Ga direct naar inhoud

Hoe werkt onderverzekering bij je inboedelverzekering?

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Vroeg of laat zijn je spullen aan vervanging toe. Een nieuwe eettafel, een nieuwe televisie of een laminaatvloer in plaats van vloerbedekking. Waar je misschien niet aan denkt, is het checken van de waarde van je inboedel. En dat kan kostbare gevolgen hebben.

Hoe te handelen na schade?

Neem Jurgen. Jurgen woont samen met zijn gezin in een twee-onder-één-kap-woning in Amersfoort. Hij heeft de spullen in zijn huis voor € 30.000,- verzekerd. Helaas ontstaat er door hevige regen een lekkage. Water stroomt via het dak en muren de woning binnen. Er ontstaat kortsluiting bij zowel de wasmachine en droger. En het net nieuwe laminaat in de één van de slaapkamers is kromgetrokken. Flink wat schade dus.

Nadat Jurgen de lekkage heeft geconstateerd, belt hij zo snel mogelijk met zijn verzekeraar. Die schakelt vervolgens een expert in om de schade bij het huis van Jurgen op te nemen. De expert stelt ook de waarde vast van de spullen die in het huis van Jurgen staan.

Zo werkt onderverzekering

De expert berekent dat Jurgen voor € 40.000,- aan spullen heeft. Jurgen had z’n spullen echter voor € 30.000,- verzekerd via zijn inboedelverzekering. Hij komt dus € 10.000,- tekort. Anders gezegd: Jurgen is 25% onderverzekerd.

De lekkage in het huis van Jurgen heeft in totaal voor € 4.000,- aan schade aangericht. Maar omdat Jurgen 25% onderverzekerd is, krijgt hij maar € 3.000,- terug van zijn verzekeraar. De rest moet hij zelf moeten bijleggen.

Conclusie van dit voorbeeld: Zorg dus dat de waarde van je inboedel op orde is.

Inboedelverzekering met garantie

Sluit je bij Nationale-Nederlanden een inboedelverzekering af, dan zijn je spullen altijd voor maximaal € 150.000,- per schadegeval verzekerd. Voor veruit de meeste inboedels is dit bedrag ruim voldoende. Heb je hele waardevolle inboedel, zoals kunst, dan is het wel belangrijk om na te gaan of dit bedrag voor jouw inboedel voldoende is.

Wie is er verantwoordelijk bij onderverzekering: jijzelf of de verzekeraar?

Je bent zelf verantwoordelijk om je inboedel te verzekeren voor de juiste waarde. Een verzekeraar kan namelijk op afstand niet zien of je tussentijds nieuwe spullen koopt of verkoopt.


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie