Ga direct naar inhoud

Drie veel gestelde vragen over de inboedelverzekering

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

29 februari 2016

Een inboedelverzekering is misschien niet het eerste waarin je je verdiept. Echter bij het afsluiten van deze verzekering is het goed om een paar belangrijke zaken te weten. Wij geven graag antwoord op drie belangrijke vragen over de inboedelverzekering.

1. Als mijn vier jaar oude tablet wordt gestolen, krijg ik dan genoeg uitgekeerd om dezelfde terug te kunnen kopen?

Bij veel verzekeraars krijg je bij diefstal of beschadiging van je spullen maximaal twee jaar de nieuwwaarde uitgekeerd. Omdat in jouw geval de tablet vier jaar oud is, ontvang je dan de dagwaarde. Als je dezelfde tablet weer terug wilt, moet je dus zelf een bedrag bijbetalen. Bij de inboedelverzekering van Nationale-Nederlanden ontvang je tien jaar lang de nieuwwaarde voor je spullen. Dit betekent dat het bedrag dat je krijgt uitgekeerd bij schade voldoende is om dezelfde tablet nieuw aan te kunnen schaffen. Je hoeft dus niet zelf bij te betalen. Maar wil je de nieuwste versie van een tablet hebben, terwijl je zelf een oudere versie had dan moet je hiervoor wel bij betalen.

2. Voor welk bedrag moet ik mijn inboedel verzekeren?

De meeste mensen weten niet wat hun inboedel precies waard is. Veel verzekeraars gaan daarom tegenwoordig uit van een standaard verzekerd bedrag. Je inboedel is dan bijvoorbeeld voor € 100.000 of € 150.000 verzekerd. Voor de meeste mensen blijft de waarde van de inboedel onder dit bedrag. Bij andere verzekeraars kan je een inboedelwaardemeter gebruiken om de waarde van je inboedel te bepalen. Door de beantwoording van een aantal eenvoudige vragen, weet je zeker dat je inboedel goed is verzekerd. Het is dus meestal niet meer nodig om exact uit te rekenen wat je inboedel waard is. Maar heb je een bijzondere inboedel? Denk aan een waardevolle verzameling, schilderijen of een vleugel, check dan wel even of het bedrag voldoende is.

3. Ik woon in een appartement. Wat betekent dat voor mijn inboedel- en opstalverzekering?

Je inboedelverzekering moet je altijd zelf verzekeren. Maar als je in een koopappartement woont geldt dat niet voor je opstal. Je woning is dan namelijk onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VVE). Je opstalverzekering regel je daarom via de VVE. Het is daarbij belangrijk dat je weet wat er is verzekerd via de VVE. Is het glas in je woning meeverzekerd? Hoe wordt omgegaan met verbeteringen die je zelf aan de woning hebt aangebracht? Bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer. Vaak zijn deze niet verzekerd via de opstalverzekering van de VVE. Informeer hiernaar. Als jouw gemoderniseerd keuken of nieuwe bad niet is verzekerd, dan is het verstandig dit risico zelf te verzekeren. Vraag jouw verzekeraar hoe je eigenarenbelang (zo noem je de verbeteringen die je zelf als eigenaar aan je woning hebt aangebracht) kan verzekeren? Bij sommige verzekeraars, zoals Nationale-Nederlanden, is dit risico standaard meeverzekerd op de inboedelverzekering. Bij andere verzekeraars moet je dit apart meeverzekeren. Ook als je een appartement huurt, kan het zijn dat verbeteringen aan je huurappartement niet door de verhuurder zijn verzekerd. Zorg er in dat geval voor dat je huurdersbelang (zo noem je de verbeteringen die je zelf als huurder aan je woning hebt aangebracht) zelf verzekerd. Vaak als extra optie bij je inboedelverzekering. Ook hiervoor geldt dat dit bij de inboedelverzekering van Nationale-Nederlanden standaard is verzekerd.

Inboedelverzekering

  • Tien jaar de nieuwwaarde vergoed
  • Tot € 100.000,- verzekerd
  • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken je premie

Lees meer over de Inboedelverzekering

Opstalverzekering

  • Geen eigen risico
  • Tot € 600.000,- verzekerd
  • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken je premie

Lees meer over de
Opstalverzekering

Zekerheidspakket

  • Eén overzichtelijk pakket
  • Zelf je verzekeringen kiezen
  • Profiteer van pakketkorting

Bereken je premie

Lees meer over het Verzekeringspakket