Ga direct naar inhoud

MKB Coronamonitor

Vertrouwen van ondernemers groeit, onzekerheid blijft

Hoopvol nieuws sinds Nederland twee maanden geleden in lockdown ging: het vertrouwen van ondernemers en zzp’ers groeit weer. Dat blijkt uit de derde meting van de MKB Coronamonitor van MKB Servicedesk en Motivaction. Tegelijkertijd is er nog veel onzekerheid over bijvoorbeeld de financiële toekomst van bedrijven. We zetten de belangrijkste conclusies op een rij.

De MKB Coronamonitor

 • Sinds het begin van de coronacrisis voeren MKB Servicedesk en Motivaction in samenwerking met Nationale-Nederlanden metingen uit onder ondernemers en zzp’ers in Nederland.
 • De derde meting vond plaats tussen 27 april en 10 mei 2020.
 • 583 mkb-ondernemers en 225 zzp’ers deden mee aan de steekproef.
 • Zij werken onder andere in de (zakelijke) dienstverlening, zorg, cultuur, recreatie en bouw.

  1. Het optimisme van ondernemers en zzp’ers groeit

  Uit de derde MKB Coronamonitor blijkt dat het vertrouwen van ondernemers en zzp’ers in hun eigen kunnen is gestegen sinds de laatste meting in april:

  • Het merendeel van de ondernemers heeft vertrouwen in de toekomst. Bij 30% van de ondernemers is de continuïteit van het bedrijf niet in gevaar. En 40% denkt de crisis te overleven, maar weet nog niet hoe precies. Ze vragen zich bijvoorbeeld af: “Hoe kan ik mijn diensten aanpassen?”, “Hoe kan ik mijn bedrijf positioneren in het post-coronatijdperk?” of “Hoe kom ik aan nieuwe klanten?”
  • Ook zzp’ers zijn positiever dan een maand geleden. Ruim twee derde (69%) heeft vertrouwen dat het bedrijf goed uit de crisis komt. Dit was half april 59%.
  ‘Ik heb nog wel een onzeker gevoel, maar ben optimistisch over de toekomst.

  Tegelijkertijd ervaart bijna de helft van de ondernemers veel onzekerheid. Ze vinden het lastig hun toekomstige omzet in te schatten. Ook vraagt zeker de helft zich af “hoe ik mijn omzet op peil kan houden”. Zowel ondernemers (44%) als zzp’ers (50%) verwachten een omzetdaling van meer dan 10% door de coronacrisis.

  2. Ondernemers hebben minder vragen

  Waar de coronacrisis in de eerste weken voor veel onduidelijkheid zorgde, weten ondernemers informatie nu beter te vinden. Ook kunnen ze de impact van de crisis beter overbrengen op de organisatie.

  Wel ontstaan er nieuwe vragen door bijvoorbeeld het invoeren van nieuwe maatregelen. Zoals: “Wat moet ik doen als mijn werknemers zich niet houden aan de anderhalve meter-maatregel?” In april was 8% van de ondernemers met deze vraag bezig, nu is dat al 14%.

  Ik heb behoefte aan duidelijkheid van de overheid en gemeente.

  Ook heeft zo’n 30% vragen over de ‘financiële maatregelen van de overheid’. En zeker een op de vijf ondernemers vraagt zich af “hoe ik omga met de vrije dagen van mensen” en “hoe ik thuiswerken het beste kan organiseren”.

  3. Het vertrouwen in de aanpak van de regering daalt

  In vergelijking met de meting in april is het vertrouwen van ondernemers in de aanpak van de regering afgenomen:

  • Zes op de tien vindt dat de economische aanpak van de regering onvoldoende is. In de vorige meting was dat de helft.
  • Meer dan de helft van de mkb’ers vindt de huidige tegemoetkomingen van de overheid niet toereikend. Van de ondervraagden die de tegemoetkomingen wél toereikend vinden, heeft een op de acht meer gekregen dan nodig is.

  Uit de open vragen van het onderzoek blijkt ook er behoefte is aan meer of andere maatregelen. Zo zijn er ondernemers die “hygiënemateriaal als mondkapjes, handschoenen of coronatesten” nodig hebben. Anderen hebben juist behoefte aan “meer langetermijnperspectief” of “extra financiële steun omdat we buiten de maatregelen vallen”.

  4. Zorgen over individuele gezondheid nemen af

  En hoe zit het met het vertrouwen in de gezondheid? Dat blijkt toe te nemen.

  • Ruim de helft (56%) van de ondernemers maakt zich niet druk om hun eigen gezondheid.
  • Een kleine meerderheid (52%) maakt zich zorgen over de gezondheid van werknemers. Dit percentage daalt wel: in de vorige meting was dit nog 63%.
  Ik heb vertrouwen dat ik de crisis overleef. En mijn familie en ik zijn gezond: dat is wat telt.

  Tegelijkertijd zit zeker een op de tien ondernemers met vragen als: “Wat doe ik met zieke werknemers?”, “Mag ik werknemers dwingen vrije dagen op te nemen”, of “Mag ik de uitbetaling van vakantiegeld uitstellen?”

  Ook blijkt uit de open antwoorden van het onderzoek dat sommige ondernemers zich zorgen maken om de mentale gezondheid van hun werknemers. Zij vragen zich bijvoorbeeld af “hoe ik mijn werknemers gemotiveerd houd”, “hoe ik de moed erin houd” en “hoe ik ervoor zorg dat werknemers zich ook nuttig voelen als er tijdelijk minder werk is.”

  Ondernemen doe je samen

  De MKB Coronamonitor van MKB Servicedesk en Motivaction wordt mede mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden. Want ondernemen doe je samen. Daarom delen we informatie over de maatregelen van de overheid en geven we tips om tijdens de coronacrisis goed voor je personeel te zorgen en veilig thuis te werken. De eerstvolgende Coronamonitor gaat over de anderhalve meter-samenleving. Houd onze website in de gaten voor de laatste updates.

  Ondernemen doe je samen