Ga direct naar inhoud
Thuiswerkende 55plusser

Dit heeft jouw werknemer van 55+ nodig om productief en betrokken te zijn 

Opvallende resultaten uit het onderzoek

Thuiswerken: vanwege de coronamaatregelen zijn veel Nederlanders ertoe gedwongen. Een paar dagen per week vanuit huis werken lijkt in de toekomst zelfs de nieuwe norm te worden. Daarom deden we samen met HR tech scale-up Crunchr een onderzoek naar wat thuiswerkers nodig hebben om betrokken en productief te zijn.

Bijna 2.000 werknemers van 75 werkgevers deden mee met het onderzoek. De resultaten laten zien dat een one-size-fits-all aanpak niet werkt als je wilt dat al je werknemers productief thuiswerken. Oplossingen op maat wel. Het is dus verstandig een gedifferentieerde aanpak te volgen. Werknemers zijn gemiddeld 20% meer tevreden als de werkgever kiest voor een gedifferentieerde aanpak. Waar werknemers de meeste behoefte aan hebben, hangt sterk af van hun leeftijd en hun thuissituatie.

  • De groep 55+ ervaart minder productiviteitsverlies dan andere groepen respondenten.
  • De coronamaatregelen hebben minder negatief effect op hun mentale gezondheid.
  • De groep werknemers van 55+ heeft opvallend meer behoefte aan technische ondersteuning tijdens het thuiswerken.
  • Deze groep werknemers maakt zich meer dan gemiddeld zorgen om de economische situatie.
  • Een ergonomische werkplek met een goede bureaustoel is voor veel 55+ers erg belangrijk

Daarnaast hebben ze baat bij vertrouwen, aandacht en duidelijkheid vanuit de werkgever.

Download gratis het onderzoeksrapport met de belangrijkste conclusies

Er is helaas een fout opgetreden. Probeert u het later alstublieft nog eens.


* Je gegevens worden niet gedeeld en alleen gebruikt wanneer je meer informatie wilt ontvangen.
1. Samenwerkingstools
Nu we elkaar niet even snel kunnen opzoeken op kantoor dient alles virtueel te verlopen. Hiervoor is de juiste technologie heel belangrijk! Niets in lastiger dan online vergaderen in een omgeving waar men elkaar continu niet verstaat. Effectieve technologie om onderling in contact te staan is essentieel om de betrokkenheid en productiviteit hoog te houden. Belangrijk hierbij dat er goed wordt gekeken naar de veiligheid van deze. Bekijk daarom goed welke technologie beschikbaar is en waar het voor gebruikt kan worden. Peil daarnaast regelmatig het gebruiksgemak van deze software en waar eventuele ondersteuning nodig is.

2. Ergonomische werkplek
Op kantoor zijn verstelbare bureaus en ergonomische bureaustoelen standaard aanwezig. Echter is dit vaak niet het geval bij de werknemer thuis. Veel mensen werken aan hun keukentafel of vanuit de eetkamer. Dit kan tot veel langdurige klachten leiden in bijvoorbeeld de nek en rug. Het beschikbaar stellen van budget om bijvoorbeeld een ergonomische bureaustoel aan te schaffen betaalt zich in deze situatie al snel uit. Daarbij zien we verschillende werkgevers actief communiceren over het inrichten van een verantwoorde werkplek. Niet iedere werknemer is zich namelijk bewust van zijn of haar ongezonde fysieke werkhouding.

3. Werkbenodigdheden
Werknemers hebben thuis niet altijd dezelfde benodigdheden beschikbaar als op kantoor. Denk hierbij aan een werktelefoon, laptop of een computerscherm. Iedere functie vraagt om andere benodigdheden maar in de basis hebben werknemers de tools nodig om hun werk online te kunnen doen. Het lenen van een computerscherm van het werk of het beschikbaar stellen van budget om bijvoorbeeld de telefonische bereikbaarheid van werknemers te verhogen betaalt zich in sommige gevallen qua productiviteit al snel uit. Daarbij zien we verschillende werkgevers hier ook actief over communiceren. Niet iedere werknemer is zich namelijk bewust van zijn of haar productiviteit.Ondernemen doe je samen

Met het Thuiswerkonderzoek wil Nationale-Nederlanden werkgevers helpen om zich voor te bereiden op een toekomst waarin thuiswerken de norm is. We brengen in kaart welke ondersteuning werknemers nodig zouden hebben. En hoe je er als werkgever voor kunt zorgen dat je werknemers ook in de toekomst betrokken en productief blijven.

Wil je meer weten over het Thuiswerkonderzoek? Of heb je specifieke vragen over bepaalde doelgroepen of de gebruikte onderzoekstool? Vraag dan snel een geheel vrijblijvende demo aan. We duiken dan graag met je de data in om ook voor jouw organisatie het meest effectieve keuzepakket samen te stellen.

Vraag direct een demo aan