Ga direct naar inhoud

Creatief in coronatijd: horecaondernemer Rien blijft bezig

In juli bestaat Landgoed Het Rheins twintig jaar. Dat zou eigenlijk gevierd worden met een groot feest. Of dat nog doorgaat, betwijfelt eigenaar Rien Mol. Tot 1 juni zijn alle evenementen op zijn landgoed afgelast. Ook het restaurant is gesloten. Het verwachte omzetverlies over 2020 is zo’n 40%, oftewel: € 380.000,-. Terwijl de vaste lasten gewoon doorlopen. Hoe houdt Rien het hoofd koel? Welke overheidssteun heeft hij al aangevraagd? En hoe gaat hij om met zijn personeel?

Op zondag 15 maart was het hoge woord eruit. Minister-president Rutte maakte in een persconferentie bekend dat de horeca direct hun deuren moesten sluiten. “Op dat moment was ons restaurant nog gevuld met gasten”, blikt Rien terug. “Het was 17.30 uur, om 18.00 uur moesten ze weg zijn.” De gasten meteen naar de deur wijzen, ging hem te ver, maar er kon niet meer besteld worden en het team begon op te ruimen. “Toen we de mensen uitgezwaaid hadden, kwam het besef pas. We moesten gewoon dicht.”

Werktijdverkorting

Tijd om verslagen te zijn, was er niet. Rien en zijn broer Bart, mede-eigenaar van Landgoed Het Rheins, schoten meteen in de actiemodus. Wat betekent dit voor ons? En voor onze werknemers? Al in de week ervoor, toen het kabinet de eerste maatregelen bekendmaakte, vroeg Rien meteen werktijdverkorting aan voor zijn personeel. “Toen kregen we al veel annuleringen binnen”, legt hij uit. “Voor bruiloften, bedrijfsfeesten en vergaderingen bijvoorbeeld. We wilden vooraan in de trein zitten zodra het geld beschikbaar zou zijn.”

Rien en Bart hebben tien vaste werknemers en een flexibele schil van drieëntwintig mensen met een nulurencontract. De vaste werknemers moeten doorbetaald worden. Zij doen momenteel achterstallig klusjes. De koks maken het park buiten netjes, leggen een extra terras aan en schilderen muren. En een bedieningsmedewerker pakt administratieve taken op, zoals het verzetten van de feesten en partijen. “Maar ook dat soort werk droogt een keer op.”

Ik gun mijn werknemers het beste en wil de groep bij elkaar houden.

Interpreteren van de regelingen

De werknemers met een nulurencontract zitten nu nog thuis. Al wil Rien zo snel mogelijk een videovergadering inplannen. “Om te bespreken wat ze te wachten staat, maar ook om lief en leed te delen. Dat doen we normaal op de werkvloer. Ik wil de groep bij elkaar houden en gun mijn werknemers het beste.” Zij zitten ook met vragen, weet Rien. “Die kon ik niet meteen beantwoorden. Ik moest eerst zelf uitwerken waar ze recht op hadden en hoe de regelingen precies werken.”

Inmiddels weet hij dat de werktijdverkorting automatisch omgezet wordt in de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Deze maatregel vergoedt tot 90% van de loonkosten van een werkgever en geldt ook voor werknemers met een flexibel contract. “Maar dat schijnt alleen om het brutoloon te gaan. Pensioenen en sociale verzekeringen moeten gewoon doorbetaald worden.”

De tegemoetkoming van € 4.000,- heeft Rien inmiddels aangevraagd. Die regeling is bedoeld voor mkb-bedrijven die schade lijden door noodgedwongen sluiting, zoals Het Rheins. Over het algemeen heeft Rien weinig moeite de regelingen te interpreteren. Al wordt er online ook veel onzin geroepen. “Aan de ene kant is het fijn dat je alles meteen online op kunt zoeken, tegelijkertijd kan dat het ook ingewikkeld maken.”

Rien Mol Rien Mol

Uitstel van betaling is geen afstel.

Geen leningen

Samen met hun accountant hebben de broers een liquiditeitsprognose gemaakt. “We kunnen het zo’n drie tot vier maanden uitzingen met de liquiditeit die we nu hebben”, vertelt de Twentse ondernemer. Een borgstelling voor een lening is vooralsnog niet nodig. “Zolang we de vaste lasten nog kunnen betalen, vragen we geen lening aan.” Onder de vaste lasten vallen bijvoorbeeld de energie, verzekeringen en abonnementen. In totaal zo’n € 10.000,- per maand. Daarnaast betalen de broers hypotheeklasten. Hun bank heeft wel laten weten dat ze een half jaar geen rente en aflossing hoeven te betalen.

Rien waarschuwt andere ondernemers voor het risico van geld lenen. “Ik ben bang dat horecaondernemers die nu allerlei leningen aanvragen en belastingen uitstellen, na de crisis grote problemen krijgen. Dan moeten ze alsnog terugbetalen. Uitstel is geen afstel.” Voor de zekerheid hebben Rien en zijn broer alleen uitstel van de gemeentelijke belastingen aangevraagd, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB).

Denken in mogelijkheden

Naast het aanvragen van de financiële regelingen, begon Rien meteen te bedenken wat hij kon doen om het bedrijf toch draaiende te houden. Crisistijd vraagt om creativiteit. Wat voor ludieke acties kon hij bedenken om zijn klanten aan zich te blijven binden?

Al snel kwam Het Rheins met een online pubquiz. Rien zit voor de camera en leest de meerkeuzevragen voor. Deelname bedraagt € 100,- per team. Daarvoor krijgen de teams ook een box met wijn en tapas of een box met bier en spareribs thuisbezorgd. De pubquiz was een groot succes; de eerste keer deden er al 43 teams mee.

“We wilden de beleving die gasten bij ons hebben, naar de mensen thuis brengen. En niet in dezelfde vijver vissen als andere restaurants, die vooral maaltijden thuisbezorgen.” Rien denkt ook aan een kinderquiz in de middag, waarbij kinderen bijvoorbeeld een tegoedbon voor een ijsje kunnen winnen. Ook een ‘vrienden van’-systeem behoort tot de mogelijkheden. “Dan betalen mensen lidmaatschapsgeld en krijgen ze daar allerlei dingen voor terug. Denk aan een dinerbon of een standaardkorting van 10% op etentjes.” Zo hoopt Rien ook straks weer klanten te trekken.

Trouwen, vergaderen en overnachten

Landgoed Het Rheins ligt in Enter, een dorp in Overijsel. In 2000 toverden Rien en Bart de boerderij van hun grootouders om in een restaurant. Inmiddels kun je er ook trouwen, vergaderen en zelfs overnachten in een van de luxe vakantievilla’s. Eerder was het bedrijf al eens een halfjaar gesloten, vanwege een fikse brand. Rien: “We weten dus hoe het is om stil te liggen, maar het verschil is dat een brand onder de dekking van je verzekering valt. Het coronavirus niet.”

Koninklijke Horeca Nederland

Naast mede-eigenaar van Het Rheins is Rien regionaal voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, voor de randgemeente Wierden-Twenterand. Hij spreekt dus veel andere horecaondernemers. “Iedereen gaat er anders mee om. De ene ondernemer denkt: ik zit mijn tijd wel even uit, de ander zet zijn personeel in voor werk in sectoren waar nu tekorten dreigen. Maar over het algemeen sta ik versteld van de mooie initiatieven die nu oppoppen.”

Ondernemen doe je samen