zien wat de mogelijke gevolgen zijn voor uw pensioenuitkering.

Pensioen Services Online is ook beschikbaar in het Engels.

Communicatie op relevante momenten

Op relevante momenten nemen we contact met u op.
Denk aan:

  • Bericht als het belangrijk is beleggingskeuzes te maken.
  • Bericht bij levensgebeurtenissen met invloed op het pensioen.
  • Pensioen 1-2-3: gelaagde informatie over de belangrijkste onderdelen van de pensioenregeling.
  • Uniform Pensioenoverzicht (UPO)
  • Informatiebrieven bij uitdiensttreding, pensionering of scheiden.
  • Gegevens voor het Pensioenregister (mijnpensioenoverzicht.nl).
Voordelen

Voordelen van het Persoonlijk Pensioen Plan voor de DGA

Het Persoonlijk Pensioen Plan voor de DGA biedt u veel voordelen:

  • Het is fiscaal aantrekkelijk door de omkeerregeling. U betaalt geen belasting en premies volksverzekeringen over de pensioenpremie die u inlegt. Deze betaalt u pas als u de uitkering krijgt.
  • Het biedt naast ouderdomspensioen ook een partner- en wezenpensioen.
  • U kunt uw regeling zelf vormgeven. Zo weet u zeker dat de regeling aansluit bij uw wensen en behoeften. U kunt zelf beslissen over de hoogte van de premie.
  • Nationale-Nederlanden zorgt voor professioneel beleggingsbeleid in lifecycles, met aantrekkelijke beheerkosten. U kunt hierop zelf invloed uitoefenen door de lifecycle te kiezen die bij u past. Of door zelf uw beleggingsfondsen te kiezen (‘Zelf Beleggen’).
  • Met Pensioen Services Online heeft u altijd online inzicht in uw totale inkomen voor later. Én ziet u wat uw mogelijkheden zijn om dit te beïnvloeden.
Downloads

uniqueid