Dit kunt u op 3 manieren terugvinden:
Wilt u meer informatie of heeft u vragen over uw direct ingaande lijfrenteverzekering? Ga dan naar de pagina Uw levensverzekering.
U kunt geen nieuwe direct ingaande lijfrente meer bij ons afsluiten. U kunt nog wel een bankspaarproduct afsluiten.
Uw AOW-uitkering stopt met ingang van de dag volgend op de dag van uw overlijden. Uw nabestaanden komen dan in aanmerking voor een eenmalige overlijdensuitkering. Nabestaanden zijn:
Hoe hoog uw pensioenuitkering exact is, weet u pas op het moment dat u met pensioen gaat. Op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) staat wel een inschatting bij het 'te bereiken pensioen'. **Let op!** Dit bedrag verandert waarschijnlijk nog.
U kunt ook terecht op Mijnpensioenoverzicht.nl voor meer inzicht in uw persoonlijke situatie.
Onder bepaalde voorwaarden mag u de waarde van uw pensioen in één keer laten uitkeren:
Let op! Afkoop van pensioen is niet altijd gunstig. Gevolg van afkoop is dat u later dit niet als aanvulling op uw inkomen krijgt. Mogelijk kunt u de waarde van uw pensioen overdragen naar een andere pensioenregeling. Lees meer over waardeoverdracht van uw pensioen.
U bouwt dan pensioen op over een deel van uw salaris. Het pensioen dat u zo opbouwt, hangt af van uw laatst verdiende loon (eindloon) of van het gemiddelde loon dat u verdient door de jaren heen (middelloon).
Het pensioen dat u opbouwt, is een gegarandeerd pensioen. Dit betekent dat de hoogte van uw pensioen vaststaat. U weet dus nu al wat u aan pensioen van ons gaat krijgen.
Door stijging van de prijzen wordt geld elk jaar iets minder waard. U kunt met hetzelfde bedrag minder kopen dan vorig jaar. Dit heeft inflatie. Door het inflatierisico wordt uw pensioen minder waard. Bekijk de video
voor meer informatie.
Afhankelijk van de afspraken die uw werkgever gemaakt heeft en welke zijn vastgelegd in uw pensioenregeling, wordt uw opgebouwde pensioen mogelijk jaarlijks verhoogd. Deze stijging van uw pensioen noemen wij indexatie. Hierdoor groeit uw pensioen mogelijk jaarlijks geheel of gedeeltelijk mee met de prijs- en/of loonstijging.
In uw laag 2 van Pensioen 1-2-3 of in uw startbrief leest u of uw pensioen en de mogelijke indexatie ervan. U vindt deze documenten in mijn.nn onder 'Documenten'.
Ja, dat kan, maar u moet dan wel binnen zes maanden na indiensttreding bij uw nieuwe werkgever een offerte voor waardeoverdracht aanvragen. Het is daarbij belangrijk om uit te zoeken of het gunstiger is om uw pensioen over te dragen, of achter te laten.
Kijk op Pensioen Ophelder Service voor meer informatie. Wilt u echt een persoonlijk advies? Dan kunt u het beste een afspraak maken met uw financieel adviseur.
U mag uw pensioen in Nederland overdragen naar het buitenland. Hieraan zijn strenge voorwaarden verbonden. Eén van de belangrijkste voorwaarden is het afkoopverbod. In Nederland mag u uw pensioen niet afkopen. De Pensioenwet en de Nederlandse belastingdienst eisen dat dit afkoopverbod ook na de overdracht blijft bestaan. Buitenlandse pensioenuitvoerders kennen vrijwel altijd een ruimere mogelijkheid om het pensioen (gedeeltelijk) af te kopen. Hierdoor kan een waardeoverdracht naar het buitenland niet doorgaan. We starten de procedure daarom niet meer op.
De mogelijkheid van waardeoverdracht vervalt niet. Dus voldoet uw nieuwe pensioenuitvoerder (in de toekomst) toch aan alle voorwaarden? Dan kan de waardoverdracht alsnog doorgaan. Houd dit zelf in de gaten en neem contact met ons op als uw nieuwe pensioenuitvoerder aan de voorwaarden voldoet. Gebruik hiervoor het Contactformulier Pensioen of bel ons.
Wilt u uw pensioen overdragen aan één van de Europese Gemeenschappen of aangewezen instellingen? Zij voldoen aan alle voorwaarden. We nemen het verzoek om waardeoverdracht meteen in behandeling. U vraagt de waardeoverdracht aan bij uw nieuwe pensioenuitvoerder. Uw nieuwe pensioenuitvoerder vraagt ons vervolgens om een opgave van de waarde.
In de Pensioenwet zijn de regels voor collectieve waardeoverdracht vastgelegd. Voorbeelden van deze regels zijn:
Daarnaast staan er regels en informatie in het contract met de pensioenuitvoerder. Deze vindt u bij de beëindigingsbepalingen in de uitvoeringsovereenkomst:
Collectieve waardeoverdracht melden bij De Nederlandsche Bank (DNB)
De overdragende pensioenuitvoerder meldt de collectieve waardeoverdracht minimaal drie maanden vóór de geplande datum bij DNB. DNB beoordeelt of alle regels zijn gevolgd. Is dit niet het geval? Dan gaat de waardeoverdracht niet door.
Kiest de werkgever voor een andere pensioenuitvoerder dan kan hij de al opgebouwde pensioenen meenemen van de oude pensioenuitvoerder naar de nieuwe uitvoerder. De waarde van de oude pensioenen wordt dan collectief overgedragen naar de nieuwe uitvoerder.
Collectieve waardeoverdracht is ook mogelijk als de werknemers overgaan naar een andere werkgever. Bijvoorbeeld bij een bedrijfsovername.
Bij een collectieve waardeoverdracht vervallen de pensioenverzekeringen bij de huidige pensioenuitvoerder.
Wordt uw pensioen met een collectieve waardeoverdracht overgedragen naar een andere pensioenuitvoerder? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken.
U kunt uw bezwaren aan uw pensioenuitvoerder doorgeven als u een brief heeft ontvangen. In deze brief informeert uw pensioenuitvoerder u over het plan van de collectieve waardeoverdracht. In de brief staat ook tot welke datum u bezwaar kunt maken.
Wat gebeurt er als ik bezwaar maak?
Maakt u bezwaar tegen de collectieve overdracht? Dan betekent dit niet automatisch dat uw pensioen achterblijft bij uw huidige pensioenuitvoerder. Uw werkgever en/of uw pensioenuitvoerder wil misschien eerst een gesprek met u om uw bezwaren weg te nemen. Lukt dit niet, dan zoeken ze misschien naar een andere oplossing waar u zich in kunt vinden.
Geen bezwaar mogelijk
U kunt geen bezwaar maken tegen de collectieve waardeoverdracht als:
Uw werkgever heeft toegang tot uw gegevens in Pensioen Services Online. Ook kan het zijn dat uw werkgever voor het beheer van uw pensioenregeling een adviseur heeft ingeschakeld. Deze adviseur heeft dan ook toegang tot uw gegevens. Uw werkgever en adviseur hebben géén toegang tot:
Heeft u vragen over Pensioen Services Online? En neemt u hierover contact op met onze medewerkers? Dan is het soms handig als zij online met u kunnen meekijken, zodat zij hetzelfde zien als u. Dit doen wij uiteraard alleen met uw toestemming. We kijken alleen mee en kunnen uw gegevens niet wijzigen of verwijderen. Uiteraard kunnen we ook geen keuzes voor u doorgeven. Dat kunt u alleen zelf.
Via uw werkgever krijgen wij jaarlijks uw salarisgegevens. Uw werkgever geeft aan ons uw pensioengevend jaarsalaris door. Uw pensioengevend jaarsalaris ziet u in ‘Mijn profiel’ bij ‘Mijn persoonsgegevens’. Uw pensioengevend jaarsalaris is het bruto salaris per jaar dat meetelt voor uw pensioen. Niet alle onderdelen van uw salaris tellen automatisch mee voor uw pensioen. Dat kan bijvoorbeeld gelden voor ploegentoeslagen of een dertiende maand. In dat geval is uw pensioengevend jaarsalaris lager dan uw bruto jaarsalaris. In Laag 2 van de Pensioen 1-2-3 ziet u wat uw pensioengevend salaris is. Wijkt uw pensioengevend salaris binnen Mijn profiel erg af van uw daadwerkelijke salaris? Neem dan contact op met uw werkgever.
