Ga direct naar inhoud

Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) of Aansprakelijkheidsverzekering?

Een WA Dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) op uw Autoverzekering is iets anders dan een Aansprakelijkheidsverzekering. Maar ergens lijken ze wel wat op elkaar. Hoe zit dit precies?

De WA dekking / verzekering Autoverzekering

De dekking of verzekering WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) op de autoverzekering zorgt ervoor dat u als bestuurder van een auto verzekerd bent voor schade aan anderen. Bijvoorbeeld na een botsing met een andere auto of een aanrijding met een fietser. De pagina WA Dekking Autoverzekering geeft hier meer uitleg over.

De Aansprakelijkheidsverzekering (voor particulieren)

Wanneer u niet in de auto zit, maar toch per ongeluk schade veroorzaakt bij iemand anders, bent u met de Aansprakelijkheidsverzekering verzekerd tegen de kosten daarvan. Deze verzekering geldt dus juist als u geen auto rijdt. Als voetganger of fietser bent u wel verzekerd met de Aansprakelijkheidsverzekering.

Voorbeeld

Stel dat u als voetganger niet goed uitkijkt bij het oversteken van een weg. Hierdoor moet een fietser uitwijken. De fietser botst vervolgens tegen een geparkeerde auto en valt. De fietser wordt met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De fiets en geparkeerde auto zijn beschadigd.

In deze situatie bent u mogelijk aansprakelijk voor alle kosten: voor de schade aan de fiets en auto en voor de ziekenhuiskosten. Uw aansprakelijkheidsverzekering zorgt er in deze situatie voor dat u die kosten niet zelf hoeft te betalen. Met de Nationale-Nederlanden Aansprakelijkheidsverzekering kunt u kiezen of de schade wordt gedekt tot € 1 miljoen of € 2,5 miljoen.

Aansprakelijkheidsverzekering voor uw huis?

De Aansprakelijkheidsverzekering geldt overigens niet alleen voor verkeerssituaties zoals hierboven genoemd. Ook als er een dakpan van uw huis afwaait en die valt op de glazen tuintafel van de buren, of als uw kinderen een dure vaas omstoten bij een bezoek aan vrienden, is die schade verzekerd via de Aansprakelijkheidsverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

De WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) op uw Autoverzekering is wettelijk verplicht. Een ‘gewone’ Aansprakelijkheidsverzekering is dit niet. Toch heeft bijna iedereen een Aansprakelijkheidsverzekering.