Ga direct naar inhoud

Een hypotheek voor ondernemers: steeds toegankelijker

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Ondernemers die een huis willen kopen, lopen vaak tegen obstakels aan. Het aanvragen van een hypotheek kan een complex proces zijn. Soms komen werknemers makkelijker aan een hypotheek dan de werkgever van hetzelfde bedrijf. Nationale-Nederlanden vindt dat ook ondernemers recht hebben op het kopen van een woning en een hypotheek. In dit artikel lees je hoe ook jij als ondernemer een hypotheek kunt regelen.

  Een passende hypotheek voor iedereen

  Iedereen zoekt naar een passende hypotheek. Zo gunstig mogelijke voorwaarden en niet te hoge maandlasten. Ook jij, als ondernemer, wil een huis kunnen kopen met een hypotheek die bij je past. Je hebt een goed lopend bedrijf, maar na alle verhalen weet je niet zo goed wat je kunt verwachten. Goed nieuws! De mogelijkheden voor een ondernemer om een hypotheek te krijgen zijn verruimd. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur om je te helpen bij de hypotheekaanvraag en de fiscale regels voor ondernemers.

  Aanvraag Ondernemershypotheek

  De hypotheek wordt gebaseerd op je gehele financiële situatie en de waarde van de woning. Je hypotheek kan maximaal 100% van de woningwaarde bedragen. Hypotheekverstrekkers nemen verschillende zaken mee in de beoordeling van de aanvraag van ondernemers. Zo wordt er gekeken naar je jaarcijfers, maar ook naar je persoonlijke situatie. Wil je een huis kopen met je partner? Dan kan dat inkomen ook meegenomen worden in het bepalen van jullie maximale hypotheek. Meer informatie over de Ondernemershypotheek vind je op de website van Nationale-Nederlanden.

  Ga naar de Ondernemershypotheek

  Inkomen bepalen voor ondernemers

  Inkomen bepalen voor ondernemers. Voor ondernemers en zzp’ers is het inkomen lastiger te bepalen dan voor mensen in loondienst. We vragen dan om een onafhankelijk vastgesteld toetsinkomen. Dit toetsinkomen blijkt uit een inkomensverklaring. Deze verklaring kun je zelf of via je hypotheekadviseur aanvragen bij drie partijen. Over het algemeen kijken geldverstrekkers naar het gemiddelde van je jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Het inkomen (netto winst) van het laatste jaar geldt als maximum. Neem bijvoorbeeld een ondernemer met een gemiddeld inkomen van € 32.000 over de afgelopen drie jaar. Het laatste jaar was een iets minder jaar waarin hij € 26.000 verdiende. Dan wordt de maximale hypotheek gebaseerd op een inkomen van € 26.000. Nog geen cijfers over de afgelopen drie jaar? Ook voor startende ondernemers zijn er mogelijkheden. Ook hiervoor moet je een inkomensverklaring aanvragen en indienen bij de geldverstrekker. Wanneer het gemiddelde inkomen is bepaald, kun je met de hypotheekberekeningstool een indicatie krijgen van je maximale Ondernemershypotheek.

  Meer over de financiering voor ondernemers

  Ondernemershypotheek met of zonder Nationale Hypotheek Garantie

  Voor alle soorten ondernemers zijn er mogelijkheden voor een hypotheek. Of je nu al jarenlang een succesvol bedrijf runt of net een jaar zzp’er bent. Bovendien kun je als ondernemer bij Nationale-Nederlanden terecht voor zowel een hypotheek met NHG als zonder NHG. Met de Nationale Hypotheek Garantie beperk je de financiële risico’s. In 2020 kun je een hypotheek met NHG afsluiten voor een woning van maximaal € 310.000. Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen is dit maximaal €328.600.

  Benodigde documenten ondernemershypotheek

  Om een goed beeld te krijgen van je financiële situatie vraagt de hypotheekverstrekker om de volgende documenten:

  • KvK-uittreksel van je bedrijf
  • Cijfers van de afgelopen drie jaar
  • Jaarrekening van het lopende jaar
  • Prognose & orderportefeuille van dit jaar
  • Belastingaangiftes van de afgelopen drie jaar
  • Je persoonlijke financiële situatie (o.a. spaargeld)
  • Overzicht van leningen, studieschuld of alimentatieverplichtingen
  • Polissen van lopende verzekeringen
  • Pensioenoverzicht (als je ouder bent dan 55)
  • Recent taxatierapport van de woning
  • Kopie van de koopakte

  Verloop aanvraag hypotheek voor ondernemers

  Met een goede voorbereiding is het gemakkelijker een hypotheek te krijgen als ondernemer. Zorg dat je alle benodigde documenten gereed hebt. Bereid je ook voor op mogelijke vervolgvragen van de adviseur. Denk hierbij aan vragen over de huidige maandelijkse lasten, zakelijke kosten en investeringen en omzet- en winstcijfers van je bedrijf. Vervolgens verloopt de hypotheekaanvraag hetzelfde als die van ieder ander. Na het indienen ontvang je een Rentevoorstel. In dit voorstel vind je ook de lijst met benodigde documenten. Als alle documenten zijn aangeleverd en goedgekeurd, ontvang je via je hypotheekadviseur een offerte. Hiermee heb je de zekerheid dat je een hypotheek van Nationale-Nederlanden kunt krijgen. Je kunt de offerte ondertekenen en via je adviseur terugsturen. En dan is het nieuwe huis echt van jou!

  Ondernemershypotheek

  U kunt als ondernemer met personeel, maar ook als zzp’er of freelancer in aanmerking komen voor een hypotheek.

  Lees meer

  Uw maximale hypotheek

  Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

  Bereken uw mogelijkheden

  Hypotheekadvies nodig?

  Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

  Maak een afspraak