Ga direct naar inhoud

Aflossingsvrije hypotheek? Word ook aflossingsblij!

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je tijdens de duur van je hypotheek alleen rente. Zo heb je lagere maandlasten dan bij een hypotheek waarbij je ook meteen aflost. Maar ook bij een aflossingsvrije hypotheek ontkom je er niet aan: je hypotheek moet aan het einde van de looptijd worden afgelost. Veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken hier al over na. Weet jij al hoe je dit straks gaat doen? Bekijk onze vijf tips en ga van aflossingsvrij naar aflossingsblij!

Aflossingsvrije hypotheek: hoe zat het ook alweer?

Als je (voor een deel) een aflossingsvrije hypotheek hebt, betaal je tijdens de looptijd alleen rente. Dat is prettig voor je maandlasten, want je lost nog niet af. Pas als je hypotheek is afgelopen, betaal je het geleende hypotheekbedrag terug. Dat klinkt financieel aantrekkelijk, maar hoe zorg je ervoor dat je straks genoeg geld hebt om je hypotheek, of in ieder geval het aflossingsvrije deel, in één keer terug te betalen?

Einde looptijd hypotheek in zicht? Zo bereid je je goed voor

Tip 1. Hoelang loopt je hypotheek nog
Wat je nu regelt voor je aflossingsvrije hypotheek hangt natuurlijk af van hoe lang jij je hypotheek nog hebt. Ben je klant bij Nationale-Nederlanden? Dan vind je de looptijd van je hypotheek in mijn.nn. Zo weet je precies hoeveel tijd je nog hebt om je financieel goed voor te bereiden.

Tip 2. Sparen of beleggen
Ben je al aan het sparen voor het aflossen van je hypotheek? Reken dan uit wat je aan spaargeld hebt als je hypotheek afloopt. Lig je goed op schema, of moet je meer gaan sparen? Met de huidige lage spaarrentes kan beleggen ook een optie zijn. Want met beleggen is de kans op een hoger rendement op lange termijn groter dan bij sparen. Heb je hulp nodig? Maak dan een afspraak met je hypotheekadviseur. Hij helpt je er graag mee verder. Heb je geen hypotheekadviseur? Zoek dan een adviseur bij jou in de buurt.

Tip 3. Extra aflossen hypotheek
Wist je dat je op een aflossingsvrije hypotheek al tijdens de looptijd mag aflossen? Hoe eerder je begint met aflossen, hoe lager het bedrag dat je straks na de looptijd moet terugbetalen. Kun je zomaar boetevrij aflossen? Dat ligt eraan.

  • Heb je een variabele rente bij je hypotheek? Dan mag je zoveel aflossen als je wilt.
  • Heb je een vaste rente? Dan mag je bij Nationale-Nederlanden elk jaar tot 10% per leningdeel boetevrij aflossen. Dit bedrag kun je in één keer aflossen of in meerdere keren in een kleiner bedrag. Extra aflossen kan al vanaf € 25. Loopt je rentevaste periode binnen drie maanden af? Dan mag je je hypotheek ook boven 10% boetevrij aflossen.

Handig: In mijn.nn zie je hoeveel je dit jaar nog boetevrij mag aflossen. Bekijk voordat je gaat aflossen ook altijd de voor- en nadelen.

Lees meer over extra aflossen

Tip 4. Opnieuw financieren
Het is misschien mogelijk om je aflossingsvrije hypotheek die afloopt opnieuw te financieren. Je hebt hiervoor wel voldoende inkomen of pensioen nodig om de maandlasten van je nieuwe hypotheek te kunnen betalen. Een hypotheekadviseur denkt hierover graag met je mee.

Hypotheekadvies nodig?

Laat je informeren door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.

Maak een afspraak

Tip 5. Een andere hypotheekvorm
Je kunt er ook voor kiezen om (een deel van) je hypotheek te wijzigen in een hypotheekvorm waarbij je wel elke maand aflost. Verander bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek in een Annuïtaire Hypotheek of Lineaire Hypotheek. Hiermee los je je hypotheek maandelijks af. Of dit bij jou mogelijk is, hangt af van je inkomen of pensioen.

Toch verkopen?

Kijk dan eens naar de verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Daarmee kun je de marktwaarde van je huis een beetje inschatten. Worden huizen in de straat voor meer verkocht dan je hypotheek? Dan heb je straks waarschijnlijk ook overwaarde. Maar worden vergelijkbare huizen voor minder verkocht? Dan houd je misschien een restschuld over.

Beginnen met aflossen?

Wil je beginnen met aflossen op je aflossingsvrije hypotheek? Regel het eenvoudig in mijn.nn.

Meer over aflossen

Hypotheek wijzigen?

Bekijk je mogelijkheden om (een deel van) je hypotheek om te zetten naar een andere hypotheekvorm.

Meer over hypotheekvorm wijzigen