Ga direct naar inhoud

In enkele weken van klassikaal naar online lesgeven

Ondernemers merken de gevolgen van de coronacrisis als geen ander. Voor de een zijn het barre tijden, de ander ziet juist nieuwe kansen. Armand van Bercheycke (60) moet nu vooral anders werken dan normaal. En creatief zijn. Hij is directeur-eigenaar van Studiecentrum voor Publieke Veiligheid (SPV), een opleidingsinstituut voor bijvoorbeeld politie, buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en fraude-opsporingsdiensten. Binnen enkele weken zorgde hij er met zijn team voor dat de cursisten bijna alle klassikale opleidingen online kunnen volgen.

Armand van Bercheycke

Voordat het kabinet de eerste maatregelen aankondigde, zag Armand de bui al hangen. “De situatie in China beloofde niet veel goeds. En klanten uit Brabant lieten doorschemeren dat sommige cursisten liever geen klassikale lessen meer volgden.” De directeur van opleidingsinstituut SPV - dat bijna honderd opleidingen op het gebied van veiligheid verzorgt – verschoof alle prioriteit naar het opzetten van een online leersysteem. Dat bleek een slimme zet.

Toen het kabinet anderhalve week later de eerste coronamaatregelen aankondigde, had een team van onderwijskundigen en docenten al een proefsysteem met drie online opleidingen gerealiseerd. “Onze drie grootste opleidingen konden we tegelijkertijd online geven”, vertelt Armand. “Dat waren opleidingen voor de politie en boa’s en opleidingen over fraudebeheersing. Vervolgens hebben we het online aanbod in rap tempo uitgebouwd.”

Onze docenten geven nu 75% van de opleidingen online

Lesgeven op afstand

Normaal gesproken wordt zo’n 90% van de opleidingen van SPV klassikaal gegeven. Nu kunnen cursisten 75% van de opleidingen online volgen. Ze loggen in via een beveiligde online omgeving en zien op hun scherm de docent die lesgeeft. Verder bestaat 10% van de opleidingen uit e-learningmodules die cursisten in hun eigen tempo kunnen volgen.

“De overige 15% van onze opleidingen kunnen we nu niet geven”, legt Armand uit. “Denk bijvoorbeeld aan geweldbeheersing. De fysieke aanwezigheid van trainers is daarbij essentieel.” Ook het afnemen van examens is een uitdaging. “Een aantal examenbureaus heeft inmiddels een methode ontwikkeld waarbij maximaal drie cursisten in één klaslokaal examen kunnen doen. Een aantal van die examens wordt binnenkort verzorgd op onze locaties. Cursisten mogen dan elke 5 minuten één voor één naar binnen. Met vier klaslokalen kunnen we dan toch twaalf examens afnemen.”

Ik baal als een stekker.

Samenwerken door het hele land

In totaal heeft SPV drie opleidingslocaties: in Vaassen, Schijndel en De Meern. Op het hoofdkantoor in Vaassen werken normaal gesproken 32 werknemers. Het gros daarvan werkt nu thuis. Daarnaast werkt het opleidingsinstituut samen met zo’n 80 tot 90 docenten uit het hele land. Onderling wordt gecommuniceerd met het programma Teams. Armand: “En we zijn bezig met een volwaardige vervanger van Zoom, nu de privacy hiervan onder vuur ligt.”

De meeste werknemers hebben gelukkig nog voldoende werk liggen. “Het werk van de salesafdeling gaat gewoon door”, vertelt Armand. “En bij de administratie wordt hard gewerkt om alle roosters om te zetten en klantvragen te beantwoorden.” Wel hebben sommige docenten even wat minder te doen. Zij maken van de gelegenheid gebruik om hun lesaanbod te actualiseren.

“Binnenkort starten we ook met een aantal nieuwe opleidingen bij de politieacademie”, gaat Armand verder. “Dan kunnen onze docenten weer maximaal aan de slag. Alleen de cateringdienst die normaal gesproken zo’n 15 uur per week werkt, heeft voorlopig niks te doen. En de schoonmaakster komt minder vaak langs.”

Wat de situatie met hem als ondernemer doet? “Ik baal als een stekker. Twee jaar geleden kocht ik SPV, dat inmiddels alweer 53 jaar bestaat. Vorig jaar hadden we een omzetstijging van meer dan 50%. Ik was dus goed op weg mijn financieringslast af te betalen, maar dat komt nu in de vertragingsstand.” Toch houdt Armand moed. “De kredietcrisis was ook enorm zwaar. Die heb ik overleefd door te relativeren en creatief te zijn. Ik denk in scenario’s en werk ze uit op papier. Daardoor kan ik snel handelen als er iets gebeurt.”

Verder zorgt Armand ervoor dat hij continu inzicht heeft in zijn financiën. “Ik houd de inkomsten en uitgaven goed in de gaten. En kijk telkens of we nog iets extra’s kunnen doen, bijvoorbeeld op het gebied van sales.” Ook probeert hij afspraken te maken met bijvoorbeeld de verhuurders van de opleidingslocaties. “Mogelijk kunnen we tijdelijk minder huur betalen en het restant uitspreiden over een periode na de recessie.”

Crisiscommunicatie

Ondertussen houdt hij zijn personeel zo goed mogelijk op de hoogte van wat er allemaal speelt. “Normaal gesproken praat ik iedereen eens per twee maanden bij tijdens een gezamenlijke bijeenkomst. Nu doe ik dat elke twee weken via Teams”, vertelt hij. “Ik heb gezegd dat het zware tijden worden en dat we samen de schouders eronder moeten zetten. Iedereen pakte dat enthousiast op. En gelukkig zijn ook onze cursisten heel positief. Ze zijn blij dat de opleidingen gewoon doorgaan en waarderen onze inzet om alles zo goed mogelijk te regelen. Dat is voor ons heel fijn om te horen.”

Volgens Armand is deze crisis ook het moment om creatief te zijn. “Dat zie ik gelukkig ook om me heen gebeuren bij onze werknemers en docenten.” Zo wordt er nagedacht over nieuwe opleidingen. Armand: “De kans is groot dat er straks gefraudeerd gaat worden met bepaalde coronamaatregelen die de overheid heeft getroffen. Daarvoor ontwikkelen wij nu al opleidingen over fraudebeheersing. Ook komen we volgende week met een laagdrempelige cursus over cyber-security voor thuiswerkers. Tijdens de cursus leren thuiswerkers de risico’s van cyber-security inschatten en krijgen ze handvatten om veilig thuis te werken.”

Ook vragen klanten zelf om opleidingen. “We hebben nu extra tijd met ze mee te denken en kunnen nieuwe dingen uitproberen. Zo zijn we bezig met een korte opleiding over de inzet van drones als beveiligingsmiddel.” En er zijn nog meer lichtpuntjes. “Twee gepensioneerde docenten en een onderwijskundige hebben hun hulp voor de komende periode gratis aanboden. Daar krijg ik een heel warm gevoel van. We moeten er uiteindelijk met z’n allen het beste van maken.”

Bio Armand


Naam: Armand van Bercheycke
Leeftijd: 60
Woonplaats
: Duiven
Functie
: Eigenaar van de holding Insasco. Daaronder vallen acht bedrijven die zich inzetten voor een veiliger Nederland. SPV is daarvan de grootste. Sinds 2018 is Armand directeur-eigenaar van dit toonaangevende opleidingsinstituut.
Beste crisistip: “
Zorg voor inzicht in je financiën, probeer te relativeren en wees creatief.” 

Ondernemen doe je samen