Ga direct naar inhoud

Samenwonen? Deze verzekeringen kunnen verplicht zijn én dit zijn de extra verzekeringen. En zo bespaar je er geld op!

Welke verzekeringen kunnen verplicht zijn als je gaat samenwonen? Welke zijn handig voor extra zekerheid? En valt er nog wat te besparen als je met je partner op één adres geregistreerd staat? Wij vertellen het je!


Welke verzekeringen kunnen verplicht zijn?

Er zijn drie verzekeringen die een bank verplicht kan stellen als je gaat samenwonen in een koophuis. We zetten de verplichte verzekeringen op een rijtje:

Verzekering 1: De opstalverzekering

Deze verzekering hoef je alleen af te sluiten als je een koophuis hebt. Je bank kan een opstalverzekering namelijk verplicht stellen als je een hypotheek afsluit. Jullie zijn dan verzekerd tegen schade door onder andere brand, water en storm.

Verzekering 2: De levensverzekering

Het is geen leuk onderwerp. Maar jij of je partner krijgt bij deze verzekering een bedrag uitgekeerd wanneer de ander komt te overlijden. Je bank kan je verplichten een levensverzekering af te sluiten als je een hypotheek aanvraagt. Het geeft de bank de garantie dat de hypotheek ook wordt afgelost bij overlijden.

Verzekering 3: De zorgverzekering

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland en vergoedt de ziektekosten. De dekkingen van de basisverzekering bij verschillende zorgverzekeraars zijn voor iedereen gelijk. Het type zorgverzekering wat wordt aangeboden (budget, natura of restitutie) kan wel verschillen. Omdat de basisverzekering niet alles vergoedt, kun je er ook voor kiezen om je zorgverzekering uit te breiden met een aanvullende verzekering. Tip: bij de meeste zorgverzekeraars mag je jouw partner meeverzekeren. Zo profiteren jullie samen van de collectieve korting en bespaar je nog meer kosten.

Welke verzekeringen bieden extra zekerheid?

De extra verzekeringen zijn natuurlijk niet verplicht. Maar… ze bieden jullie wel extra zekerheid als er iets mis gaat in huis of buiten de deur. Welke zijn dat?

 • De inboedelverzekering
  Heb je waardevolle spullen in je huis staan? Of misschien wel in je tuin of schuur? Met een inboedelverzekering verzeker je deze spullen tegen onder andere brand, diefstal en waterschade.

 • De aansprakelijkheidsverzekering (WA)
  Iemand anders is door jouw schuld gewond geraakt. Of je hebt bij iemand thuis per ongeluk iets kapot gemaakt. Dit hoop je natuurlijk nooit, maar kan wel gebeuren. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade.

 • De rechtsbijstandverzekering
  Huur je een huis en repareert de verhuurder de lekkage niet? Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, dan krijg je in dit soort situaties professionele hulp om je bij te staan.

 • De doorlopende reisverzekering
  Ga je veel op vakantie of ben je vaak een lekker weekendje weg? Je bent met een doorlopende reisverzekering het hele jaar verzekerd, handig dus!

 • De doorlopende annuleringsverzekering
  Je moet onverwachts je vakantie afzeggen, dat is natuurlijk heel vervelend. Maar het is nog vervelender als je hier niet voor verzekerd bent. Met een doorlopende annuleringsverzekering zijn de annuleringskosten van je vakanties het hele jaar door verzekerd.

Besparen op je verzekeringen

Gaan jullie samen in een ander (nieuw) huis wonen en hebben jullie aparte verzekeringen? Jullie zijn natuurlijk voordeliger uit met één verzekering waar jullie samen gebruik van kunnen maken. Jullie hebben drie opties:

Check bij de eerste twee opties of je de verzekeraar hiervan op de hoogte moet stellen. Het kan zijn dat je jezelf of je partner moet bijschrijven op de verzekering, bijvoorbeeld bij een aansprakelijkheidsverzekering.

Jullie zijn natuurlijk voordeliger uit met één verzekering waar jullie samen gebruik van kunnen maken.

Verzeker jullie spullen samen

Ga je samenwonen? Vergeet niet jullie woning en jullie spullen goed te verzekeren.

Ook interessant voor jou:

Wat moet je regelen als je gaat samenwonen?

Als je gaat samenwonen dan moet er veel geregeld worden, zoals bijvoorbeeld de kosten verdelen. Wie betaalt wat? En hoe zit het met de verzekeringen? Met de Checklist Samenwonen kun je gaan afvinken wat al geregeld is!

Bekijk onze Checklist Samenwonen

Hebben jullie al een huishoudboekje?

Begin met overzicht in jullie financiën

Appartement kopen? Check wat de VvE inhoudt!

Ben je eigenaar van een appartement? Dan ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Maar wat is nu eigenlijk de VvE? En waar moet je allemaal opletten als lid van de VvE?

Lees wat de VvE inhoudt