Ga direct naar inhoud

Lastige pensioenvraag

“Ik word op 11 augustus 2017 65 jaar. Wanneer krijg ik volgens de nieuwe richtlijnen een AOW-uitkering en sluit de ingang van mijn pensioen hier op aan?”

Roel van der Zande geeft antwoord

De AOW-leeftijd gaat stapsgewijs omhoog naar 67 jaar in 2021. In uw geval gaat de AOW-uitkering in als u op 11 augustus 2017 66 jaar wordt. Voor meer informatie hierover kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid.

De ingangsdatum van uw pensioen sluit niet aan op de ingangsdatum van de AOW-uitkering. In uw pensioenreglement(en) staat wanneer uw pensioen ingaat.

Op uw pensioendatum heeft u meerdere mogelijkheden uw pensioen naar uw eigen wensen aan te passen. U heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid de eerste jaren een hoger jaarlijks pensioen te ontvangen dan in de jaren erna. En u kunt ervoor kiezen uw pensioen later in te laten gaan. Dat noemen we pensioenuitstel. U moet dan wel doorwerken in een dienstverband bij een werkgever of als ondernemer. Het is verstandig de fiscale voorwaarden met uw pensioenadviseur te bespreken.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om uw pensioen beter af te stemmen op uw persoonlijke situatie. Is uw pensioen verzekerd bij Nationale-Nederlanden? Dan informeren we u hierover ongeveer zes maanden voordat uw pensioen officieel ingaat.