Ga direct naar inhoud

Heb jij al goede voornemens om jouw woonlasten te verlagen?

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

22 december 2017

Goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn hartstikke populair. Misschien heb jij ze ook al gemaakt? Meer bewegen, sporten, gezonder eten of sparen? Maar heb je ook al nagedacht over jouw woonlasten? Ook daarvoor kun je goede voornemens maken en zo iedere maand veel geld besparen. Wij hebben vier goede voornemens voor je op een rij gezet.

1. Profiteer van de lage hypotheekrente

Op dit moment is er sprake van een historisch lage hypotheekrente. Als jij van plan bent om een nieuwe woning te kopen, profiteer je hiervan. Maar ook als je niet wilt verhuizen en al een hypotheek hebt, kun je profiteren van de lage rentestand. Bereikt jouw hypotheek bijna het einde van de rentevaste periode? Kijk dan of het gunstig is om nu al te kiezen voor een lagere rente door middel van rentemiddeling of boeterente.

Deze optie levert niet altijd een financieel voordeel op, maar het is zeker verstandig om dit voor jouw situatie na te gaan. Wil je alle mogelijkheden om jouw hypotheekrente tussentijds te wijzigen nog even rustig na lezen? Lees hier meer over op de pagina “Kan ik mijn hypotheekrente tussentijds wijzigen?”.

  2. Ga extra aflossen

  Een hypotheek is in principe een lening om je woning te kunnen betalen. De maandlasten die hier mee samenhangen bestaan uit rente en eventueel aflossing. Deze maandlasten kun je verlagen door extra af te lossen. Bovendien zorg je er zo voor dat jouw hypotheek ook later nog betaalbaar is (bijvoorbeeld als je met pensioen gaat en jouw inkomen lager is). Wil je weten of extra aflossen voor jou verstandig is? Lees de voor- en nadelen van extra aflossen in onze blog.

  3. Doe een energiezuinige verbouwing

  Een energiezuinige woning helpt het milieu maar ook jouw portemonnee. Je kunt natuurlijk een nieuwe energie neutrale woning kopen, of je maakt jouw bestaande woning energiezuinig. Denk dan aan de volgende energiebesparende oplossingen:

  • Het plaatsen van energiezuinige kozijnen en deuren
  • Het isoleren van je huis, door spouwmuur-, dak- en/of vloerisolatie aan te brengen
  • Het plaatsen van ‘dubbel glas’ of HR++ beglazing
  • Het installeren van een energiezuinige HR-ketel
  • Het plaatsen van zonnepanelen

  Wil je meer weten over besparen door energiezuinig te wonen? Lees hier meer over in onze blog “Besparen door energiezuinig te wonen, doe jij dat al?”.

  4. Zorg dat je gebruik maakt van alle belastingvoordelen

  Als je een eigen woning hebt, dan zijn er verschillende zaken die je mag aftrekken van de inkomstenbelasting. Zo kan je veel geld besparen, want als je de aftrekbare kosten in je belastingaangifte opneemt, betaal je minder inkomstenbelasting.

  Heb je het afgelopen jaar voor het eerst een woning gekocht? Denk er dan aan om de advieskosten voor jouw hypotheek af te trekken, de notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte en het registreren van deze akte in het Kadaster, taxatiekosten van jouw nieuwe woning en de Nationale Hypotheek Garantie kosten.

  Heb jij niet jouw eerste woning gekocht, maar heb je wel een koophuis en hypotheek? Dan zijn er posten die je ieder jaar mag aftrekken. Dit geldt voor erfpacht, je mag de kosten voor erfpacht, opstal of beklemming in aftrek brengen bij de Belastingdienst. En voor de hypotheekrente, je mag de rente over de hypotheek aftrekken van de inkomstenbelasting. Let op: Kies je voor een maandelijkse teruggave, zorg er dan voor dat je jouw teruggave ieder jaar aanpast naar de rente die je dat jaar betaalt, anders krijg je mogelijk te veel geld terug en moet je dat weer terugbetalen bij de jaarlijkse aangifte.

  Meer informatie over deze aftrekposten, vind je in de blog “Kosten die je bij het kopen van een huis mag aftrekken van je inkomstenbelasting”.

  Maak jouw woning meer waard

  Naast het verlagen van je woonlasten, kun je er ook voor zorgen dat jouw woning meer waard wordt. We noemden de energiezuinige verbouwing al. Als je slim verbouwt stijgt ook de waarde van je woning. Dat levert je bij een eventuele verkoop natuurlijk meer op. Houd hier dus rekening mee als je verbouwplannen hebt. Van de volgende verbouwingen stijgt de waarde van je huis het meest:

  • Creëer ruimte: Een uitbouw, zolderkamer met dakkapel of een serre, het zijn verbeteringen die jouw huis meer waard maken.
   Waardevermeerdering: 60 tot 100% van de kosten van de verbouwing*
  • Maak jouw huis duurzaam: Het is eerder al even genoemd, maar een energiezuinige verbouwing zorgt er ook voor dat jouw woning in waarde stijgt.
   Waardevermeerdering: 75 tot 100% van de kosten van de verbouwing*
  • Werk achterstallig onderhoud weg: Een likje verf of de kozijnen opknappen? Het zorgt ervoor dat je huis er fris en goed onderhouden uitziet en dat levert vaak wat op.
   Waardevermeerdering: 80 tot 100% van de kosten van de verbouwing*
  • Een keuken of badkamer doe je grotendeels voor jezelf: Dat is een behoorlijk smaakgevoelige verbouwing. Verwacht er daarvan niet een grote waardestijging. Waardevermeerdering: maximaal 50% van de kosten van de verbouwing*

  *Deze percentages zijn een ruwe schatting, geen garantie. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

  Heb je nog vragen over hoe je jouw woonlasten kunt verlagen of jouw woning meer waard maakt? Je hypotheekadviseur of Nationale-Nederlanden helpt je graag verder.

  Hypotheekadvies nodig?

  Laat je informeren door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.

  Hypotheekadvies

  Je maximale hypotheek

  Als je een nieuw huis op het oog hebt, wil jij je geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

  Bereken je mogelijkheden

  Je situatie wijzigt

  Het is mogelijk dat je ooit in een situatie komt waarin je hypotheek ineens een zware last wordt.

  Bekijk je mogelijkheden