Het totaal verwacht bruto inkomen per jaar, bestaat uit de volgende onderdelen:
Dit is naar verwachting uw totale, bruto inkomen per jaar vanaf het moment dat u met pensioen gaat. Dit bruto bedrag rekenen we met behulp van de tarieven van de Belastingdienst om naar een totaal netto per jaar. Uw netto inkomensbronnen wijzigen niet door deze omrekening.
Hierna delen wij het netto inkomen per jaar door 12 om het totaal verwacht netto inkomen per maand te berekenen.
De uitkomst van de berekeningen in Mijn planner is bedoeld om u een idee te geven van het inkomen dat u later kunt verwachten. De bedragen zijn niet zeker en kunnen uiteindelijk hoger of lager uitvallen. De berekeningen zijn gebaseerd op de nu geldende marktrentes, fiscale tarieven en bedragen vastgesteld door de overheid. Hebt u een pensioen op basis van beleggingen? Dan hangt de hoogte van uw pensioen ook af van de waarde van uw beleggingen.
In Mijn planner houden wij geen rekening met inflatie en eventuele financiële verplichtingen zoals schulden en alimentatie.
Voegt u zelf andere inkomensbronnen toe? Dan geven we een schatting van wat u dit later oplevert. Dit doen we aan de hand van algemene berekeningen.
Heeft u recht op een partnerpensioen als uw ex-partner overlijdt?
Dan ontvangt u eens in de vijf jaar een Uniform Pensioenoverzicht (UPO) voor ex-partners.
In dit overzicht vindt u informatie over:
Heeft u recht op een verevend ouderdomspensioen van uw ex-partner? U ontvangt hiervan geen Uniform Pensioenoverzicht. We verwerken de verevening pas bij de ingang van het ouderdomspensioen. Tot de ingang van het ouderdomspensioen staat het totale ouderdomspensioen op het Uniform Pensioenoverzicht van de deelnemer.
Het verevend ouderdomspensioen ziet u niet terug op mijnpensioenoverzicht.nl.
Maak uw mijn.nn-account aan
Om uw mijn.nn-account aan te maken doorloopt u een aantal stappen: Uw situatie – Identificeren – Inloggegevens – Geslaagd
Uw situatie
Kies bij ‘uw situatie’ als antwoord op de vraag “Heeft u van ons een 8-cijferig activatienummer ontvangen? voor ‘Nee, ik wil een mijn.nn-account aanmaken zonder activatienummer’.
Identificeren
Identificeren kan op twee manieren:
Heeft u een buitenlands adres?
Kies dan voor identificatie via een e-mail of brief (activatienummer opvragen).
Online identificeren via uw bank (iDIN)
Hulp bij inloggen
Kom je er niet uit? Voor persoonlijke hulp bij inloggen staan we voor je klaar. Bel ons dan op via telefoonnummer %{Constants.Tel_0886630112_DigitalSupport_Particulier} %{Constants.Openingstijden_Set1_ma_tm_vr_800_tot_1800_uur}.
In Nederland bestaat er geen pensioenplicht. Dat houdt in dat werkgevers niet verplicht zijn om hun werknemers een pensioenregeling aan te bieden. Hierop bestaan twee uitzonderingen. Een werkgever is wel verplicht om een pensioenregeling aan te bieden, als:
Het afronden van een waardeoverdracht duurt al gauw een half jaar. Deze termijn wordt langer als een van de stappen (nog) niet uitgevoerd kan worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Vraag bij ons na wat de status is van uw waardeoverdracht. Geef hierbij uw polisnummer van ons door. Hiermee vinden we snel en gemakkelijk de status van uw waardeoverdracht.
We wijzen uw verzoek om waardeoverdracht af als:
Is uw waardeoverdracht afgewezen door een te lage dekkingsgraad? Dan wordt uw verzoek om waardeoverdracht automatisch opnieuw in behandeling genomen als de dekkingsgraad weer hoog genoeg is.
