Ga direct naar inhoud

Orthopedische en aangepaste schoenen vanaf 16 jaar

Als er sprake is van een voetafwijking of een beenverkorting wordt er een orthopedische binnenschoen gemaakt. Aanpassingen aan confectieschoenen dienen ter vervanging van orthopedische schoenen.

Wat krijgt u vergoed in 2019?

Verzekering Vergoeding
Basisverzekering - 100% wij vergoeden de rekening van leveranciers volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een leverancier die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
Aanvullende verzekering:
Start Geen vergoeding
Extra € 500,- vergoeding eigen bijdrage uit basisverzekering
Compleet € 1.000,- vergoeding eigen bijdrage uit basisverzekering
Comfort € 1.250,- vergoeding eigen bijdrage uit basisverzekering
Top € 1.500,- vergoeding eigen bijdrage uit basisverzekering
Zilver Geen vergoeding

Eigen bijdrage

Voor orthopedische schoenen moet u een wettelijke eigen bijdrage betalen. Deze is € 131,- per paar. Voor medisch noodzakelijke aanpassingen aan confectieschoenen betaalt u geen wettelijke eigen bijdrage.

Eigen risico

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2019 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. De kosten van uw zorg of van uw hulpmiddel betaalt u eerst zelf via uw verplicht eigen risico. Heeft u in een jaar het totale eigen risico betaald? Dan hoeft u het in hetzelfde jaar niet nog een keer te betalen. Uw basisverzekering vergoedt dan de zorg of het hulpmiddel.

Heeft u gekozen voor een vrijwillig eigen risico? 
Voor het vrijwillig eigen risico gelden dezelfde regels als voor het verplichte eigen risico. U betaalt dan per maand minder premie. Let op: het is mogelijk dat u bij een grote ingreep veel kosten maakt.

Hoe weet u hoeveel er nog over is van uw eigen risico? 
In Mijn NN Zorgverzekering regelt u online al uw verzekeringszaken. Daar ziet u ook de stand van uw eigen risico.

Waar kunt u terecht?

U kiest zelf uw leverancier bij u in de buurt. U kunt uw selectie verfijnen op: orthopedische en semi orthopedische schoenen of orthopedische voorzieningen confectieschoenen.

Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en hulpmiddelen en over de tarieven. Kiest u voor zo'n gecontracteerde partij, dan vergoedt Nationale-Nederlanden de zorg voor 100%. Als u naar een leverancier gaat waar Nationale-Nederlanden een overeenkomst mee heeft, bent u verzekerd van:

  • Een erkende leverancier, volgens de Erkenningsregeling voor Orthopedische Schoentechnische Bedrijven.
  • Gediplomeerde leveranciers met: het diploma vakbekwaamheid orthopedisch schoentechnicus van de Stichting Opleidingen Metaal (SOM), of Stichting Vakopleiding Gezondheidstechnische Beroepen (SVGB), of een daarmee gelijkgesteld bewijs van vakbekwaamheid.
  • Een kwalitatief goed hulpmiddel. De geleverde hulpmiddelen voldoen aan de geldende kwaliteitseisen.
  • Een snelle levering: A- schoeisel wordt binnen 12 weken geleverd, B- schoeisel binnen 6 weken en orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen worden binnen 4 weken geleverd.
  • Een pasgarantie van 3 maanden en een kwaliteitsgarantie van 6 maanden.
  • Een uitgebreide uitleg bij de eerste aflevering, door een speciaal daarvoor opgeleide medewerker van de leverancier.

Kiest u voor een leverancier waarmee Nationale-Nederlanden geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde leverancier), dan heeft dit geen gevolgen voor wat u vergoed krijgt. Wij vergoeden de rekening volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een leverancier die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Wat u verder moet weten

Heeft u geen goede orthopedische schoenen meer , dan kunt u nieuwe aanvragen. Als uw schoenen minimaal 15 maanden oud zijn, kunt u je de nieuwe schoenen direct aanvragen bij de leverancier. Dat kan alleen bij leveranciers waarmee Nationale-Nederlanden een contract heeft, anders moet u toestemming vragen. Zijn uw schoenen minder oud, neemt u dan contact op met Nationale-Nederlanden.

Bij de eerste aanvraag heeft u altijd toestemming nodig van Nationale-Nederlanden. U heeft hiervoor een medische indicatie van een specialist (orthopedisch chirurg, revalidatiearts of reumatoloog) nodig en een offerte van de leverancier. Stuur deze naar:

Nationale-Nederlanden 
t.a.v. Medische Beoordelingen; 
postbus 4016 
5004 JA Tilburg

Schoenen zijn altijd uw eigendom.

Terug naar het overzicht van vergoedingen


Kunnen wij je helpen?