Ga direct naar: inhoud

Besparen door energiezuinig te wonen, doe jij dat al?

Een energiezuinig en duurzaam huis heeft voordelen voor zowel je portemonnee als het milieu. Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Kijk dan ook naar de energiezuinigheid van het huis of appartement, deze heeft invloed op jouw hypotheek.


Door een beter energielabel kan de waarde van jouw huis stijgen.

Wat zijn de voordelen van energiezuinig wonen?

Een energiezuinige woning is goed voor je portemonnee en het milieu. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

 • Je energierekening gaat flink omlaag
  In een energiezuinige woning hoef je minder te stoken. Je vaste lasten gaan dan flink omlaag, zodat je maandelijks geld bespaart.
 • Het woont een stuk comfortabeler
  Een goed geïsoleerd huis zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Behaaglijk warm in de winter, prettig koel in de zomer. En je hebt geen last van tocht, vochtproblemen of ongedierte.
 • Extra hypotheekmogelijkheden
  Door energiebesparende maatregelen toe te passen of een energiezuinige woning te kopen, kun je een hogere financiering krijgen.
 • Waardestijging woning
  Door een beter energielabel kan de waarde van jouw huis stijgen.

Hoe kan ik energiezuinig wonen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om energiezuinig te wonen. Je kunt een energiezuinige of energieneutrale woning kopen, óf je maakt een nieuwe of bestaande woning energiezuinig door energiebesparende maatregelen te treffen.

Lees meer over de maatregelen die het beste bij jouw woning passen én over wat het je oplevert


Hoe kan ik duurzame maatregelen betalen?

Subsidies, leningen en regelingen van de overheid

De overheid stelt verschillende subsidies, leningen en andere regelingen beschikbaar voor het energiezuiniger maken van uw woning. Tot 2021 kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor de ‘Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)’ als je een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel aanschaft.

Op energiesubsidiewijzer.nl vind je de subsidies en gunstige leningen in jouw gemeente of provincie. Hier kun je onder andere bekijken of jouw gemeente een Duurzaamheidslening aan biedt. Hiermee kun je, bij jouw gemeente, tegen een gunstig tarief geld lenen om je woning energiezuinig te maken.

Op energiebespaarlening.nl lees je alles over de Energiebespaarlening, die onder gunstige voorwaarden wordt verstrekt uit het Nationaal Energie Bespaarfonds.

Spaargeld

Heb je spaargeld? De spaarrente is op dit moment laag. Het kan daarom aantrekkelijk zijn om je spaargeld niet op de rekening te laten staan maar te gebruiken voor de verbouwing.

Extra lenen binnen je hypotheek

Koop je een energiezuinig huis of wil je je huidige woning energiezuiniger maken? Dan mag je hiervoor meestal meer lenen dan voor een reguliere woning of verbouwing. Deze ruimere leennorm geeft meer mensen de mogelijkheid om hun huis te verduurzamen of een energiezuinig huis te kopen.

De voorwaarden bij extra lenen voor jouw energiezuinige woning:

Jouw situatie: je koopt een energiezuinige woning 

Koop je een energiezuinige woning? Dan mag je mogelijk extra lenen binnen je hypotheek. De voorwaarden hiervoor zijn als volgt:

Je mag tot € 9.000,- extra lenen:
Als de woning die je koopt een energielabel van ten minste A++ heeft (dit label dient dan wel vóór 1 januari 2015 afgegeven te zijn), óf een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0,6 of lager.

Je mag tot € 15.000 lenen:
Als je een woning koopt met een energie-index of een energieprestatie-coëfficiënt gelijk aan of lager dan 0.
Je mag tot € 25.000,- extra lenen:

Als je een NulopdeMeter-woning koopt met een energieprestatiegarantie voor ten minste tien jaar.

Voor deze lening dient je bruto gezinsinkomen minimaal € 33.000,- per jaar te zijn.

Jouw situatie: je gaat je woning energiebesparend verbouwen

Ga je je bestaande woning energiezuinig verbouwen? Of koop of herfinancier je een woning die je energiezuinig gaat maken? Dan kun je op twee manieren extra lenen binnen je hypotheek:

 • Je mag je hypotheek verhogen of afsluiten tot maximaal 106% van de woningwaarde. Normaal gesproken is dit 100%.

