Ga direct naar inhoud

Rookmelders ophangen, zo gepiept!

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Vanaf 1 juli 2022 moet er in elke woning op iedere woonverdieping minimaal één goedgekeurde rookmelder hangen. Met de rookmelders van X-Sense zit je in ieder geval goed! We vertellen je graag waar én hoe je je rookmelders ophangt voor een veilig thuis.

Hang minimaal één rookmelder op per verdieping

Wettelijk gezien moet de woning op elke woonverdieping minimaal één rookmelder hebben hangen. Dit geldt ook voor de begane grond. Dit komt er op neer dat je op elke verdieping waar je eet, leeft of slaapt een rookmelder op moet hangen. Vergeet daarbij andere ruimtes waar doorheen een vluchtroute loopt, zoals een inpandige garage, bijkeuken of de hal ook niet. Hang je rookmelders ook zeker in de ruimtes waar de kans op brand het grootst is: zoals de ruimte waar je wasmachine en/of droger staan en de ruimte waar je je elektrische fiets oplaadt.

Hang de rookmelder op een goede plek

Nu je weet in welke ruimtes de rookmelders moeten komen, is het belangrijk dat je ze op de goede plek hangt. Rookmelders monteer je áltijd aan het plafond en nooit aan de muur. Je rookmelders monteer je:

  • Minimaal 50 cm van de muur én 30 cm bij lampen vandaan;
  • Niet boven de verwarming of in de badkamer;
  • Nóóit op de tocht of bij een mechanische ventilatie in de buurt;
  • Niet in de stoom of damp van een fornuis, oven of vaatwasser.

Lees vooral ook de instructies van de fabrikant voor advies.

Rookmelders X-Sense koppelen

Heb je gekoppelde rookmelders van X-Sense gekocht? In onderstaande video legt Brandpreventiewinkel.nl uit hoe je deze eenvoudig aan elkaar koppelt.


Vergeet niet je rookmelders te onderhouden en vervangen

Het is niet zo dat als je een rookmelder ophangt je er nooit meer naar om hoeft te kijken. Een rookmelder moet je na ongeveer 10 jaar vervangen. Daarnaast is regelmatig onderhoud nodig voor een goedwerkende melder. Een paar tips:

  • Maak je rookmelders elke maand schoon

Maak elke maand de rookmelder(s) schoon. Stof en andere deeltjes kunnen zich ophopen aan de binnen- en buitenkant. Hierdoor kunnen ze onnodig af gaan of niet meer goed werken. Je hoeft de rookmelder niet uit elkaar te halen om schoon te maken. Zuig simpelweg het stof uit de melder met de zachte borstel van de stofzuiger vanaf de buitenkant van de melder. De buitenkant van de melder maak je schoon met een lichtvochtig doekje.

  • Test je rookmelders

Na de maandelijkse schoonmaak van de rookmelder, kun je de melder direct even testen. Zo weet je zeker dat het alarmsignaal goed werkt. Het testen is simpel: druk de testknop in die zich op de rookmelder bevindt.

  • Check de levensduur van de batterij

Wanneer de batterij van een rookmelder bijna leeg is, geeft de melder een piepsignaal. Het is dan tijd om de batterij te vervangen. Wil je voorkomen dat je opgeschrikt wordt door deze waarschuwingspiepjes? Plaats dan een datumsticker op de rookmelder zodra je er een nieuwe batterij in doet. En schrijf de datum in je agenda. Dan weet je precies wanneer je batterij aan vervanging toe is.

  • Check de levensduur van je rookmelder

Let er ook goed op dat je rookmelder niet ‘over datum is’. Een verouderde rookmelder is namelijk niet meer betrouwbaar. Vaak vind je op de achterkant van de melder de productie- of vervangingsdatum. Niet vergeten op tijd een nieuwe op te hangen dus!

Je woning en waardevolle spullen verzekerd voor brandschade

De Nationale-Nederlanden Woonverzekering is er voor jou bij rook- en brandschade. Het heeft voor de dekking van je verzekering geen gevolgen of je wel of geen (goedwerkende) rookmelder hebt. Maar voor ons staat veiligheid voorop. Daarom raden we je aan vandaag nog je woning te voorzien van goedwerkende rookmelders.