Ga direct naar: inhoud

Wijkverpleging

Heeft u verpleging en verzorging thuis nodig? Wijkverpleging wordt vergoed door uw basisverzekering. Dit regelt u via Nationale-Nederlanden.

Voor wie?

Wijkverpleging is voor mensen die thuis verzorging of verpleging nodig hebben. Zoals ouderen, mensen met een chronische ziekte of een lichamelijke handicap. Wijkverpleging is er ook voor mensen die net uit het ziekenhuis komen en nog verzorging of verpleging thuis nodig hebben. En voor mensen die in hun laatste levensfase zijn.

Hoe regelt u verpleging en verzorging thuis?

  • Zoek een thuiszorgorganisatie bij u in de buurt. Of vraag uw huisarts of wijkverpleegkundige om advies. Komt u uit een verblijf in het ziekenhuis? Uw transferverpleegkundige helpt u met het zoeken van een zorgverlener.
  • In een persoonlijk gesprek beoordeelt een verpleegkundige van de thuiszorgorganisatie of u in aanmerking komt voor verpleging en verzorging thuis. Zo ja, dan bekijkt u samen welke zorg nodig is en stelt de verpleegkundige direct een indicatie en een zorgplan op.
  • Bij het stellen van de indicatie wordt goed gekeken naar wat u allemaal zelf nog kunt of waar familie of vrienden u bij kunnen helpen, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Ook wordt gekeken waar u wel hulp bij nodig hebt. Medische zorg blijft u vanzelfsprekend krijgen van een verpleegkundige.

Goed om te weten:

  • Er geldt geen eigen risico en eigen bijdrage.
  • U hebt geen indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Wilt u een pgb voor verpleging en verzorging thuis?

Als u zelf uw zorg wilt regelen, dan kunt u onder bepaalde voorwaarden een persoonsgebonden budget voor verpleging en verzorging (pgb-vv) aanvragen. Met dit budget kunt u zelf uw verpleging en verzorging inkopen. Dat kan bij een thuiszorgorganisatie, maar u mag ook zorg inkopen bij een naaste van u.

Vragen?

Hebt u vragen? Bekijk de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen