Ga direct naar inhoud

Verborgen gebreken in je woning? Zo pak je ze aan!

Je eerste, eigen woning. Of misschien wel iets groters kopen, voor het hele gezin. Het is voor veel mensen een droom die uitkomt. Helaas verandert dit na aankoop voor sommigen in een nachtmerrie als de woning verborgen gebreken heeft. Hoe herken je die? En wat kun je vervolgens doen? Lees hier wat je kunt doen en waar je recht op hebt.


Wat zijn verborgen gebreken?

Verborgen gebreken zijn mankementen of beschadigingen aan een woning die vóór aankoop niet zichtbaar waren of door de vorige eigenaar zijn aangegeven. Pas na aankoop merk je dat er iets mankeert of is beschadigd. Deze nare ontdekking kan je zo van je roze aankoopwolk afblazen. Je wilt natuurlijk wel kunnen genieten van je nieuwe woning!

Wie is verantwoordelijk?

De vorige eigenaar van de woning heeft meldingsplicht voor verborgen gebreken. Hij is dus verplicht om de vooraf bij hem bekende gebreken te delen. Tegelijkertijd heb je als koper onderzoeksplicht. Je doet er dus goed aan voor aankoop onderzoek te (laten) doen naar de huidige staat van de woning. Bijvoorbeeld door een bouwkundig rapport op te laten stellen. Goed om te weten: bij een oudere woning weegt de onderzoeksplicht zwaarder, vanwege de grotere kans op gebreken.


Zo ontdek je verborgen gebreken

Het is erg vervelend als de vorige eigenaar of jijzelf mankementen over het hoofd ziet. Wil je eventuele gebreken nog voor de aankoop ontdekken? Tijdens het bezichtigen van een woning kun je al op een paar zaken letten. Ook kun je er een expert naar laten kijken. Neem hierbij het zekere voor het onzekere; voorkom de verrassing achteraf!

Op deze gebreken kun je zelf letten
Bij een bezichtiging zijn er al een paar dingen waar je zelf naar kunt kijken:

  • Zijn er vochtplekken te zien in muren, vloeren of plafonds?
  • Is er lekkage zichtbaar in de badkamer of keuken?
  • Is een vloer scheef? Mogelijk komt dit door houtworm. Normaal gebruik van de vloer is dan niet mogelijk.
  • Let bij oudere woningen op of er scheuren in de muren zitten. In dat geval is er misschien sprake van funderingsproblemen.

Stel actief vragen aan de verkoper of makelaar
Je bent goed bezig als je zelf tijdens een bezichtiging al kritisch kijkt. In je speurtocht naar mogelijke verborgen gebreken is het ook goed om actief vragen te stellen hierover aan de verkoper of makelaar. Vraag gerust: ‘welke problemen zijn er over deze woning bekend?’. Laat zien dat je hier scherp op bent!

Bij twijfel: bouwkundig rapport opstellen
Het kopen van een woning is niet zomaar iets. Er is veel geld mee gemoeid. Logisch dat je wilt weten of de woning in goede staat is. Twijfel je daaraan? Laat dan een onafhankelijk bouwkundig rapport opstellen. Zo weet je precies welke gebreken de woning die je wilt kopen heeft.


Praktische tips om sterk te staan bij verborgen gebreken

Een goed begin is het halve werk. Daarom hebben we een paar tips voor je om tijdens het aankoopproces van een woning bij de hand te houden. Zo weet je zeker dat jij je aan je onderzoeksplicht houdt.

  • Schakel een erkende makelaar in: ga bij twijfel niet doe-het-zelven om eventuele gebreken te ontdekken. Een erkende makelaar helpt je niet alleen bij de aankoop van een woning, maar ook bij het voldoen aan je onderzoeksplicht. Hiermee sta je sterker als je verborgen gebreken ontdekt.
  • Sluit een rechtsbijstandverzekering met de aanvullende dekking ‘Wonen’ af. Bij conflicten over (de aankoop) van je woning kun je in zo’n geval gebruik maken van juridische hulp. Houd er wel rekening mee dat de rechtsbijstandverzekering geen dekking biedt als je deze pas afsluit op het moment dat je een conflict hebt.
  • Extra kijken kan nooit kwaad! Bezichtig de woning altijd een tweede keer voordat je ‘m koopt.
  • Koop je een oudere woning? Laat dan een onafhankelijk bouwkundig rapport opstellen. Bij een oudere woning is de kans op verborgen gebreken namelijk groter.
  • Heb je de woning gekocht en ontdek je na aankoop alsnog verborgen gebreken? Meld dit binnen 2 maanden na de ontdekking bij de verkopende partij.

Hoe zit het met aansprakelijkheid en verborgen gebreken?

Blijkt je woning na aankoop een verborgen gebrek te hebben? Het is dan aan jou, de nieuwe eigenaar, om in actie te komen. Onder bepaalde voorwaarden kun je de vorige eigenaar aansprakelijk stellen. Het gaat dan om ernstige gebreken, gebreken die bewust zijn verzwegen en gebreken die ervoor zorgen dat de woning niet meer normaal te gebruiken is.

Je bent wél zelf aansprakelijk als je het gebrek met goed onderzoek zelf kon achterhalen. Of als de woning een ouderdomsclausule heeft die de vorige eigenaar vrijpleit van bepaalde gebreken. Uiteraard is de vorige eigenaar niet aansprakelijk als hij je vooraf op de hoogte stelde van het gebrek. Dan is het immers geen verborgen gebrek.

Zo pak je verborgen gebreken in je woning aan

Zodra je verborgen gebreken in je woning ontdekt, zijn er een paar stappen die je kunt nemen:

Met de Rechtsbijstandverzekering met de aanvullende dekking ‘Wonen’ van Nationale-Nederlanden ontvang je de juiste hulp bij verborgen gebreken aan je woning.

Ook interessant voor jou:

Wat moet je regelen als je gaat samenwonen?

Als je gaat samenwonen dan moet er veel geregeld worden, zoals bijvoorbeeld de kosten verdelen. Wie betaalt wat? En hoe zit het met de verzekeringen? Met de Checklist Samenwonen kun je gaan afvinken wat al geregeld is!
Bekijk onze Checklist Samenwonen

Bekijk onze Checklist Samenwonen

Tips voor soepele verhuizing

Maak je verhuizing makkelijk