Ga direct naar inhoud
FitVoorLater

FitVoorLater

 • Pensioenaanvulling zonder fiscale voorwaarden
 • Flexibel inzetten en compenseren zoals jij wilt
 • Collectief af te sluiten voor al je werknemers. Uitgevoerd door NN Investment Partners

Flexibele pensioenaanvulling voor je werknemers

Door diverse veranderingen in ons pensioenstelsel wordt het pensioen voor je werknemers steeds individueler, waarbij elke werknemer een eigen pensioendoel heeft. Bijvoorbeeld eerder kunnen stoppen met werken of een aanvulling op het pensioen opbouwen. Met FitVoorLater van NN Investment Partners (NN IP)* kunnen je werknemers een flexibele aanvulling op het pensioen opbouwen in de vorm van beleggen met netto geld. Dit wordt ook de vierde pensioenpijler genoemd. Het product is interessant voor werkgevers die willen inspelen op de individualisering van het pensioenstelsel en die hun werknemers compensatie willen bieden bij overgang naar een vlakke staffel. Bepaal (in samenspraak met je adviseur) of dit voor jou een passende oplossing is.

Persoonlijk advies nodig?

Wil je advies afgestemd op jouw wensen en situatie? Een onafhankelijk adviseur kan je daarbij helpen.

Wat is het

FitVoorLater

Een goed pensioen is een sterk uithangbord, zeker in een competitieve omgeving. Veel werkgevers ervaren ook een zorgplicht ten opzichte van het pensioen van hun werknemers, zeker nu er zoveel verandert in het pensioenlandschap. Met FitVoorLater speel je in op dit veranderende pensioenlandschap.

Met FitVoorLater bied je je werknemers de mogelijkheid om een flexibele aanvulling op het pensioen op te bouwen in de vorm van beleggen met netto geld. Dat betekent dat er zonder fiscale voorwaarden geld kan worden gestort en worden opgenomen. Je werknemer bepaalt zelf voor welk doel dit vermogen wordt gebruikt. Dat is handig, want niet iedereen heeft hetzelfde pensioendoel.

Collectief aanmelden

Uniek voor een vierde pijler oplossing is dat je met FitVoorLater al uw werknemers in één keer op collectief niveau kunt aanmelden. Dat betekent dat er voor je werknemers een beleggingsrekening wordt klaargezet. Vanuit de salarisadministratie kun je eenvoudig eenmalige of periodieke stortingen doen. Ook de werknemer kan dit op individueel niveau regelen. Via de beleggingsrekening wordt het geld vervolgens gestort in een beleggingsfonds naar keuze van de werknemer.

De vierde pensioenpijler is een aanvulling op je totale pensioen aanbod, maar verschilt ook op een aantal essentiële punten van de tweede pensioenpijler.

 • De bijdragen zijn met netto geld. Het eigendom ligt hierdoor volledig bij de werknemers. Wel wordt het saldo op de beleggingsrekening  belast in box 3.
 • Doordat er geen fiscale voorwaarden zijn, zit er geen maximum aan het te storten bedrag.
 • Als werkgever kun je jouw periodieke bijdrage altijd aanpassen of een eenmalige bijdrage doen. Ook de werknemer kan dit zelf aanpassen op elk moment.

Een flexibele pensioenaanvulling biedt uitkomst bij:

 • Compensatie bij aanpassingen naar gelijkblijvende premie
 • Nieuwe afspraken over zware beroepen
 • Overgang van DB naar DC pensioen
 • Verhoging pensioenleeftijd en/of verlaging opbouwpercentage
 • Aftopping pensioengevend salaris
 • Duurzame inzetbaarheid van werknemers
Keuzes

Keuze in beleggingsfondsen

Jouw werknemers bepalen zelf of Gemaksfondsen en/of Strategiefondsen het beste passen bij hun persoonlijke wensen en situatie. Zij worden hierbij ondersteund met diverse tools en informatie.

Je werknemers hebben bij FitVoorLater de keuze uit:

 • Vijf Gemaksfondsen, dit zijn zorgvuldig samengestelde beleggingsportefeuilles waarbij de fondsmanagers over diverse beleggingscategorieën en landen spreiden. Deze alles-in-één-portefeuilles zijn de meest gekozen optie door andere deelnemers.
 • Tien Strategiefondsen, als je werknemer een speciaal accent in de portefeuille wil aanbrengen.
 • Eén geldmarktfonds, als je werknemer tijdelijk minder risico wil lopen.
Kosten

Wat zijn de kosten?

De kosten voor FitVoorLater hangen af van de hoogte van de aanvullende premie. Deze bepaal je zelf per werknemer. Je hebt volledig inzicht in je kosten doordat jij de uitgangspunten van deze aanvullende regeling bepaalt. Hierdoor kun je vooraf eenvoudig de verwachte kosten berekenen.

Voor het aanbieden van FitVoorLater aan je werknemers worden geen kosten in rekening gebracht.

Bij jouw werknemers worden er beheerkosten in rekening gebracht op het moment dat er geld op de FitVoorLater rekening staat. De hoogte van deze kosten hangt af van de hoogte van het bedrag op de rekening en in welke fondsen het is belegd. Voor een overzicht van de actuele beheerkosten kun je terecht op de website van FitVoorLater en de brochure voor werknemers.  

NN IP is een duurzame vermogensbeheerder met € 300 miljard onder beheer voor haar klanten. Besluit je als werkgever om gebruik te maken van FitVoorLater, dan maak je direct met NN IP afspraken over de invulling van FitVoorLater. Dit staat los van de afspraken die je maakt voor de invulling van de pensioenregeling. Natuurlijk ben je geheel vrij om Voor deze of soortgelijke diensten een andere aanbieder te kiezen.


Kunnen wij u helpen?