Ga direct naar inhoud

Zo verliep Elisah’s verhuizing vlekkeloos

Ruim zes jaar run ik mijn eigen blog Interior Junkie waarvoor ik me dagelijks bezighoud met wooninspiratie. Samen met andere bloggers werd ik door Nationale-Nederlanden gevraagd om mijn learnings te delen over mijn verhuizingen. Want verhuizen kan behoorlijk stressvol zijn en dat is zonde. Een nieuw hoofdstuk in een nieuw huis is juist een van de leukste momenten in je leven. Als je het allemaal goed aanpakt en vooral het hoofd koel houdt, dan geniet je eerder van je nieuwe huis dan je denkt én kan het inrichten pas écht beginnen.

Alleen ging ik ook nog eens samenwonen. Gelukkig wel met iemand die weinig spullen nodig had.

Van ouderlijk huis naar mini appartement

Toen ik net was afgestudeerd, verhuisde ik voor het eerst van mijn ouderlijk huis naar een mini-appartement in Amsterdam. Nadeel destijds was dat ik nog veel moeite had met spullen weg doen, dus ging echt alles mee naar mijn allereerste appartementje welke amper 42m2 telde. En wat een feest: mijn moeder had door de jaren heen dozen vol uitzet bij elkaar gespaard bij de kringloop. Alleen ging ik ook nog eens samenwonen. Gelukkig wel met iemand die weinig spullen nodig had. Zijn ontbrekende dozen compenseerden weer die hele verzameling van mij. En ach, ik bracht tenminste wel uitzet mee. Mijn advies? Bekijk dan ook als je gaat samenwonen van te voren goed wat je dubbel hebt en welke spullen van de ander juist heel handig zijn.

Met vier verhuizingen op mijn cv kan ik mezelf al een echte verhuispro noemen. Begon ik als pas afgestudeerde zonder budget, ruim tien jaar later besteed ik maar al te graag geld aan een professioneel verhuisbedrijf. Door alle verhuizingen in tien jaar tijd heen leerde ik steeds meer over vlekkeloos verhuizen. Ik deel dan ook graag alle do’s en don’ts met jullie.

Mijn eerste grote mensen huis

Drie jaar later pakte ik weer alle dozen in toen mijn vriend en ik ons eerste ‘grote mensen appartement’ kochten, wederom in Amsterdam. Bij deze tweede verhuizing deden we alles zelf, tikte ik oude verhuisdozen op de kop (reed daar gerust heel Amsterdam voor af), schreef alle inhoud netjes op de dozen en gooide ik voor het eerst in mijn leven spullen weg die ik eigenlijk toch niet nodig had. Een paar maanden ervoor had ik al dozenvol kleding verkocht op de IJ-hallen.

Probeer voor het verhuizen goed uit te zoeken wat je niet meer nodig hebt of nooit gebruikt. En bewaar alleen die spullen waar je echt aan gehecht bent en onvervangbaar zijn. Vind je dit moeilijk, bekijk dan eens de video van Ryanne voor inspiratie.

Budgetproof verhuizen

Bij deze verhuizing trommelden mijn vriend en ik wat vrienden op en huurden een busje om alle spullen zelf te vervoeren. Dat hebben ze zeker geweten toen alles drie en/of vier verdiepingen naar boven moest worden gesjouwd. Ze waren kapot. Helemaal toen, als klap op de vuurpijl, ook nog eens een massief eikenhout vloer werd bezorgd voor ruim 90m2. Tja, die moest helaas ook omhoog. Ik was er dan ook van overtuigd dat niemand ons meer durfde te helpen bij een volgende verhuizing. Mijn advies: als het te duur is om een verhuisbedrijf in te huren, kijk dan of dit mogelijk is voor alleen de grote en zware spullen.

Het enige waar ik druk mee moest zijn, was broodjes smeren en koffie maken voor de verhuizers.

Op naar ons droomhuis

Ruim zes jaar later waren we er klaar voor om de grote stad te verlaten. Met de jaren word je wijzer en heb je gelukkig ook meer te besteden. We kozen voor een professioneel verhuisbedrijf. Scheelde ons het gesjouw, gesleep en vooral ook het gestress (en daarnaast: niemand durfde ons nog te helpen). Het enige waar ik druk mee moest zijn, was broodjes smeren en koffie maken voor de verhuizers. Ik wilde vooral ook genieten van het feit dat ik samen met mijn vriendje uit dat Amsterdamse mini-appartementje tien jaar later een droomhuis in Haarlem kocht. Daar kwam nog bij dat we eerst nog drie maanden naar een huurhuis gingen en de meeste inboedel naar de opslag moest.

Vergeet vooral niet te genieten

We huurden er ook meteen een verhuislift bij, zodat alle spullen van de derde verdieping via het raam binnen enkele seconden op de stoep stond. Dat ging zo snel dat alles binnen anderhalf uur uit ons huis was. We hadden de lading wel in twee delen verdeeld: deel 1 was voor de opslag en deel 2 kon mee naar ons huurhuis. Dat verliep allemaal zo vlekkeloos dat we binnen drie uurtjes waren verhuisd, alle dozen netjes in de kamers stonden waar ze moesten staan en de rest van onze inboedel veilig was opgeslagen in een loods. Het was het geld meer dan waard. Oh, en iedereen had een volle buik van die broodjes die ik aan het smeren was. Iedereen blij. Mijn laatste learning? Probeer van de verhuizing een gezellige dag te maken en verzorg je helpende vrienden goed, het is immers zwaar genoeg!

Thuisvoelen

Verhuizing nummer vier, amper vier maanden later, verliep wederom vlekkeloos en verging bijna net zo als verhuizing nummer drie. Wellicht waren de verhuizers iets langer bezig, omdat we van een klein appartement naar een herenhuis van drie verdiepingen verhuisde. Maar ach, voorlopig zitten we hier goed en gaan we dan ook helemaal nergens heen. Na alle verhuizingen vielen bij de laatste alle puzzelstukjes op hun plaats. In dit huis voel ik me écht thuis; na al die jaren zijn onze interieurstijlen goed samengekomen en hebben we een mooie verzameling spullen van over de hele wereld. Daarnaast klopt gewoon alles in dit huis, juist omdat de basis, een eeuwenoud herenhuis, zo mooi is. Het ademt een en al sfeer uit.

Ik hoop dat je wat aan mijn verhuiservaringen hebt!


Ook interessant voor jou:

Tips voor soepele verhuizing

Maak je verhuizing makkelijk

Wat moet je regelen als je gaat samenwonen?

Als je gaat samenwonen dan moet er veel geregeld worden, zoals bijvoorbeeld de kosten verdelen. Wie betaalt wat? En hoe zit het met de verzekeringen? Met de Checklist Samenwonen kun je gaan afvinken wat al geregeld is!

Bekijk onze Checklist Samenwonen

Checklist samen een huis kopen

Samen een huis kopen? Een heerlijk vooruitzicht! Maar, voordat het zover is, moet er nog een heleboel gebeuren. Een huis kopen brengt voor velen de nodige stress met zich mee, maar met deze checklist bewaar je eenvoudig het overzicht.

Checklist huis kopen