Ga direct naar inhoud

Hoe verbeter je het werkvermogen van werknemers?

Werkvermogen is de mate waarin een werknemer zowel lichamelijk en geestelijk in staat is om zijn of haar werk uit te voeren. Nu, maar ook in de toekomst. Een goed werkvermogen is goed voor zowel de werknemer als voor de organisatie. Het is dus een betrouwbare graadmeter voor iemands inzetbaarheid.


Hoe maak je werkvermogen inzichtelijk?

Het Huis van Werkvermogen, ontwikkeld door Finse professor Ilmarinen, is een instrument dat je in kunt zetten om het werkvermogen van medewerkers te meten. Deze methode kijkt zowel naar de aspecten van de werknemer (competenties, normen, waarden en gezondheid), als naar de werkgeverskant met de organisatie van het werk. Met dit huis kun je inschatten hoe goed werknemers in staat zijn om werk uit te voeren.

Het huis bestaat uit vier verdiepingen. Zijn alle vier de verdiepingen van het huis met elkaar in balans dan spreek je van een goed werkvermogen. Een werknemer voelt zich dan gezond, heeft plezier in het werk en de prestaties zijn goed.

Het huis bevat alle aspecten die bepalend zijn voor het behoud en de ontwikkeling van het werkvermogen van werknemers. De vier verdiepingen van het huis staan in verhouding tot elkaar. Heeft een werknemer een laag werkvermogen? Dan analyseer je bijvoorbeeld voor elke verdieping welke noodzakelijke en passende maatregelen je kunt nemen. Dat kan bijvoorbeeld met een persoonlijk gesprek tussen een expert op het betreffende gebied en de werknemer.

Duurzame inzetbare werknemers

Lukt het niet om passende maatregelen te creëren? Dan betekent het niet automatisch dat een werknemer niet meer duurzaam inzetbaar is. Een werknemer kan namelijk met dezelfde geestelijke en lichamelijke capaciteiten voor de huidige functie een slecht werkvermogen scoren, maar tegelijkertijd voor een andere functie een uitstekend werkvermogen hebben. In die gevallen kan je door een overstap naar een andere functie (mobiliteit) het werkvermogen herstellen en is de werknemer weer goed inzetbaar.

Investeren in een beter werkvermogen is de moeite waard

In de huidige (krappe) arbeidsmarkt hebben veel organisaties moeite om mensen te werven en te behouden, naast het inzetbaar houden van de bestaande werknemers.

Investeren in een beter werkvermogen heeft onder andere de volgende voordelen:

1. Voor de werkgever heeft het werkvermogen een hoge voorspellende waarde voor toekomstige uitval door langdurige ziekte en/of arbeidsongeschiktheid.

2. Er is wetenschappelijk aangetoond dat er een directe link bestaat tussen werkvermogen en productiviteit. Hebben werknemers een hoger werkvermogen, dan stijgt de productiviteit en komt er dus letterlijk “meer uit hun handen”.

3. Verminderd werkvermogen blijkt een risicofactor te zijn voor het verlaten van de organisatie. Een hoger werkvermogen maakt dus de kans op behoud van bestaande werknemers groter.

* Bron: Ilmarinen, Tuomi, & Seitsamo, 2005

Bekijk onze oplossingen

Bij Nationale-Nederlanden delen we graag onze inzichten over het verkorten en voorkomen van verzuim. En als het dan toch een keer misgaat, zetten we al onze middelen en specialisten in om jou als werkgever en jouw werknemers weer in hun kracht te zetten. Zo maken we samen Nederland vitaal en veerkrachtig, met oplossingen van nu. Bekijk onze inkomensverzekeringen.


Terug naar het kennisplatform