Ga direct naar inhoud

Beleggingsbeleid CZ

Sinds januari 2009 is CZ de verzekeraar voor de Nationale-Nederlanden- en OHRA zorgverzekeringen. CZ regelt nu dus de zorgverzekeringen voor drie merken: CZ, Nationale-Nederlanden en OHRA.

Goed rendement, geen onnodige risico’s

CZ heeft als zorgverzekeraar een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Openheid is daarom heel belangrijk, dus duidelijk zijn over wat CZ doet en waarom. Over hoe wij met ons vermogen omgaan. Dat doen wij zorgvuldig en voorzichtig. Bij het beleggen wordt steeds goed afgewogen hoeveel risico wij willen nemen. CZ neemt geen onnodige risico’s, maar probeert wel het vermogen te laten groeien als dat kan. Verzekerden moeten erop kunnen rekenen dat er steeds voldoende geld is, zodat de zorg die nodig is kan worden vergoed.

Alleen beleggen als het kan

Alleen als er genoeg financiële ruimte is, kijken wij of wij het vermogen kunnen laten groeien. Een specialist onderzoekt dit en geeft ons daarover advies. Met hem bekijken wij met welk bedrag wij kunnen gaan beleggen. Dat is ons risicobudget. De raad van bestuur van CZ bepaalt uiteindelijk wat het risicobudget wordt.

Duidelijke afspraken over beleggen

CZ heeft duidelijke regels voor beleggen. Voor elk onderdeel van CZ zijn er specifieke regels. De beleggingsrichtlijnen voor de verschillende entiteiten zijn vastgelegd in een beleggingsmandaat. Hierin staan strikte eisen en bandbreedtes voor de verschillende beleggingscategorieën (aandelen, obligaties, alternatieve beleggingen en vastgoed) waar CZ en de beheerders zich aan moeten houden.

De beleggingen zijn internationaal gespreid en niet alleen in euro's. Zo is ook het risico gespreid. De rendementen en risico’s van de beleggingscategorieën worden vergeleken. Zo zoekt CZ steeds naar de beste manier van beleggen.

De resultaten volgen van het beleggen

CZ heeft een afdeling Vermogensbeheer. Deze afdeling beoordeelt elke maand de resultaten van de beleggingen en bekijkt of het nog binnen het risicobudget past. Ook is er een beleggingscommissie. Die bespreekt regelmatig hoe het gaat met de beleggingen en geeft advies aan de raad van bestuur van CZ. De raad van bestuur praat een aantal keer per jaar met de raad van commissarissen. Zo is er controle over de beleggingen.

Duurzaam ondernemen en beleggen

In ons beleggingsbeleid houden we rekening met de maatschappelijke impact van organisaties en landen waarin we beleggen. Aan de ene kant proberen we zoveel mogelijk te voorkomen dat we via beleggingen bij zaken betrokken raken die een negatieve impact hebben. Aan de andere kant ondersteunen we als investeerder graag zaken die positief bijdragen aan verbeteringen voor mens, milieu en maatschappij.

Ons uitgangspunt is dat wij het liefst beleggen in de beter presterende ondernemingen op het gebied van mens, milieu en maatschappij (‘ESG-thema’s’). Op deze manier geven we invulling aan ‘positieve selectie’.

Wij gaan actief het gesprek aan met ondernemingen waarin wij beleggen over het voorkomen en oplossen van maatschappelijke problemen, hiervoor werken wij samen met een externe partij. Deze partij voert niet alleen namens ons het woord, maar ook namens andere investeerders. Hierdoor worden de krachten gebundeld en neemt de impact van het gesprek toe. De externe partij brengt in overleg met ons ook stemmen uit op aandeelhoudersvergaderingen. Zo is de ‘voting & engagement’ van CZ georganiseerd.

Tot slot werken wij ook met ‘uitsluitingen’. Wij sluiten ondernemingen en landen uit van investering, die betrokken zijn bij activiteiten die we onaanvaardbaar vinden (bijvoorbeeld kinderarbeid en corruptie). We sluiten ook ondernemingen en landen uit die niet open staan voor het voeren van gesprekken over hun activiteiten of die niet willen verbeteren.

Wettelijke verplichtingen en afspraken

Als (zorg)verzekeraar hebben wij te maken met diverse wettelijke verplichtingen die betrekking hebben op ons vermogensbeheer. Bijvoorbeeld de ‘Wet op het financieel toezicht’ (Wft) en het Europese toezichtkader ‘Solvency II’. CZ zorgt ervoor hier continu aan te voldoen. Hiernaast passen we richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord beleggen toe. Zo sluit ons beleid aan op het Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Convenant van de Verzekeringssector (IMVO-convenant) en is het in lijn met de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen.


Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact