Ga direct naar inhoud

Kabinet komt ondernemers tegemoet met steviger steun- en herstelpakket

Lockdown van vijf weken harde klap voor ondernemend Nederland

Om het toenemende aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen en de zorg te ontlasten, kondigde premier Rutte in een toespraak vanuit het Torentje op maandagavond 14 december een harde lockdown van vijf weken aan. Deze vergaande maatregel is een harde klap voor ondernemers. Om hun tegemoet te komen kondigde het kabinet vorige week al aan dat het €3,7 miljard uittrekt om het vangnet voor bedrijven en banen te verstevigen.


De lockdown is een ingrijpende beslissing voor veel ondernemers. Alle niet-essentiële winkels moeten bijvoorbeeld hun deuren sluiten. Het uitoefenen van een aantal contactberoepen, zoals kappers en massagesalons, wordt verboden. Ook sportscholen gaan dicht. En reisbureaus mogen tot half maart geen reizen boeken. Om ondernemers tegemoet te komen kondigden de ministers Hoekstra, Koolmees en Wiebes al op 9 december aan dat het kabinet €3,7 miljard uittrekt voor de versteviging en uitbreiding van de bestaande economische steunpakketten.

Hiermee wil het kabinet zo veel mogelijk voorkomen dat Nederlanders door de coronacrisis hun baan of bedrijf verliezen. Het coronavirus heeft immers een langdurige impact op delen van onze economie. Voor ondernemers in alle zwaar getroffen sectoren is het steunpakket een verbetering ten opzichte van wat er aanvankelijk op tafel lag. Het bedrag komt bovenop de € 33,7 miljard die de steun- en herstelpakketten tot nu toe hebben gekost.

Maatregelen

Het steun- en herstelpakket voor banen en economie betreft de volgende maatregelen:

  • NOW: Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid
  • TVL: Tegemoetkoming Vaste Lasten
  • Seizoensmodule voor de evenementensector
  • TONK: Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten
  • Voucherkredietfaciliteit
  • Tozo: Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers
  • Belastingmaatregelen

Uitbreiding steun- en herstelpakket

Lees hier hoe het kabinet het steun- en herstelpakket uitbreidt.


Meer informatie

    Ondernemen doe je samen