Ga direct naar inhoud

Anticonceptie

Anticonceptiemiddelen zijn (hulp)middelen om een zwangerschap te voorkomen.

Wat krijgt u vergoed in 2019?

Bent u jonger dan 21 jaar? Dan worden de kosten voor anticonceptie(genees)middelen vergoed uit de basisverzekering. Bent u 21 jaar of ouder? Dan krijgt u vanuit de basisverzekering alleen een vergoeding voor anticonceptie(genees)middelen voor behandeling van endometriose of menorragie i.c.m bloedarmoede. Voor andere indicaties krijgt u geen vergoeding.

U krijgt een vergoeding voor de volgende middelen:

  • Anticonceptiepil: dit is de gewone pil.
  • Anticonceptiepleister (Evra): dit is een pleisterpil.
  • Anticonceptiestaafje (Implanon): dit is een staafje dat onder de huid wordt geplaatst.
  • Spiraal (Mirena): dit is een spiraaltje dat wordt ingebracht in de baarmoeder.
  • Spiraal (koper): dit is een klein voorwerp met koper dat in de baarmoeder wordt ingebracht.
  • Anticonceptiering (NuvaRing): dit is een ring die wordt ingebracht in de vagina.
  • Prikpil: dit is een injectie met hormonen.
  • Pessarium: dit is een vlies van rubber dat om de baarmoedermond past. Dit is geen pessarium voor de behandeling bij een baarmoederverzakking.

Wilt u meer weten over de verschillende soorten anticonceptie, kijk dan hier.

Verzekering Vergoeding
Basisverzekering - Tot 21 jaar: 100% wij vergoeden de rekening van apotheken volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een apotheek die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

- Bent u 21 jaar of ouder? Dan krijgt u vanuit de basisverzekering alleen een vergoeding voor anticonceptie(genees)middelen voor behandeling van endometriose of menorragie i.c.m bloedarmoede. Voor andere indicaties krijgt u geen vergoeding.
Aanvullende verzekering:
Start - Tot 21 jaar vergoeding eigen bijdrage anticonceptie: 100%
- Vanaf 21 jaar € 200,-
Extra - Tot 21 jaar vergoeding eigen bijdrage anticonceptie: 100%
- Vanaf 21 jaar € 200,-
Compleet - Tot 21 jaar vergoeding eigen bijdrage anticonceptie: 100%
- Vanaf 21 jaar € 200,-
Comfort - Tot 21 jaar vergoeding eigen bijdrage anticonceptie: 100%
- Vanaf 21 jaar € 200,-
Top - Tot 21 jaar vergoeding eigen bijdrage anticonceptie: 100%
- Vanaf 21 jaar € 200,-
Zilver - Tot 21 jaar vergoeding eigen bijdrage anticonceptie: geen vergoeding
- Vanaf 21 jaar € 200,-

Onze aanvullende verzekeringen bieden geen vergoeding voor condooms.

Eigen bijdrage

Is de vergoeding van anciconceptie(genees)middelen opgenomen in de basisverzekering? Dan kan het zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen volgens het geneesmiddelenvergoedingssysteem. Dit is vastgesteld door de overheid en kunt u inzien op www.medicijnkosten.nl. De eigen bijdrage voor medicijnen is maximaal € 250,- per persoon per jaar.

Lees meer over de vergoeding van medicijnen en eigen bijdrage

Eigen risico

Bent u tussen de 18 en 21 jaar? Dan gaat deze zorg af van uw eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2019 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. De kosten van uw zorg of van uw hulpmiddel betaalt u eerst zelf via uw verplicht eigen risico. Heeft u in een jaar het totale eigen risico betaald? Dan hoeft u het in hetzelfde jaar niet nog een keer te betalen. Uw basisverzekering vergoedt dan de zorg of het hulpmiddel.

Laat u een spiraaltje plaatsen bij de gynaecoloog, dan wordt deze zorg niet uit uw aanvullende verzekering vergoed maar uit uw basisverzekering. Deze zorg valt dan onder medisch specialistische zorg. Vanaf 18 jaar betaalt u hiervoor eigen risico.

Heeft u gekozen voor een vrijwillig eigen risico? 
Voor het vrijwillig eigen risico gelden dezelfde regels als voor het verplichte eigen risico. U betaalt dan per maand minder premie. Let op: het is mogelijk dat u bij een grote ingreep veel kosten maakt.

Hoe weet u hoeveel er nog over is van uw eigen risico? 
In Mijn NN Zorgverzekering regelt u online al uw verzekeringszaken. Daar ziet u ook de stand van uw eigen risico.

Waar kunt u terecht?

Op zoek naar een apotheek die een contract met ons heeft? Vind een (internet)apotheek.

Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en over de tarieven. Kiest u voor zo’n gecontracteerde partij, dan vergoedt Nationale-Nederlanden de geleverde zorg voor 100%. Kiest u voor een apotheek waarmee Nationale-Nederlanden geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde apotheek), dan heeft dit geen gevolgen voor wat u vergoed krijgt. Wij vergoeden de rekening volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een apotheek die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Wat u verder moet weten

U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts, arts verstandelijk gehandicapten, medisch specialist of verloskundige.

U heeft toestemming van Nationale-Nederlanden nodig als u jonger dan 21 jaar bent en een pessarium of koperhoudend spiraaltje laat plaatsen door een (huis)arts waar Nationale-Nederlanden geen afspraken mee heeft gemaakt.

Een anticonceptiemiddel (zoals de pil) valt onder het voorkeursbeleid geneesmiddelen. Dit betekent dat de huisarts op het recept geen merknaam schrijft, maar alleen de werkzame stof die in het middel zit. De apotheek geeft dan het middel mee waarover met Nationale-Nederlanden afspraken zijn gemaakt. Het voorkeursbeleid wordt gevoerd voor een aantal medicijnen met dezelfde samenstelling (werkzame stof) maar met verschil in prijs.

De Diane-35 pil wordt niet meer vergoed. Anticonceptiemiddelen worden alleen vergoed uit de basisverzekering voor verzekerden tot 21 jaar. De Diane-35 pil is ook een geneesmiddeling tegen acne. Het blijkt nu dat de Diane-35 pil werd voorgeschreven als geneesmiddel tegen acne voor patiënten ouder dan 21 jaar, maar eigenlijk werd gebruikt als anticonceptiemiddel. Daarom heeft de overheid besloten de Diane-35 pil niet meer te vergoeden.

Wat moet u regelen?

Vraag uw (huis)arts om een verwijzing. Heeft u toestemming nodig? Vraag deze aan als volgt: stuur de medische indicatie van uw zorgverlener op naar:

Nationale-Nederlanden 
afdeling medische beoordelingen 
postbus 4016 JA 
5004 JA Tilburg

Terug naar het overzicht van vergoedingen


Kunnen wij u helpen?