Ga direct naar inhoud

Verminder de kans op stormschade in de herfst

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Het is weer herfst en dat betekent dat we weer fijn onder een dekentje kunnen kruipen op de bank. Achter het raam, dicht bij de kachel, terwijl het buiten stormt. Heerlijk die herfstsfeer! Maar diezelfde storm kan natuurlijk ook het één en ander aanrichten rondom je huis. Daarom helpen wij jou om je woning herfstklaar te maken en de kans op stormschade te verminderen.

Wanneer is er sprake van storm?

Officieel is het bij windkracht 9 storm. Het KNMI stelt deze windkracht vast. Maar bij windkracht 7 kan er al stormschade ontstaan, die de verzekering vergoedt.

Stormschade aan je huis

Door je woning herfstklaar te maken, ben je voorbereid op een storm. Is jouw woning al klaar voor de herfst? Hier volgen een paar tips!

1. Maak de dakgoot schoon en voorkom lekkage en bevriezing

Het ‘dak boven je hoofd’ moet je goed onderhouden. Bij een flinke storm waait er van alles door de lucht. Dat kan in je dakgoot eindigen, waardoor het regenwater niet altijd goed wegstroomt. Een verstopte of te volle dakgoot kan lekkage veroorzaken.

Vriest het? Dan kan regenwater bevriezen en ben je nog verder van huis. Maak daarom aan het begin van de herfst de dakgoot alvast goed schoon. En haal na een storm de bezem door je dakgoot om hem vrij te maken van bladeren en takken.

2. Check de dakpannen of laat ze checken

In de herfst hebben ook de dakpannen een beetje extra aandacht nodig. Tijdens een storm kunnen losse dakpannen gevaarlijk zijn. Ze kunnen verschuiven, waardoor lekkage ontstaat, of – nog erger – van het dak waaien. Laat daarom een dakdekker je dakpannen checken of ze nog goed vastliggen.

Als dakpannen gebroken of kapot zijn, kan dit zorgen voor lekkage. Bij een scheurtje in een dakpan, kun je deze het beste vervangen. Anders liggen vorst- en waterschade op de loer.

3. Check de zonnepanelen

Zitten je zonnepanelen nog goed vast? Laat bij twijfel een check uitvoeren en kom te weten of de zonnepanelen niet los zitten. Dat is erg gevaarlijk. Een zonnepaneel kan losraken en bijvoorbeeld in de tuin belanden door de hevige wind. Met een Opstalverzekering ben je verzekerd tegen door storm beschadigde zonnepanelen. Goed om te weten, bij storm geldt altijd een eigen risico van € 250,-.

4. Maak de schoorsteen schoon met een goede herfstbehandeling

Wil je tijdens de herfst gezellig voor de open haard zitten? Dan wordt het tijd om de schoorsteen een herfstbehandeling te geven. Doe wel voorzichtig op het dak. Of neem gewoon contact op met een professionele schoorsteenveger.

Wees voorzichtig. Misschien heeft er een vogel in genest en liggen de resten van het nestje nog in de schoorsteen. Ook kun je nog roetresten van vorig jaar tegenkomen.

5. Voorkom nattigheid in je woning in de herfst: wees er snel bij!

Nog een extra tip? Zorg voor een goed absorberende deurmat en paraplubak bij de voordeur. Zo houd je de gang droog als je doorweekt thuiskomt na een fietstocht. Je voorkomt ook dat het water bijvoorbeeld in je vloer trekt. Zonde van die mooie laminaatvloer!

6. Haal bij onweer alle stekkers uit de stopcontacten

Ook zo’n typisch herfstdingetje: een onweersbui. Niet fijn als je er ’s nachts wakker van wordt, nog vervelender als je woning er lekkage of schade aan overhoudt. Haal bij onweer alle stekkers en kabels uit de stopcontacten. Zo gaan apparaten niet stuk als de bliksem inslaat. Zorg dat alle ramen dicht zijn. Vergeet ook het zolderraam niet!

Stormschade in de tuin

Met de tips hierboven maak je je woning klaar voor de herfst. Maar vergeet ook je tuin niet! Zorg dat de storm geen schade aanricht je tuin. Denk aan kapotte bloempotten, omvergewaaide tuinstoelen of gebroken decoratie. Hier volgen nog een paar tips om stormschade in je tuin te voorkomen.

1. Snoei de bomen

Bij een heftige herfststorm kunnen bomen flinke schade aan je woning of tuin aanrichten. Denk aan takken die je ramen beschadigen. Bij het herfstklaar maken van je woning en tuin hoort daarom ook het snoeien van de bomen. En ja, het wordt dan wel een beetje kaal in de tuin. Maar één troost: in het voorjaar staat alles weer volop in bloei.

Tip: Snoei alleen de losse en dode takken en takken vlakbij de ramen. Zo houd je de vorm van de boom hetzelfde, maar voorkom je tóch stormschade.

2. Zorg dat de schutting stevig staat

Ook de schutting in de tuin is na een zwoele zomer toe aan een herfstcheck. Staat hij stevig vast? Is het hout niet rot? Zorg ervoor dat de schutting de "klappen" van de storm aankan. Stormschade aan je schutting is namelijk een veel voorkomend probleem. Twijfel je? Vraag een hovenier om een check uit te voeren.

3. Ruim de tuin op

Bij het begin van de herfst is het slim om losse voorwerpen uit de tuin op te bergen. Denk hierbij aan tuinmeubelen, bloempotten, de gieter en tuingereedschap. Losse spullen kunnen omverwaaien en schade aanrichten.

Heb je geen tuin, maar wel een balkon? Dan geldt voor jou hetzelfde advies: berg spullen op en voorkom dat bloempotten gaan rollen of gieters gaan vliegen.

Hoe meld je stormschade?

Hoe goed je ook voorbereid bent, soms slaat de herfststorm toch toe. Je kunt de stormschade melden via het online schadeformulier. Breng de situatie goed in beeld en maak duidelijke foto’s. Ruim niet meteen op. Het kan zijn dat een schade-expert de situatie met eigen ogen wil zien.


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie