Ga direct naar: inhoud

Diabetesmaterialen

Diabetesmaterialen zijn hulpmiddelen waarmee mensen met diabetes hun bloedsuikerspiegel kunnen controleren en insuline kunnen spuiten.

Wat krijgt u vergoed in 2019?

Bent u afhankelijk van insuline? Dan krijgt u diabeteshulpmiddelen vergoed uit de basisverzekering. Er geldt een categorie-indeling afhankelijk van hoe vaak u per dag insuline spuit. Wij vergoeden de rekening volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een leverancier of apotheek die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Categorie-indeling voor insuline-afhankelijke diabeten

1A: Behandeling met insuline wordt overwogen. U bent nagenoeg uitbehandeld met bloedsuikerverlagende orale middelen.

1B: U heeft zwangerschapsdiabetes met of zonder gebruik van insuline.

2: U heeft een tot twee maal daags een insuline-injectie nodig.

3A: U heeft drie of meer insuline-injecties per dag nodig.

3B: U heeft drie of meer insuline-injecties per dag nodig en het is medisch noodzakelijk dat de bloedglucosemeter aan specifieke persoonsgebonden eisen voldoet.

4: U bent gebruiker van een insulinepomp.

  • Verzekering
    Vergoeding
  • Alle aanvullende verzekeringen
    Geen vergoeding

Eigen bijdrage

U hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2019 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. De kosten van uw zorg of van uw hulpmiddel betaalt u eerst zelf via uw verplicht eigen risico. Heeft u in een jaar het totale eigen risico betaald? Dan hoeft u het in hetzelfde jaar niet nog een keer te betalen. Uw basisverzekering vergoedt dan de zorg of het hulpmiddel.

Heeft u gekozen voor een vrijwillig eigen risico? 
Voor het vrijwillig eigen risico gelden dezelfde regels als voor het verplichte eigen risico. U betaalt dan per maand minder premie. Let op: het is mogelijk dat u bij een grote ingreep veel kosten maakt.

Hoe weet u hoeveel er nog over is van uw eigen risico? 
In Mijn NN Zorgverzekering regelt u online al uw verzekeringszaken. Daar ziet u ook de stand van uw eigen risico.

Waar kunt u terecht?

Nationale-Nederlanden heeft voor 2019 met 14 leveranciers van diabetestestmateriaal afspraken gemaakt. U kunt uw diabetestestmateriaal thuis laten afleveren of afhalen bij een van de aangesloten apotheken met wie onze gecontracteerde leveranciers afspraken hebben gemaakt. Kiest u voor zo’n gecontracteerde partij, dan vergoedt Nationale-Nederlanden de geleverde zorg voor 100 procent. Wie onze leveranciers zijn, ziet u in de keuzehulp bloedglucosemeter

Met onze zorgvergelijker vindt u een leverancier of apotheek bij u in de buurt. U kunt uw selectie verfijnen op: diabetestestmateriaal.

Kiest u voor een leverancier of apotheek waarmee Nationale-Nederlanden geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde partij), dan heeft dit geen gevolgen voor wat u vergoed krijgt. Wij vergoeden de rekening volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een leverancier of apotheek die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Wat u verder moet weten

  • Kiest u een leverancier waarmee Nationale-Nederlanden een contract heeft? Dan heeft u vooraf geen toestemming nodig van Nationale-Nederlanden.
  • Gaat u naar een leverancier waarmee Nationale-Nederlanden geen contract heeft? Dan moet u wel eerst toestemming vragen.

Terug naar het overzicht van vergoedingen


Kunnen wij u helpen?