Ga direct naar inhoud

Ja, je kunt een hypotheek afsluiten met een studieschuld!

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Ben jij al een tijd geen student meer en liggen de jaren van wonen op een studentenkamer ver achter je? Dan ben je vast druk bezig met je carrière. Ook qua woning wil je waarschijnlijk de volgende stap zetten, een eigen huis kopen. Maar kan dat eigenlijk wel met een studieschuld? Goed nieuws, je kunt ook een huis kopen met studieschuld. Hieronder vind je een aantal zaken waar je wel rekening mee moet houden.

Hoe zwaar weegt jouw studieschuld?

Een studielening weegt mee in de beoordeling van je hypotheek, maar minder zwaar dan andere leningen. Het vermindert het bedrag dat je mag lenen.

Wil je weten welke invloed jouw studieschuld heeft op wat jij maximaal mag lenen voor een hypotheek? Maak dan een berekening voor jouw maximale hypotheek.

Koop je voor het eerst een huis?

Studieschuld snel terugbetalen

Iedereen moet vanaf twee jaar nadat de studiefinanciering is gestopt beginnen met het aflossen van de studieschuld. Extra aflossen is niet altijd interessant vanwege het lage rentepercentage. Dit geldt helemaal als je bijvoorbeeld grote uitgaven op je planning hebt staan, zoals het kopen van een nieuwe auto.

Hypotheekadvies nodig?

Laat je informeren door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek

Hypotheekadvies

 

Krijg je een BKR-registratie vanwege je studieschuld?

Nee, een studielening wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Banken en kredietverstrekkers zijn daardoor niet automatisch op de hoogte van een eventuele studieschuld. De meeste leningen, zoals een persoonlijke lening, doorlopend krediet of creditcardlimiet, worden wel geregistreerd bij BKR. Lees meer over de invloed van een BKR registratie bij het aanvragen van een hypotheek.

Wees bewust

Natuurlijk wil je niet in de problemen komen met het betalen van je hypotheeklasten. Meld daarom altijd je schulden bij een hypotheekverstrekker voordat je een hypotheek afsluit. Meld je niet dat je een studieschuld hebt, dan wordt er geen rekening mee gehouden bij de berekening van je maximale, verantwoorde maandlasten. Dan kunnen de lasten dus te hoog zijn voor jouw situatie. Daarnaast kun je als sanctie voor het achterhouden van deze financiële informatie op een zwarte lijst (het Incidentenwaarschuwingssysteem Financiële Instellingen) terecht komen bij financiële instellingen. En als je bijvoorbeeld voor het kopen van je eerste huis een lening hebt gesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en je hebt niet gemeld dat je een studieschuld hebt, dan vervalt je recht op de dekking van NHG.

Houd dus rekening met je maandelijkse aflossing van je studieschuld bij het aanvragen of berekenen van een hypotheek.
Maak een afspraak met een hypotheekadviseur of bereken je mogelijkheid op een hypotheek via de tool van Nationale-Nederlanden.


Wil je meer weten?

Ik wil een huis kopen

Van oriënteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

Goed voorbereid een huis kopen