Ga direct naar inhoud

MKB maakt zich klaar voor 1.5 meter economie

Een ruime meerderheid (65%) van de ondernemers in Nederland werkt op de werkvloer volgens de branche-protocollen en de 1,5 meter maatregelen. Bijna de helft van de ondernemers verwacht door deze maatregelen een toename van de kosten van het bedrijf. Vier op de tien ondernemers (39%) geven daarbij aan dat de 1,5 meter maatregelen een negatieve invloed op de omzet zal hebben. Dit blijkt uit de vierde MKB corona monitor van Motivaction, MKB Servicedesk en Nationale-Nederlanden.

Vaak toegepaste maatregelen door ondernemers zijn voorzorgsmaatregelen voor verbeterde hygiëne, een maximaal aantal klanten/medewerkers op de werkvloer en het aangeven van maatregelen op posters en stickers.

Een ruime meerderheid van de ondernemers (83%) geeft aan of verwacht dat de 1,5 meter maatregelen van invloed zijn op het dagelijkse werk.

“Het is interessant te onderzoeken of de afgesproken protocollen ook leiden tot andere risico’s” – Gerard van Rooijen, directeur NN Zakelijk Schade.

Bij de start van de coronamaatregelen zagen we horecabedrijven omschakelen naar thuisbezorgen, kinderdagverblijven 24/7 open blijven voor ouders die werkzaam zijn in de zorg of andere vitale sectoren en fysieke winkels overstappen naar online diensten. Gezien de enorme impact van de maatregelen om het virus te beteugelen, hebben we er alles aan gedaan om ondernemers te helpen, zoals flexibel omgaan met dekkingen. Nu de maatregelen verder versoepelen, bekijken we de mogelijkheden hoe we ondernemers de komende maanden ook kunnen blijven helpen.’

“De meeste werkgevers stimuleren de werknemers actief om fysiek en mentaal fit te blijven.” – Igno Schings, directeur NN Inkomen Collectief.

Ondanks dat de afgelopen weken het thuiswerken weer afneemt, blijft het op afstand werken voor veel ondernemers een uitdaging. 78% probeert actief de teamspirit van werknemers hoog te houden. Twee derde probeert werknemers actief te stimuleren om fysiek en mentaal fit te blijven. Igno Schings, directeur NN Inkomen Collectief, herkent ‘dat de meeste werkgevers de werknemers actief stimuleren om fysiek en mentaal fit te blijven. Voor werkgevers die hier in geadviseerd willen worden, zetten we met onze businesspartners graag onze ervaring in om ondernemers en bedrijven hierbij te helpen. Samen maken wij Nederland vitaal en veerkrachtig met oplossingen van nu.’

De MKB Coronamonitor

  • Sinds het begin van de coronacrisis voeren MKB Servicedesk en Motivaction in samenwerking met Nationale-Nederlanden metingen uit onder ondernemers en zzp’ers in Nederland.
  • De vierde meting vond plaats tussen 1 en 12 juni 2020.
  • 526 mkb-ondernemers en 156 zzp’ers deden mee aan de steekproef.
  • Zij werken onder andere in de (zakelijke) dienstverlening, zorg, cultuur, recreatie en bouw.

Lees hier meer over de 3e meting

    Ondernemen doe je samen