Ga direct naar inhoud

Wat je nog niet wist over brand in huis: brandweervrouw Danielle (40) deelt haar ervaringen en tips

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

01 mei 2017

Danielle (40) is onderzoeker in het team Brandonderzoek van Veiligheidsregio Haaglanden. Met haar meer dan zeventien jaar ervaring bij de brandweer heeft ze heel wat meegemaakt. Zij weet dus als geen ander wat de meest voorkomende oorzaken zijn van brand en wat mensen vaak verkeerd doen. We spraken haar over haar werk bij de brandweer, haar ervaringen en wat iedereen zelf kan doen om de kans op brand thuis te minimaliseren.

“Het is eigenlijk nooit een vraag geweest of ik bij de brandweer terecht zou komen,” zegt Danielle nadat ze zich heeft voorgesteld. “Mijn vader zat ook bij de brandweer en ik wist al vanaf heel jonge leeftijd dat ik in zijn voetsporen zou treden. Ik ben echt opgegroeid met het brandweervirus!” lacht ze.

Danielle begon haar brandweercarrière als vrijwilliger, heeft jaren dienst gedaan op de tankautospuit en kwam uiteindelijk in het team Brandonderzoek terecht. “Dat was een interessante stap voor me,” zegt ze terwijl ze ons voorgaat naar de uitrukgarage, waar de auto’s staan. “Ik raakte gefascineerd door de puzzel: hoe ontstaat een brand? Waardoor wordt een brand zo groot? Of, waarom is de brand juist zo klein gebleven? Daar wilde ik meer mee bezig zijn en ik had het geluk dat ik in 2010 terechtkon bij de opleiding tot brandonderzoeker, die toen net van start ging.”

“Nu ik onderzoeker ben is mijn werk wel veranderd. Als mijn pieper gaat, hoef ik vaak niet meer direct uit te rukken. Meestal ga ik pas naar de plaats van de brand als het al geblust is. Dan doe ik onder andere onderzoek naar de oorzaak van de brand en probeer ik conclusies te trekken over hoe de brand voorkomen had kunnen worden. Of er, in het geval van een bedrijfsbrand, voldoende brandveiligheidsmaatregelen getroffen waren en of alles wel volgens de vergunning was uitgevoerd.”

Vier tips om brand te voorkomen en te bestrijden

1. Ruik of zie je brand? Bel 112!

Als de brand eenmaal is uitgebroken, is het niet verstandig om zelf uitgebreid proberen te blussen. “Als je een rookmelder hoort, moet je gewoon wegwezen,” waarschuwt Danielle. “Waarschuw je huisgenoten, verlaat het huis, bel 112 (het zou je verbazen hoeveel mensen dat vergeten) en geef je adres door. Trek zoveel mogelijk deuren achter je dicht om het verspreiden van rook zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteindelijk is je eigen veiligheid het belangrijkst, niet dat je huis of je spullen.”

2. Leg je laptop niet aan de lader in je bed

Een andere veelvoorkomende oorzaak van brand is onze apparatuur, en dan vooral hoe we ermee omgaan. “Tegenwoordig worden laptops en telefoons veel gebruikt op de bank of in bed. De apparatuur ligt dan vaak aan de lader, en men staat er misschien niet bij stil maar een lader kan behoorlijk heet worden. Hierdoor wordt de kans op brand vergroot.”

3. Houd elektrische apparaten goed schoon

“Het is trouwens heel belangrijk om je elektrische apparaten goed schoon te maken. Als er veel stof verzamelt in of rond de voeding wordt de kans op brand steeds groter. En nog een ding: plug alsjeblieft niet meerdere stekkerdozen aan elkaar om meer apparaten op hetzelfde stopcontact aan te sluiten. Een overbelast contactpunt is een groot brandgevaar.”

4. Houd de aandacht erbij

In the end komen de meeste branden in huis door onoplettendheid, valt haar op. Keukenbranden - zoals vlam in de pan - staan met stip op één in Haaglanden. “Het is tegenwoordig zo makkelijk om afgeleid te raken. Als je telefoon gaat terwijl je staat te koken, bijvoorbeeld. Ik begrijp het heel goed hoor, maar het is zo gevaarlijk om dan je pan alleen te laten. En het lijkt overbodig om het te zeggen, maar gooi dus nooit water in je pan als de vlam erin is geslagen, want dan krijg je een gigantische steekvlam.”

Als we iets meer de aandacht erbij zouden houden, zouden we een groot deel van de branden kunnen voorkomen. “Je ziet het bij mensen die wel eens een brand hebben meegemaakt; die zijn veel alerter op de gevaren die andere mensen niet zo snel zien. En je merkt ook dat kinderen opvallend bewust zijn. We geven regelmatig een demonstratie met een nagebouwd huis in een container. Toen de rookmelder afging, waren het de kinderen die tegen hun ouders zeiden: ‘We moeten naar buiten.’ Je merkt dat het onderwijs zijn vruchten afwerpt. Voorlichting helpt ook: op de site brandweer.nl/brandveiligheid kun je bijvoorbeeld een hele lijst met tips voor brandveiligheid vinden.”

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dan is het belangrijk om goed verzekerd te zijn, als er iets gebeurt. Met een Woonverzekering van Nationale-Nederlanden ben je verzekerd tegen de gevolgen van bijvoorbeeld brand, water of storm.

Inboedelverzekering

  • Tien jaar de nieuwwaarde vergoed
  • Tot € 100.000,- verzekerd
  • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken je premie

Lees meer over de Inboedelverzekering

Opstalverzekering

  • Geen eigen risico
  • Tot € 600.000,- verzekerd
  • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken je premie

Lees meer over de
Opstalverzekering

Zekerheidspakket

  • Eén overzichtelijk pakket
  • Zelf je verzekeringen kiezen
  • Profiteer van pakketkorting

Bereken je premie

Lees meer over het Verzekeringspakket