Ga direct naar inhoud

Interview met een dermatoloog

Waarom moet je plekjes checken en wanneer moet je naar de dokter? De dermatoloog geeft antwoord op deze vragen.

De SkinVision app is ontwikkeld en wordt constant verbeterd in samenwerking met dermatologen. Wij stelden Martijn Meijs, dermatoloog BovenIJ ziekenhuis, een aantal vragen.

De dermatoloog aan het woord

Waarom is zelf checken van plekjes zo belangrijk?

Een op de vijf Nederlanders krijgt te maken met huidkanker. Als dermatoloog in het BovenIJ ziekenhuis Amsterdam zien we veel patiënten met huidkanker. Hoe eerder je erbij bent hoe beter en effectiever de behandeling. Controleer daarom je huid regelmatig om zo huidkanker in een vroeg stadium te ontdekken.

Wanneer moet ik met een plekje naar de dokter?

Er zijn verschillende vormen van huidkanker, waarbij melanoom de meest agressieve variant is. Dermatologen hanteren vaak de ABCDE-regel, vertaald uit het Engels. Een vlek is verdacht als hij 1 of meer van de volgende eigenschappen heeft:

  • Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm
  • Border: de (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand
  • Color: de (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren
  • Diameter: de (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 6 mm
  • Evolving: de (moeder)vlek jeukt, bloedt of verandert

Helaas voldoet deze regel niet altijd, zo zijn er beginnende melanomen zonder deze eigenschappen en zijn er ook best wat ongevaarlijke moedervlekken die wel 1 of meer van deze eigenschappen hebben. De E van de regel vind ik daarom het belangrijkst: als een moedervlek of ander plekje verandert, en vooral als deze snel groeit (binnen een paar weken of maanden), als deze asymmetrisch wordt en/of meer kleuren krijgt, of spontaan bloedt, jeukt of er elke keer een korstje op komt is dat verdacht.

Hoe werkt de app?

Met de SkinVision app kun je verdachte huidplekken zelf checken met je smartphone. Maak binnen de app een foto van de huidplek en stuur deze in ter beoordeling door het algoritme. Binnen 30 seconden krijg je een bericht of er een verhoogd risico is en volgt er advies over eventuele vervolgstappen. Het SkinVision-algoritme is getraind op basis van honderdduizenden foto's die klinisch gevalideerd zijn door dermatologen. Een onafhankelijke studie van het Erasmus MC toont aan dat het algoritme een sensitiviteit van 95% heeft in het herkennen van tekenen van huidkanker

Wat is jouw rol als dermatoloog bij de ontwikkeling van de app?

Als dermatologen werken we aan de continue verbetering van het SkinVision-algoritme. Dit doen we door de foto’s die door gebruikers worden gemaakt te verrijken met onze medische expertise. Daarnaast denken we mee over de dienstverlening en de positionering in het zorgpad.

Kun je iets vertellen over trends die te zien zijn in de dermatologie en de invloed van corona?

Het aantal diagnoses van kanker is tijdens de eerste golf sterk gedaald. Vermoedelijk uit angst voor besmetting stelden mensen hun bezoek aan de huisarts uit. De daling deed zich voor bij alle kankerdiagnoses, maar was het grootst bij huidkanker. Tijdens de eerste golf is het aantal nieuwe huidkankerdiagnoses teruggevallen tot slechts vijftig procent van het normale aantal. Ondertussen zien we dat een deel daarvan wordt ingehaald, maar over 2020 zijn nog steeds 20% minder melanomen dan verwacht gediagnosticeerd. Onderzoek toont aan dat wanneer behandeling van stadium 1 melanoom slechts vier maanden later start, het risico op overlijden met maar liefst 41 procent toeneemt. Stel een bezoek aan je dermatoloog of huisarts dus niet uit, en maak gebruik van de slimme toepassingen die je worden aangeboden om je huid zelf te controleren.

De zorgverzekering die je helpt gezond te leven

Veelgestelde vragen

Waarom biedt Nationale-Nederlanden SkinVision aan?

Bij Nationale-Nederlanden vinden we het belangrijk dat je zelf je gezondheid in de gaten houdt. Maar natuurlijk wél op een slimme en gemakkelijke manier. SkinVision biedt een kwalitatieve en betrouwbare dienst waardoor je altijd en overal zelf je huid kunt checken. Zo ben je in staat om zelf je huid in de gaten te houden en krijg je direct een antwoord.

Ik heb nog geen account bij SkinVision, hoe maak ik die aan? 

Download de SkinVision app in de App store of Google play en maak je SkinVision account aan. Na het verifiëren van je e-mailadres kun je aangeven dat je SkinVision via je zorgverzekering wilt gebruiken. Voer je BSN of NN-relatienummer in en klik op ‘Koppel mijn account’. Je ontvangt een bevestiging dat het is gelukt en kunt nu direct kosteloos gebruik maken.

Je BSN is te vinden achter op je rijbewijs en in je paspoort of op je ID-kaart.

Ik heb al een account bij SkinVision, wat moet ik doen?

Bestaande klanten kunnen binnen de SkinVision app alsnog het aanbod van hun zorgverzekeraar activeren. Ga binnen de app naar instellingen (tandwieltje linksboven), voer daar je BSN of zorgverzekering relatienummer in en klik op ‘Koppel mijn verzekering’. Je ontvangt een bevestiging wanneer het is gelukt.

Waarom moet ik mijn BSN of relatienummer van Nationale-Nederlanden invullen?

Om via Nationale-Nederlanden van dit aanbod gebruik te kunnen maken moet er een koppeling gemaakt worden met jouw SkinVision account. Dat gebeurt met jouw burgerservicenummer (BSN) of relatienummer van Nationale-Nederlanden. Zo controleren we of je gebruik kunt maken van het aanbod.

Hoe weet ik of het is gelukt om mijn verzekering te koppelen met SkinVision? 

Wanneer je je account succesvol gekoppeld hebt, zie je de melding ‘Gelukt! Je account is nu gelinkt met je zorgverzekering. Je hebt nu een actief SkinHealth programma’.

Wanneer je inlogt in de app zie je ook duidelijk het logo van Nationale-Nederlanden terugkomen, wat aangeeft dat je gebruik maakt van SkinVision via je zorgverzekering.

Wil je zeker weten of het gelukt is? Klik op het menu-teken in de linkerbovenhoek en ga naar de instellingen, abonnement. Je ziet hier of je een actief abonnement hebt.