U bouwt nog pensioen op bij ons
Heeft u bij verschillende werkgevers pensioen opgebouwd en is dit bij ons verzekerd? Dan is het misschien mogelijk om de polissen samen te voegen door waardeoverdracht. Voldoet u aan de volgende voorwaarden?
Vraag dan waardeoverdracht aan.
Bouwt u pensioen op bij een andere pensioenuitvoerder?
Dan kunt u mogelijk uw pensioen bij ons overdragen naar uw huidige pensioenuitvoerder. Ook hier geldt de voorwaarde dat u bij uw huidige werkgever gestart bent met pensioen opbouwen op of na 1 januari 2015. Informeer bij uw huidige pensioenuitvoerder hoe u waardeoverdracht aanvraagt.
Goed om te weten
Het wettelijk recht op waardeoverdracht bestaat sinds 8 juli 1994. Is de pensioenopbouw voor deze datum gestopt? Dan is er geen recht op waardeoverdracht.
Meer informatie over pensioenen en het mogelijk korten van pensioenen vindt u op onderstaande websites:
Het voordeel van waardeoverdracht is dat al het opgebouwde pensioen in één pensioenpotje (regeling) zit. Daarnaast kan het samenvoegen van pensioenpotjes financieel beter uitpakken.
Het samenvoegen van pensioenpotjes kan ook financieel nadelig uitpakken. Bijvoorbeeld wanneer de nieuwe pensioenregeling minder gunstige voorwaarden biedt dan de oude pensioenregeling.
Bekijk de Pensioen Ophelder Service en krijg snel inzicht in wat samenvoegen kan betekenen.
Het samenvoegen van pensioenpotjes is een recht van de werknemer. Als aan de voorwaarden wordt voldaan dan werken de oude en de nieuwe pensioenuitvoerders altijd mee. Ook werken de oude en de nieuwe werkgevers dan altijd mee.
Bijbetaling werkgever wordt beperkt
Is de voor de waardeoverdracht benodigde aanvullende bijdrage van de oude of nieuwe werkgever hoger dan 10% van de overdrachtswaarde en bedraagt deze meer dan € 15.000? Dan is de betreffende werkgever niet verplicht om mee te werken aan de waardeoverdracht. Geeft de werkgever binnen een maand, nadat de pensioenuitvoerder hem hierover heeft geïnformeerd, aan dat hij bereid is de aanvullende bijdrage te betalen? Dan kan de waardeoverdracht doorgaan, anders niet.
Tot 1 januari 2015 gold deze beperking van de bijbetalingsverplichting alleen voor werkgevers met een loonsom tot circa €750.000. Daarbij was de werkgever wel verplicht om te betalen als hij niet reageerde. Vanaf 2015 geldt de beperking van de bijbetalingsverplichting voor alle werkgevers en gaat de waardeoverdracht niet door als hij niet reageert.
Dit noemen we ook wel een premieovereenkomst. De hoogte van de aanspraak is afhankelijk van de premie die betaald wordt. Een beschikbare premieovereenkomst is er in drie varianten:
Wanneer u komt te overlijden is dat voor uw partner en/of kind(eren) al erg genoeg. Maar hoe zit het dan met de financiële situatie? Daar is in een pensioenregeling meestal iets voor geregeld: het nabestaandenpensioen. Nabestaandenpensioen is voor de nabestaanden (partner en kinderen) wanneer u overlijdt.
Wilt u maatregelen treffen om de financiële gevolgen voor uw partner en/of kinderen te verzachten wanneer u onverhoopt komt te overlijden? Kijk voor meer informatie op deze pagina.
U betaalt geen kosten voor de waardeoverdracht van uw pensioen.
Meer informatie over waardeoverdracht vindt u in uw pensioenreglement en op de pagina Pensioenpotjes samenvoegen. Interessant of niet?.
Kijk op de volgende pagina’s voor meer informatie over de AOW en de AOW-leeftijd:
Nationale-Nederlanden maakt kosten om pensioenregeling(en) van werkgevers te administreren en, indien van toepassing, pensioengeld te beleggen. Denk hierbij aan kosten voor:
De hoogte van de kosten is een onderdeel van het pensioencontract dat uw (voormalige) werkgever, eventueel met hulp van een onafhankelijk adviseur, met ons is overeengekomen. De hoogte van de kosten kan verschillen per pensioenproduct en/of pensioenregeling.
Als uw pensioen niet zichtbaar is in mijnpensioenoverzicht.nl, dan is dit om één van de volgende redenen:
Of er wel of geen partner op uw overzicht staat vermeld, kan verschillende redenen hebben.
Nee, het kosten- en waardeoverzicht geeft u voorbeeldkapitalen en voorbeeldpensioenen op basis van de pensioendatum van uw pensioenregeling. Deze is waarschijnlijk niet gelijk aan de leeftijd wanneer u AOW ontvangt.
Wilt u uitrekenen vanaf wanneer u AOW ontvangt? Check het op de site van de Sociale Verzekeringsbank.
De hoogte van uw aan te kopen pensioen is onder andere afhankelijk van de hoogte van de rente. Hoeveel jaarlijks pensioen u kunt aankopen als u met pensioen gaat, hangt af van de rentestand op dat moment. Hoe hoger de rente, hoe hoger de pensioenuitkering. En hoe lager de rente, hoe lager de pensioenuitkering.
Om u een realistischer beeld van uw verwachte pensioen te geven berekenen wij de voorbeeldpensioenen vanaf nu met de rente die op 31 december gold. Voor de voorbeeldpensioenen op uw kosten- en waardeoverzicht zijn wij daarom uitgegaan van een rente van 1,09 procent voor het levenslang ouderdomspensioen. Het berekende ouderdomspensioen is een voorbeeld. De pensioenuitkering die u ontvangt als u met pensioen gaat, is afhankelijk van de rekenrente op dat moment.
De rente is op dit moment zeer laag. Belegt u voor uw pensioen in lifecycles? Dan heeft een lage rente minder invloed op de hoogte van uw pensioenuitkering.
Bekijk onze uitlegvideo Renterisico en beleggingspensioen.
Bouwt u nu ergens pensioen op, dan krijgt u van die pensioenuitvoerder jaarlijks een overzicht.
Is uw pensioenopbouw gestopt doordat u uit dienst bent gegaan, dan moet de pensioenuitvoerder u minimaal een keer in de vijf jaar een overzicht sturen. Dit overzicht kan ook nog later dit jaar komen. Al uw pensioenen van de verschillende pensioenuitvoerders staan op mijnpensioenoverzicht.nl bij elkaar.
Krijgt u over een pensioen geen informatie, dan mist de pensioenuitvoerder misschien gegevens van u, zoals uw burgerservicenummer en uw adres. Wij raden u aan dan zelf contact op te nemen met die pensioenuitvoerder.
Als de uitkering op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) niet overeenkomt met wat u maandelijks krijgt uitgekeerd, dan heeft dit een aantal mogelijke redenen:
Als uw ex-partner (nog) op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) staat, kan dat verschillende redenen hebben:
Kapitaal-of beleggingsverzekering: ex-partner op Uniform Pensioenoverzicht
Als u een kapitaal-of beleggingsverzekering heeft, dan kunnen we de hoogte van de uitkering voor uw ex-partner nog niet vaststellen.
Bij een beleggingsverzekering komt dat omdat:
Bij een kapitaalverzekering komt dat alleen omdat we nog niet weten wat de rente is op uw pensioendatum waarop u een pensioen aankoopt.
Uw ex-partner verdwijnt dus bij deze verzekeringen pas van uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) als u met pensioen gaat.
Pensioenuitvoerders sturen jaarlijks pensioenoverzichten naar verschillende groepen van rechthebbenden. Werknemers die hun pensioen nog opbouwen, ontvangen een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Daarop staan gegevens over het pensioen dat zij al hebben opgebouwd en over het pensioen dat zij – bij pensioendeelname tot aan hun pensioendatum – kunnen verwachten.
Personen die al een pensioen ontvangen, krijgen een wat beperkter overzicht, het Pensioengerechtigden Overzicht (PGO).
Het kan voorkomen dat iemand zowel een PGO als een UPO ontvangt voor pensioenen van dezelfde werkgever. Voorbeeld: een werknemer ontvangt een UPO omdat hij gedeeltelijk nog werkzaam is en pensioen opbouwt. Hij ontvangt ook een PGO omdat hij een arbeidsongeschiktheidspensioen krijgt door zijn gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.
De factor A staat voor uw pensioenaangroei in het jaar. U kunt met de factor A berekenen of u fiscaal ruimte hebt om een lijfrentepremie af te trekken van uw belastbare inkomen. U kunt hierbij gebruik maken van de Rekenhulp Lijfrentepremie van de Belastingdienst.
Hebt u geen lijfrenteverzekering of bancaire lijfrente en bent u ook niet van plan deze af te sluiten? Dan hoeft u niets te doen met de factor A-opgave.
Op het Uniform Pensioenoverzicht van een bepaald jaar vindt u de ‘factor A’ over het jaar daarvoor. Dus op het Uniform Pensioenoverzicht van 2018 staat de factor A van 2017.
Voor een 'gewezen deelnemer' vindt geen nieuwe pensioenopbouw meer plaats in de regeling. Daarvoor zijn twee redenen te noemen.
Dat uw partner niet op uw UPO staat, kan verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat uw pensioenregeling geen pensioen voor uw partner biedt. Of dat er wel pensioen voor uw partner geregeld is en wij pas op het moment dat u met pensioen gaat, kijken of u een partner heeft. Misschien zijn de gegevens van uw partner nog niet aan ons doorgegeven. Dit kunt u doen via uw werkgever.
U vindt in Laag 1 en 2 in mijn.nn terug of één van de bovenstaande redenen geldt voor uw situatie. U kunt dit natuurlijk ook navragen bij uw werkgever.
Heeft u nu een partner, maar er staat geen partnerpensioen op het Pensioengerechtigden Overzicht (PGO) dan kunnen daarvoor meerdere verklaringen zijn:
Heeft u nu een partner, maar er staat geen partnerpensioen op het Pensioengerechtigden Overzicht (PGO) dan kunnen daarvoor meerdere verklaringen zijn:
Op 1 juli 2015 is de Wet pensioencommunicatie ingegaan. Het doel van deze wet is om de communicatie over pensioen te verbeteren en daarmee het pensioenbewustzijn bij deelnemers te verhogen.
Kort samengevat gaat de Wet pensioencommunicatie er van uit dat iedere deelnemer altijd de volgende drie vragen moet kunnen beantwoorden:
Meer over deze wet leest u op deze pagina.
Werkt u niet meer bij de werkgever waar u een beleggingspensioen van Nationale-Nederlanden hebt? Dan betaalt uw ex-werkgever geen premie meer. U moet dan volgens de Pensioenwet eens per vijf jaar over uw pensioenregeling geïnformeerd worden.
Wij hebben ervoor gekozen om de informatie van uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) toe te voegen aan het kosten- en waardeoverzicht. Zo krijgt u jaarlijks deze informatie. U ontvangt dus geen Uniform Pensioenoverzicht.
Het UPO Pensioengerechtigden vermeldt uw pensioenbedragen op jaarbasis, bruto en op de peildatum die op uw UPO is vermeld. Daardoor kunnen er verschillende verklaringen zijn voor eventuele verschillen die u ziet:
Het UPO is gebaseerd op de stand van uw pensioen op de peildatum die op uw UPO is vermeld. Wijzigingen na de peildatum staan niet vermeld op het UPO Pensioengerechtigden . Is er een wijziging in het pensioenbedrag geweest - op een andere datum dan 1 januari van het afgelopen kalenderjaar - dan was het totale pensioenbedrag anders dan het pensioenbedrag (op jaarbasis) dat vermeld staat op het UPO.
Nee, tussentijdse afkoop van uw pensioen is niet mogelijk. Pensioen is bedoeld als inkomen voor later. Daarom is het niet mogelijk uw pensioen eerder te laten uitbetalen door afkoop. De overheid wil graag dat uw pensioen ook echt pensioen blijft en stimuleert daarom waardeoverdracht.
