Ga direct naar inhoud

Maak je woning herfstklaar!

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Het is weer herfst en dat betekent dat we weer lekker onder een dekentje kunnen kruipen op de bank met een kop warme chocomel. Lekker binnen zitten voor de open haard, terwijl het buiten stormt. En met die gezellige herfstsfeer zit jij niet te wachten op kopzorgen over je woning. Daarom helpen wij je om je woning herfstklaar te maken. Zo voorkom jij lekkage en andere problemen in en rondom het huis

Is het dak klaar voor de herfst? Voorkom lekkage en bevriezing

Het ‘dak boven je hoofd’ moet je goed onderhouden. Bij een flinke storm waait er van alles door de lucht, dat in jouw dakgoot kan eindigen. Hierdoor kan het regenwater niet altijd goed wegstromen. Als er te veel regenwater in blijft zitten, kan een verstopte dakgoot lekkage veroorzaken. Vriest het? Dan kan regenwater bevriezen en ben je nog verder van huis. Maak daarom de dakgoot goed schoon. Zeker als het heeft gewaaid, is het aan te raden om de bezem door je dakgoot te halen. Dakpannen hebben ook een beetje extra aandacht nodig in de herfst. Losse dakpannen kunnen gevaarlijk zijn en schade aanrichten tijdens een storm, dus laat deze controleren als je twijfelt of ze vastliggen.

Bescherm de ruiten: snoei de bomen

Bij een flinke herfststorm kunnen bomen aardig wat schade aan je woning aanrichten. Denk aan takken die je ramen kunnen beschadigen. Bij het herfstklaar maken van je woning hoort daarom ook het snoeien van de bomen. En ja, het wordt dan wel een beetje kaal in de tuin. Maar één troost: in het voorjaar staat alles weer volop in bloei.

Tip: Snoei alleen de losse en dode takken en takken vlakbij de ramen. Zo houd je de vorm van de boom hetzelfde, maar voorkom je tóch stormschade.

Is de tuin klaar voor een herfststorm?

Ook de tuin is na een zwoele zomer toe aan een herfstcheck. Net als de dakpannen moet ook de schutting gecontroleerd worden. Staat hij stevig vast? Is het hout niet rot? Zorg ervoor dat de schutting aardig wat klappen van de storm aankan.

Ook is het belangrijk om losse voorwerpen op te bergen. Denk hierbij aan tuinmeubelen, bloempotten, de gieter en tuingereedschap. Losse spullen kunnen omver waaien en schade aanrichten.

Heb jij geen tuin, maar wel een balkon? Dan geldt voor jou hetzelfde advies: berg spullen op en voorkom dat bloempotten gaan rollen of gieters gaan vliegen.

Geef je schoorsteen een herfstbehandeling

Ben jij al helemaal toe aan die warme chocomel voor de open haard? Dan wordt het tijd om de schoorsteen een herfstbehandeling geven. Misschien heeft er wel een vogel in genest en liggen de resten van het nestje nog in de schoorsteen. Of wat dacht je van roetresten van vorig jaar? Voorkom brandgevaar en laat je schoorsteen na de zomer altijd vegen, voordat je ‘m weer voor het eerst gebruikt. Warme chocomel met zelf geroosterde marshmallows, kom maar op!

Voorkom brandgevaar en laat je schoorsteen na de zomer altijd vegen, voordat je 'm weer voor het eerst gebruikt.

Wat te doen bij onweer?

Ook zo’n typisch herfstdingetje: een onweersbui. Niet fijn als je er ’s nachts wakker van wordt, nog vervelender als je woning er lekkage of schade aan overhoudt. Haal bij onweer alle stekkers en kabels uit de stopcontacten. Zo gaan ze niet stuk als de bliksem inslaat. Zorg er ook voor dat alle ramen dicht zijn. En vergeet het zolderraam niet te checken!

Lekkage en andere nattigheid in de herfst: wees er snel bij!

Heb je alles nagelopen: dakgoot, bomen, tuin, schoorsteen en ramen? Dan ben jij klaar om lekkage en andere nattigheid in de herfst te lijf te gaan. Een laatste tip? Zorg voor een goed absorberende deurmat en paraplubak bij de voordeur. Zo houd je de gang droog als je doorweekt thuiskomt na een fietstocht midden in een hoosbui.

Opstal- en Inboedelverzekering van Nationale-Nederlanden

Met een Opstalverzekering van Nationale-Nederlanden is jouw woning verzekerd tegen storm- en andere schade.

Bereken je premie


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie