Ga direct naar: inhoud

Wat zijn de verschillen tussen een lineaire en annuïteitenhypotheek?

Tegenwoordig kiest 70% van de huizenkopers voor een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. En dat is niet vreemd.

Vanaf 2013 geven namelijk alleen deze hypotheekvormen nog recht op hypotheekrenteaftrek voor mensen die voor het eerst een woning kopen. Beide hypotheekvormen lijken veel op elkaar, toch zijn er belangrijke verschillen. Wat zijn de kenmerken en de verschillen?

Belangrijkste kenmerk van deze hypotheekvormen

Het belangrijkste kenmerk van beide hypotheekvormen is de aflossing van de hypotheek tijdens de looptijd. Iedere maand betaalt u een deel van de lening af en wordt de hypotheekschuld dus kleiner. Aan het eind van de looptijd heeft u de hele hypotheek terugbetaald.


Een voordeel van de annuïteitenhypotheek ten opzichte van de lineaire hypotheek is de lagere netto maandlasten aan het begin van de looptijd.

Eigenschappen van de annuïteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek betaalt u elke maand een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Tijdens de gekozen rentevastperiode blijven uw bruto maandlasten gelijk. In de eerste jaren zullen de maandlasten hoofdzakelijk bestaan uit hypotheekrente. In de loop van de tijd verandert de samenstelling van het bedrag: u betaalt steeds minder rente en u lost elke maand steeds meer af.

Een voordeel van de annuïteitenhypotheek ten opzichte van de lineaire hypotheek is de lagere netto maandlasten aan het begin van de looptijd. Dit komt omdat u in het begin meer hypotheekrente betaalt dan verderop in de looptijd. En die hypotheekrente kan worden afgetrokken van uw bruto inkomen. Dit zorgt voor lagere netto maandlasten.Tijdens de looptijd de annuïteitenhypotheek stijgen de netto maandlasten omdat je steeds minder voordeel hebt van hypotheekrenteaftrek. De bruto maandlasten blijven wel gelijk.


Eigenschappen van de lineaire hypotheek

Ook bij deze hypotheek bestaan uw maandlasten uit rente en een bedrag voor de aflossing van de hypotheek. Bij de lineaire hypotheek lost u echter iedere maand hetzelfde bedrag af. Omdat de schuld afneemt, gaat u in de loop van de tijd steeds minder rente betalen. Hierdoor dalen uw bruto maandlasten. De netto maandlasten dalen eveneens.

Door de hogere aflossing vanaf de start daalt uw schuld sneller dan bij andere hypotheekvormen.

Voorbeeld berekening maandelijkse aflossing bij de lineair hypotheek


Welke hypotheekvorm is voor mij de beste keuze?

De lineaire hypotheek is goedkoper als u kijkt naar de gehele looptijd van de hypotheek . Omdat u de schuld sneller aflost, betaalt u over de totale looptijd minder hypotheekrente. Toch is de annuïteitenhypotheek de meest gekozen hypotheekvorm van de twee. Bijna twee derde van de nieuw gesloten hypotheken is een annuïteitenhypotheek. Dit komt door de lagere maandlasten aan het begin van de looptijd. De beste vorm van de twee is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het is mogelijk dat een combinatie van verschillende hypotheken voor u de beste oplossing is. Uw hypotheekadviseur adviseert u de hypotheek die goed past bij uw persoonlijke situatie.

Ik wil hypotheekadvies

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer je maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

Je maximale hypotheek

Als je een nieuw huis op het oog hebt, wil jij je geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken je mogelijkheden

Je situatie wijzigt

Het is mogelijk dat je ooit in een situatie komt waarin je hypotheek ineens een zware last wordt.

Bekijk je mogelijkheden

Ook interessant voor jou:

Is extra aflossen op je hypotheek verstandig?

Je denkt misschien, als ik het geld heb, is het verstandig mijn maandlasten te verlagen door extra af te lossen. Toch is het niet zo zwart-wit. Het verschilt per type hypotheek en persoon of aflossen slim is.

Lees meer over extra aflossen

Bieden op een huis. Niet zonder strategie


Je wilt een bod doen op een huis. Maar de waarde van een huis bepalen, hoe doe je dat? En hoe onderhandel je over de prijs? Na het lezen van dit blog heb je een biedingsstrategie die staat als een huis.

Bepaal je biedingstrategie

Tips voor eigen huis

Bekijk de tips voor eigen huis