Ga direct naar: inhoud

Bieden op een huis? Niet zonder biedingsstrategie!

Je wilt een bod doen op een huis. Maar de waarde van een huis bepalen, hoe doe je dat? En hoe onderhandel je over de prijs? Na het lezen van dit blog heb je een biedingsstrategie die staat als een huis.


Bod uitbrengen huis: met of zonder aankoopmakelaar?

In deze tijden ben je vaak niet de enige geïnteresseerde in het huis dat je wilt kopen. Daardoor bestaat de kans dat je zelfs boven de vraagprijs moet bieden om het huis dat je op het oog hebt te krijgen. Maar is dat wel verstandig? Een aankoopmakelaar inschakelen voor het bepalen van een goede biedingsstrategie kan handig zijn. Hij of zij kent de woningmarkt goed en kan je adviseren. Voor het inschakelen van een aankoopmakelaar moet je wel betalen. Je kunt natuurlijk ook zelf bieden en onderhandelen. Voor het bepalen van de juiste tactiek is het belangrijk dat je dan van tevoren weet:


Waarde huis bepalen: doe onderzoek

Als je je financiële mogelijkheden kent, weet je je onderhandelingsruimte. Maar het is ook goed om andere zaken te onderzoeken die invloed hebben op je openingsbod en de onderhandelingsruimte.

 • Hoelang staat het huis of appartement al te koop?
  Staat een huis lang te koop? Dan heeft dit vaak een reden. De verkoper heeft bijvoorbeeld een te hoge vraagprijs, het huis heeft een onlogische indeling of de wijk is minder populair. Andersom geldt: hoe korter het huis te koop staat, hoe minder ruimte er vaak is om te onderhandelen.
 • Is de vraagprijs aangepast sinds de woning te koop staat?
  Is de vraagprijs al eens omlaag gegaan? Dan wil de verkoper waarschijnlijk graag van de woning af.
 • Waarom wil de verkoper de woning verkopen?
  Heeft de verkoper een nieuwe woning gekocht of gaan de eigenaren uit elkaar? De kans is groot dat de woning snel verkocht moet worden.
 • Hoeveel interesse is er in de woning?
  Op het moment dat er veel interesse is in een woning, reageert de verkoper waarschijnlijk niet op een laag bod. Je moet dan ook een hoger bod uitbrengen om een reactie van de verkoper uit te lokken. Jij wilt immers dat de verkoper met jou in onderhandeling gaat. Uiteraard breng je alleen een bod uit dat je ook kunt betalen. Bereken zelf wat je maximaal kunt lenen.
 • Wat waren de verkoopprijzen uit de buurt?
  Bij het Kadaster kun je de verkoopprijzen van gelijksoortige huizen in de straat tot 5 jaar terug opvragen. Ook kun je verkoopprijzen uit het hele postcodegebied opvragen. Handige informatie om te hebben.
 • Wat is de WOZ-waarde van het huis?
  Achterhaal ook de WOZ-waarde van het huis. Deze waarde vraag je op via wozwaardeloket.nl. De WOZ-waarde zegt iets over de waarde van het huis, maar bepaalt ook de hoogte van een aantal belastingen en gemeentelijke heffingen die je elk jaar als huizenbezitter moet betalen. Goed om te weten: De gemeente bepaalt deze waarde elk jaar opnieuw. De WOZ-waarde van 2018 is berekend op de peildatum 1 januari 2017.
Wist je dat je bij het Kadaster de verkoopprijzen van gelijksoortige huizen in de straat tot 5 jaar terug kunt opvragen?


Ga je een bod uitbrengen op een woning? Breng dan een bod uit waar jij achterstaat en breng het zo stellig mogelijk.

Een bod uitbrengen en onderhandelen

Met alle verzamelde informatie ben je klaar om te bieden op een huis. Maar onderhandelen is spannend en kan best lastig zijn. Houd je hoofd koel en laat je niet gek maken door druk op de markt of potentiële kopers die je hebt gezien bij de bezichtiging. Breng een bod uit waar jij achterstaat en breng het zo stellig mogelijk. Denk ook van tevoren goed na wat het maximale is wat je voor het huis wilt betalen.

Een bod uitbrengen en onderhandelen doe je zo:

 • Begin met een openingsbod
  Als je wilt onderhandelen over de prijs doe je een openingsbod. Het bod moet interessant genoeg zijn om de verkoper een tegenbod te laten uitbrengen, maar weer niet zo hoog zijn dat je geen ruimte meer hebt om te kunnen onderhandelen. Naast de prijs kun je ook over andere voorwaarden onderhandelen. Bijvoorbeeld of je de vloer of gordijnen wilt overnemen.
 • Doe in één keer een eindbod
  Een andere strategie is om in één keer een eindbod te doen. Dat doe je als je niet wilt of kunt onderhandelen over de prijs. Het is dan aan de verkoper om het bod wel of niet aan te nemen.
 • Onderhandel over de voorwaarden
  Niet alleen de prijs kan voor een verkoper doorslaggevend zijn. Ook andere voorwaarden spelen mee. Bijvoorbeeld de opleverdatum. Een verkoper die wacht op de oplevering van zijn nieuwe huis kan de voorkeur hebben om pas over een paar maanden te verhuizen. Of de verkoper wil juist zo snel mogelijk verhuizen. Als je aangeeft dat de overdracht kan plaatsvinden op de door de verkoper gewenste datum kan dit je in de onderhandeling versterken.

Boven of onder de vraagprijs bieden?

Zijn er veel geïnteresseerden in het huis, maar wil je het huis heel graag hebben. Dan moet je soms boven de vraagprijs bieden. Dit is niet zonder risico als je het huis met een hypotheek wilt financieren.

 • De hypotheek die je krijgt is bijna nooit hoger dan de taxatiewaarde van het huis. Bied je boven de vraagprijs? Houd er dan rekening mee dat de taxatiewaarde lager kan zijn. In zo’n geval moet je het bedrag boven de taxatiewaarde uit eigen middelen betalen.
 • De kosten koper worden door een hogere koopprijs óók hoger.
 • De marktwaarde van het huis kan in de toekomst weer gaan dalen. Als je op dat moment je huis verkoopt, kun je een restschuld overhouden.

Bieden op een huis en onderhandelen over de prijs? Voor jou nu hopelijk een fluitje van een cent. Succes!

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer je maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

Je maximale hypotheek

Als je een nieuw huis op het oog hebt, wil jij je geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken je mogelijkheden

Je situatie wijzigt

Het is mogelijk dat je ooit in een situatie komt waarin je hypotheek ineens een zware last wordt.

Bekijk je mogelijkheden

Ook interessant voor jou:

Verschillen tussen lineaire en annuïteitenhypotheek

Een lineaire en annuïteitenhypotheek lijken veel op elkaar, zo heb je alleen met deze hypotheekvormen recht op hypotheekrenteaftrek. Toch zijn er belangrijke verschillen.

Bekijk de verschillen

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Wat kan ik lenen? Kan ik dit huis kopen? Allemaal vragen waar huizenkopers mee rondlopen. Logisch, want op het moment dat je op zoek gaat naar een koopwoning, wil je weten wat je ongeveer te besteden hebt.

Ontdek wat je kunt lenen

Tips voor eigen huis

Bekijk de tips voor eigen huis