Ga direct naar inhoud

Wetswijzigingen voor het mkb per 1 januari 2021

  In 2021 krijgt het mkb weer te maken met nieuwe wetten en regels. Zo wordt het gemakkelijker om buitenlands personeel met specifieke kennis aan te nemen, en wil het kabinet ondernemers stimuleren te investeren in bedrijfsmiddelen. Helaas zijn we in 2021 nog niet af van het coronavirus. Gelukkig lopen verschillende steun- en herstelmaatregelen van het kabinet in 2021 door. Met dank aan de KVK zetten we hieronder de nieuwe wetten en regels op een rij.

  Zelfstandigenaftrek omlaag

  Wie als zelfstandige werkt, maakt gebruik van de zelfstandigenaftrek. Over € 7.030 van je winst hoefde je geen belasting te betalen. Vanaf 2021 gaat die aftrekpost omlaag. In 2021 kun je nog maar € 6.670 van je winst aftrekken. De aftrek wordt de komende jaren stapsgewijs verder verlaagd tot € 3.240 in 2036.

  Meer informatie: Zelfstandigenaftrek gaat in stappen omlaag

  Franchisewet vervangt franchisecode

  Om de ongelijke verhoudingen tussen franchisenemer en franchisegever gelijk te trekken, wordt vanaf 1 januari 2021 de bestaande franchisecode vervangen door de nieuwe franchisewet.

  Meer informatie: Franchisewet vervangt franchisecode


   Buitenlands personeel krijgt gemakkelijker verblijfsvergunning

   Heb je een jong, innovatief bedrijf? Dan kun je vanaf 1 januari 2021 gemakkelijker buitenlands personeel met specifieke kennis aannemen.

   Meer informatie: Verblijfsregeling voor buitenlands personeel startups


   Reclame- en uitstalverbod tabak

   Heb je een speciaalzaak waar je ook tabak, e-sigaretten en e-liquids verkoopt? Dan mag je geen reclame meer maken in je zaak. Reclame aan de gevel is ook niet meer toegestaan.

   Meer informatie: Speciaalzaken: reclame voor tabak verboden

    Faillissement gemakkelijker te voorkomen

    Heb je financiële problemen? Vanaf 1 januari kun je je schuldeiser een akkoord aanbieden om de schulden van je bedrijf mee te herstructureren. Doel van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) is het voorkomen van faillissementen.

    Meer informatie: Op de rand van faillissement? De WHOA biedt uitkomst

    Corona: regelingen en maatregelen lopen door

    Om mkb’ers die getroffen zijn door de coronacrisis tegemoet te komen, heeft het kabinet in 2020 verschillende steun- en herstelmaatregelen beschikbaar gesteld. Deze maatregelen lopen in 2021 door.

    Meer informatie:
    Het coronavirus: check hier je regelingen. Op KVK Coronaloket vind je onder meer een regelingencheck, veelgestelde vragen en ondernemersinitiatieven.

    Ondernemen doe je samen