  De woningwaarde is de waarde van je woning vóór de energiebesparende verbouwing. Om deze woningwaarde te bepalen dien je de woning te laten taxeren. Vermenigvuldig deze taxatiewaarde vervolgens met 1,06: dit is het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

  Let op: de waarde van je woning stijgt niet per definitie met hetzelfde bedrag als het bedrag dat je investeert. Als je € 5.000,- investeert, stijgt je woning dus meestal niet óók met € 5.000,-.

OF

 • Je mag tot € 9.000,- extra lenen, bovenop je maximale hypotheek. Voor deze lening dient je bruto gezinsinkomen minimaal € 33.000,- per jaar te zijn.

Heb je al een maximale hypotheek? Dan kan de hypotheek niet verhoogd worden. Maar je mag wel tot € 9.000,- extra lenen, bovenop je maximale hypotheek. We leggen het graag nog wat beter aan je uit met twee rekenvoorbeelden:

Rekenvoorbeeld 1:

Je koopt een woning van € 250.000,- euro en gaat energiezuinig verbouwen voor een bedrag van € 9.000,-. In totaal heb je dan een financiering van € 259.000,- nodig. Nu heb je een overwaarde op je oude woning van € 59.000,-. Dit bedrag gebruik je voor de aankoop van de woning en de energiebesparende verbouwing. De hypotheek die je dan nog nodig hebt bedraagt € 200.000,-. Op basis van je inkomen mag je echter maar € 191.000,- lenen. Maar omdat de verbouwing die je doet energiezuinig is, kun je gebruik maken van de extra leen-mogelijkheid van € 9.000,-. Op die manier kom je dus wél in aanmerking voor de hypotheek van € 200.000,-. Hiervoor dient je bruto gezinsinkomen dan wel minimaal € 33.000,- per jaar te zijn.

Rekenvoorbeeld 2:

Je koopt een woning van € 200.000,- euro. Op basis van je inkomen kun je een hypotheek afsluiten van € 250.000,- euro. Je hebt dus geen maximale hypotheek afgesloten: er is nog ruimte. Je mag je hypotheek daarom verhogen naar 106% van de waarde van je woning. Jouw nieuwe hypotheekbedrag zou dan € 212.000,- euro zijn. Dit betekent dat je voor jouw energiezuinige verbouwing € 12.000,- euro extra kunt lenen, binnen je hypotheek.

Je moet wel kunnen aantonen dat je dit extra hypotheekbedrag ook écht gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Je dient daarom een kostenspecificatie te tonen voor de energiebesparende maatregelen die je wilt treffen. Dit kan bijvoorbeeld een offerte zijn van een bedrijf dat zonnepanelen plaatst.

Het bedrag dat je leent zetten wij vervolgens om in een bouwdepot. Uit dit ‘potje’ kun je de energiebesparende verbouwing betalen. Je dient hierbij wel met aankoopnota’s aan te kunnen tonen dat de kosten die je maakt ook echt aan de energiezuinige maatregelen worden besteed.

Hoeveel je precies extra kan lenen bij je hypotheek hangt af van je persoonlijke situatie.

Bespreek de mogelijkheden met je financieel adviseur

De overheid stelt verschillende subsidies, leningen en andere regelingen beschikbaar voor het energiezuiniger maken van uw woning.

Een financiering

Met een Persoonlijke Lening leen je geld voor een eenmalige uitgave en heb je zekerheid over wat je maandelijks betaalt. Bovendien weet je vooraf binnen welke periode je het geld moet terugbetalen. Gebruik je het bedrag volledig en met nota’s aantoonbaar voor de verbouwing van je woning? Dan is de rente ook nog eens aftrekbaar.

Lees meer over het financieren van je energiezuinige woning of verbouwing

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

Je maximale hypotheek

Als je een nieuw huis op het oog hebt, wil je je geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken de mogelijkheden

Persoonlijke Lening

Je hebt geld nodig voor een eenmalige uitgave en wilt zekerheid over wat je maandelijks moet betalen.

Lees meer

Ook interessant voor jou:

Is extra aflossen op je hypotheek verstandig?

Je denkt misschien, als ik het geld heb, is het verstandig mijn maandlasten te verlagen door extra af te lossen. Toch is het niet zo zwart-wit. Het verschilt per type hypotheek en persoon of aflossen slim is.

Lees meer over extra aflossen

Bieden op een huis. Niet zonder strategie


Je wilt een bod doen op een huis. Maar de waarde van een huis bepalen, hoe doe je dat? En hoe onderhandel je over de prijs? Na het lezen van dit blog heb je een biedingsstrategie die staat als een huis.

Bepaal je biedingstrategie

Tips voor eigen huis

Bekijk de tips voor eigen huis