Ga direct naar inhoud

Zo berekenen we jouw score

Deze informatie hoort bij Duurzaam en Gezond Wonen

Hoe groen en gezond jij woont, berekenen we met verschillende gegevens. Dat zit zo.

Met de resultaten ontdek je snel en makkelijk manieren om duurzamer en gezonder te wonen. Goed voor jou, je portemonnee én de planeet.

Op basis van je postcode en huisnummer krijg je een totaalscore. Deze gaat van 1 tot maximaal 5 groene huisjes. Na een korte eerste toelichting, zie je jouw score per thema. Die thema’s zijn energielabel, CO2-uitstoot en luchtkwaliteit rond je huis.


Energielabel

Steeds meer woningen in Nederland hebben energielabel A of hoger. Dat is heel goed!

  • De energielabels in de score baseren we op informatie van onderzoeksbureau GeoMarktprofiel. Dat gebruikt hiervoor openbare informatie afkomstig van de overheid.
  • Deze informatie krijgen wij nu twee keer per jaar.
  • In de toelichting vergelijken we je energielabel met je buurt. We vergelijken met het meest voorkomende energielabel in jouw wijk (viercijferige postcode).
  • Komen meerdere energielabels precies evenveel voor? Dan vergelijken we met het hoogste energielabel van de meest voorkomende labels.
  • Een voorbeeld: in jouw wijk heeft 30% energielabel C en 30% energielabel F. Dan kijken we of jouw energielabel hoger of lager is dan energielabel C.

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is. Ook geeft het label aan welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. De basis daarvan is fossiel energieverbruik, in kilowattuur (kWh) per m2 per jaar.

Bepalend zijn onder andere bouwjaar, woningtype en de mate van isolatie.


CO2-uitstoot

Met de CO2-score kijken we verder dan je energielabel. We voegen daar een inschatting van het jaarlijkse energieverbruik van jouw adres aan toe.

  • De gegevens over het geschatte energieverbruik krijgen we van onderzoeksbureau GeoMarktprofiel.
  • Deze inschatting is gebaseerd op geaggregeerde informatie van het CBS. De informatie is dus niet precies per adres bekend, maar per postcode. Daarmee wordt op basis van bijvoorbeeld woonoppervlakte, energielabel en gezinssamenstelling een inschatting van het verbruik gemaakt.
  • Deze informatie krijgen wij twee keer per jaar.

Het ingeschatte gas- en elektriciteitsverbruik vermenigvuldigen we met een emissiefactor voor CO2 (2022). In een ingewikkelde formule: aantal m3 (gas) x 1,788 + aantal kWh (elektriciteit) x 0,369 = CO2-uitstoot in kg per jaar. Dit noem je ook wel je voetafdruk.


Luchtkwaliteit

We tonen de luchtkwaliteit buiten met de Gezonde Lucht Check van onze partner Longfonds.

Deze check berekent de luchtkwaliteit voor 125 meter x 125 meter rond je huis. Dat gebeurt per uur, op basis van de Luchtkwaliteitsindex (LKI) van Nederland.

We berekenen de luchtkwaliteit dus niet zelf. De score zoals gehanteerd door Longfonds:

  • Een score van 1 tot 3 is goed.
  • Een score van 3 tot 6 is matig.
  • Een score van 6 tot 8 is onvoldoende.
  • Een score van 9 tot 10 is slecht.
  • Een score van 10 tot 11 is heel slecht.

De luchtkwaliteit buiten weergeeft het gehalte fijnstof, ozon en stikstofdioxide in de lucht. Deze stoffen zijn schadelijk voor je gezondheid als je ze vaak inademt.

Indicatie

Alle resultaten zijn een indicatie, op basis van beschikbare data. Omdat we alleen je postcode en huisnummer vragen, kunnen we niet jouw werkelijke situatie precies weergeven.

Heb je bijvoorbeeld net je huis helemaal geïsoleerd? Dan zie je dat niet direct in de score terug. Heb je duurzame verbeteringen gedaan, maar nog geen nieuw energielabel? Dan tonen wij je huidige energielabel. En heb je zonnepanelen? Dan klopt je energieverbruik misschien wel, maar kan je CO2-uitstoot lager zijn dan getoond.


Wil je meer weten?

Meer gezond wonen

Wie gezonder wil leven, eet gezond, beweegt voldoende en haalt regelmatig een frisse neus. Maar wist je dat het klimaat ín je woning ook grote invloed heeft op je gezondheid?

Meer weten over gezond wonen