Ga direct naar inhoud

De coronacrisis: dit zijn de regelingen voor ondernemers in de 10 grootste gemeentes

Is je bedrijf hard geraakt door de coronacrisis? Dan kun je als ondernemer aanspraak maken op de landelijke maatregelen die de overheid getroffen heeft.
Daarnaast geven veel gemeentes extra financiële steun met een aanvullend pakket regelingen. Welke dat zijn, verschilt per gemeente. In dit artikel zetten we op een rij hoe de tien grootste Nederlandse gemeentes ondernemers helpen het hoofd boven water te houden [laatste update: 29 april 2020].

De coronacrisis: dit zijn de regelingen voor ondernemers in de 10 grootste gemeentes


Landelijke maatregelen

Vanwege het coronavirus trof het kabinet verscherpte maatregelen, zoals een sluiting van de horeca en een verbod op evenementen. Veel ondernemers missen daardoor inkomsten en hebben het financieel moeilijk. Om hen te beschermen, kondigde het kabinet op dinsdag 17 maart een financieel steunpakket met maatregelen aan. Denk aan een tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers. Ook staat de overheid bijvoorbeeld garant voor leningen aan (middel)grote bedrijven.

Lokale maatregelen

Daarnaast treffen veel gemeentes eigen maatregelen om ondernemers in eigen stad en regio financieel te ondersteunen. Dit zijn de belangrijkste voorbeelden van de lokale maatregelen die onze tien grootste gemeentes treffen.

1. Amsterdam

Veel winkels in onze hoofdstad hebben hun deuren gesloten en hotels verwelkomen geen toeristen meer. De gemeente kwam daarom al snel met financiële hulp voor ondernemers in Amsterdam. Zo heeft de gemeente meteen noodloketten geopend, waar ondernemers terechtkunnen voor hulp. Verder heeft de gemeente besloten in 2020 geen reclamebelasting te heffen. Ook de precariobelasting hoeft tot 1 juli 2020 niet betaald te worden. Dat is een vergoeding die je als ondernemer betaalt voor het gebruik van openbare ruimtes, zoals de stoep of het trottoir.


2. Rotterdam

Ook de gemeente Rotterdam wil met een pakket aan coronamaatregelen de financiële druk op ondernemers en zzp’ers verlichten. Bijvoorbeeld door hen drie maanden uitstel te geven van de betaling van gemeentebelastingen. Hieronder vallen onder meer de rioolheffing, afvalstoffenheffing, reclamebelasting en OZB. Het uitstel gebeurt automatisch.


3. Den Haag

Om het mkb en werknemers door de crisis te helpen, heeft de gemeente Den Haag een lokaal steunpakket voor ondernemers gepresenteerd. Hierin zit een aantal maatregelen om de liquiditeitsdruk te verlichten. Zo kunnen ondernemers de betaling van toeristenbelasting en OZB-heffing uitstellen. Heb je openstaande schulden? Dan worden eventuele beslagleggingsacties uitgesteld. Ook kun je als ondernemer nu makkelijker gebruikmaken van betalingsregelingen.


In Utrecht hoeven organisatoren van gecancelde evenementen geen legeskosten te betalen.

4. Utrecht

Hoe het Utrechtse pakket met steunmaatregelen eruitziet? De gemeente Utrecht heeft besloten dat organisatoren van evenementen die als gevolg van het coronavirus niet konden plaatsvinden, geen legeskosten hoeven te betalen. Oftewel: de kosten voor het in behandeling nemen van je vergunningaanvraag. Verder wordt de betaling van precario- en toeristenbelasting uitgesteld.


5. Eindhoven

Het coronavirus raakt Brabantse ondernemers hard. Net als de andere grote gemeentes versoepelt de gemeente Eindhoven de regels voor bijstand voor zelfstandigen. Daarnaast mogen ondernemers en huurders van gemeentelijk vastgoed, zoals sportverenigingen, een aantal gemeentelijke belastingen uitstellen. Ook heeft de gemeente een aantal coulanceregelingen getroffen voor de Eindhovense cultuursector. Op haar website beschrijft de gemeente alle regelingen voor ondernemers in Eindhoven.


6. Groningen

Heb je een onderneming in het noorden van ons land? Ook de gemeente Groningen biedt extra tijdelijke ondersteuning voor ondernemers, bedrijven en zzp’ers. Zo kan de gemeente het inkomen van (zelfstandige) ondernemers aanvullen tot het sociaal minimum. De gemeente helpt zelfstandigen door ze opdrachten te verlenen. Ook worden flexwerkers ingehuurd.

7. Tilburg

Ondernemers in Tilburg merken de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus eveneens. Daarom biedt de gemeente Tilburg mogelijkheden voor financiële steun, afhankelijk van je precieze situatie. Ook vind je op de website van de gemeente een duidelijk overzicht van de landelijke maatregelen – en wat ze voor jou als Tilburgse ondernemer betekenen.


In Breda is boodschappengeld beschikbaar voor ondernemers met directe geldnood.

8. Almere

In Flevoland kunnen ondernemers voor financiële ondersteuning terecht bij het Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF). Dit is een samenwerkingsverband van de zes gemeenten in Flevoland, waaronder Almere. Hier kun je onder meer de inkomensondersteuning tot het sociaal minimum aanvragen. Ondernemers in Almere kunnen daarnaast uitstel van betaling van de gemeentelijke belastingen aanvragen.

9. Breda

Breda helpt (zelfstandig) ondernemers en oproepkrachten die direct in geldnood zitten. Voor hen is het tijdelijke gemeentelijke noodplan BroodNood in het leven geroepen. Oftewel: boodschappengeld. Bedoeld voor bedrijven die door acute geldproblemen geen boodschappen kunnen kopen. Zij kunnen zich melden bij de gemeente en worden binnen één dag teruggebeld. Op de website van de gemeente vind je nog meer financiële regelingen voor ondernemers in Breda.


10. Nijmegen

Ben je een ondernemer in Nijmegen en ben je momenteel niet in staat de huur van je woning te betalen? Misschien heb je recht op een tegemoetkoming van de gemeente. Daarnaast kun je uitstel aanvragen van betalingen en belastingaanslagen, als je kunt aangeven dat dit nodig is. Bekijk het gehele overzicht met financiële regelingen voor ondernemers in Nijmegen.

Woon je in een kleinere gemeente?

Misschien biedt jouw gemeente ook aanvullende financiële hulp. Of dat zo is, en om welke regelingen het dan gaat, lees je op de website van je gemeente.

Ondernemen doe je samen