Ga direct naar inhoud

Europese regels hypotheek aanvragen: Mortgage Credit Directive

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

22 juni 2016

De Europese Unie heeft een richtlijn ingevoerd voor hypotheken: de Mortgage Credit Directive. Deze moet ervoor zorgen dat consumenten in alle Europese landen op dezelfde wijze een hypotheek kunnen vergelijken.

Wat is het Mortgage Credit Directive (MCD)?

Transparantie staat voorop: door hypotheekinformatie op een overzichtelijke manier aan te bieden, krijgen consumenten meer inzicht in het aanbod bij verschillende aanbieders. De MCD-richtlijn maakt het mogelijk om offertes te vergelijken, zelfs over de grens!

Wat zijn de regels bij een hypotheekaanvraag?

Als je na het aanvragen van een hypotheek een offerte ontvangt van de hypotheekverstrekker dan is deze direct bindend voor de hypotheekverstrekker. Jij kunt ervoor kiezen om niet met de aanbieder in zee te gaan, door de offerte niet te tekenen.
Verder ontvang je bij de hypotheekofferte een European Standardized Information Sheet (ESIS). Hierop staat belangrijke informatie over de hypotheek in een vast stramien uitgewerkt. Het doel hiervan is dat jij verschillende offertes van geldverstrekkers eenvoudig met elkaar kunt vergelijken.

Hoe gaat Nationale-Nederlanden om met de richtlijn?

Voor het uitbrengen van een bindende offerte heeft Nationale-Nederlanden informatie nodig over de mogelijkheden die je hebt om de hypotheeklening terug te betalen. Dien je een hypotheekaanvraag bij ons in? Dan ontvang je eerst een Rentevoorstel gebaseerd op je aanvraag. Daarna vragen we financiële informatie en bewijsstukken op. Ook doen we een BKR-toets voor het uitbrengen van de offerte. Pas als alle informatie is gecontroleerd en goedgekeurd, brengen we de bindende hypotheekofferte uit.

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

Als je een hypotheekaanvraag hebt gedaan, wil je natuurlijk niet te lang in onzekerheid zitten. Om een beeld te schetsen van het financiële plaatje, brengen we over het algemeen binnen twee werkdagen een Rentevoorstel uit. In het voorstel staat het bedrag dat je wilt lenen, het rentepercentage, de looptijd van de hypotheek, de maandlasten en meer.

Het Rentevoorstel maken we op basis van de gegevens die jij aanlevert. De gegevens zijn niet gecontroleerd en daarom is het voorstel voor zowel jou als ons niet bindend. Wil je de garantie hebben van het rentepercentage in ons Renteaanbod, dan moet je binnen zes weken de gevraagde informatie aanleveren. Kloppen de verstrekte gegevens? Dan ontvang je van ons een offerte met de rente, zoals die in het Rentevoorstel is opgenomen.

Hoe verloopt een hypotheekaanvraag bij Nationale-Nederlanden?

Hypotheekadvies nodig?

Laat je informeren door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.

Hypotheekadvies

Je maximale hypotheek

Als je een nieuw huis op het oog hebt, wil jij je geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken je mogelijkheden

Je situatie wijzigt

Het is mogelijk dat je ooit in een situatie komt waarin je hypotheek ineens een zware last wordt.

Bekijk je mogelijkheden