Tegenwoordig is het heel gebruikelijk dat werknemers regelmatig van baan wisselen. Elk dienstverband levert dan een relatief 'klein' pensioen op. Maar veel 'kleine' pensioenen samen, kunnen een goed inkomen voor later zijn als u met pensioen gaat. Het is dan wel belangrijk dat kleine pensioenen verzekerd blijven en niet worden afgekocht.
Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over de nieuwe regels voor kleine pensioenen.
Uitzondering
Afkoop van klein pensioen kan nog wel op de pensioendatum of bij overlijden.
Klein pensioen op einddatum laten uitbetalen
Het pensioen moet dan voldaan aan deze voorwaarden:
Klein pensioen bij overlijden laten uitbetalen
Het pensioen moet dan voldoen aan deze voorwaarden:
Heeft u meerdere kleine pensioenen uit hetzelfde dienstverband? En is het totaal van deze kleine pensioenen nog steeds een klein pensioen? Dan koopt u al uw pensioenen uit hetzelfde dienstverband tegelijk af. Een klein pensioen uit een ander dienstverband hoeft u niet tegelijk af te kopen.
Waar moet u bij afkoop op letten?
Als u de afkoopuitkering ontvangt, dan is uw inkomen in dat jaar ineens een stuk hoger. Omdat uw jaarinkomen hoger is, moet u misschien extra belasting betalen. Afkoop heeft ook gevolgen voor de toeslagen die u misschien van de Belastingdienst ontvangt. Toeslagen zijn afhankelijk van uw bruto jaarinkomen. Ga na of de afkoop gevolgen heeft voor uw toeslagen en voorkom dat u een toeslag moet terugbetalen. Ga ook na of u extra belasting moet betalen, zodat u niet onverwachts een aanslag krijgt.
Hier kunnen meerdere redenen voor zijn:
Op het Uniform Pensioenoverzicht staat altijd om welke pensioenverzekering het gaat. Wij begrijpen dat het met meerdere Uniform Pensioenoverzichten lastig kan zijn om een goed overzicht te krijgen van uw totale pensioenaanspraken. U kunt met uw DigiD ook een totaaloverzicht vinden op mijnpensioenoverzicht.nl. Op deze website ziet u dus ook uw eventuele pensioenaanspraken bij andere pensioenuitvoerders. Dit geldt alleen niet voor de waarde van een Pensioen Continu Plan. Die is helaas niet in te zien op mijnpensioenoverzicht.nl.
Dit hangt af van het soort pensioenregeling dat u hebt. Hebt u een Uitkeringsovereenkomst en hebt u afspraken met uw ex-partner gemaakt over de verdeling van uw pensioen? En zijn deze afspraken door ons verwerkt? Op het Uniform Pensioenoverzicht is de aanspraak voor uw ex-partner zichtbaar.
Hebt u een Kapitaalovereenkomst en hebt u afspraken met uw ex-partner gemaakt over de verdeling van uw pensioen? Op uw Uniform Pensioenoverzicht ziet u het aan uw ex-partner toegekende kapitaal. Ook is voor dit kapitaal een pensioenindicatie berekend.
Ziet u geen toegekend pensioen of kapitaal voor uw ex-partner, terwijl u dit wel verwacht? Mogelijk is uw echtscheiding niet goed verwerkt. Neem contact met ons op.
Hebt u een Premieovereenkomst op basis van beleggingen? Het bedrag voor uw ex-partner is niet zichtbaar op het Uniform Pensioenoverzicht. Het deel voor uw ex-partner moet nog verminderd worden op de afgegeven pensioenindicatie.
Het kan ook zijn dat u met uw ex-partner bent overeengekomen dat een deel van het kapitaal wordt bestemd voor de aankoop van een eigen pensioen voor de ex-partner. Dit heet conversie. Als wij de conversie hebben bevestigd, is het getoonde kapitaal of bedrag al verminderd met het kapitaal voor een pensioen voor de ex-partner.
Lees meer over de gevolgen van een scheiding voor uw pensioen.
De beheerkosten zijn de kosten die Nationale-Nederlanden in rekening brengt voor onder andere:
De beheerkosten brengen wij als percentage van de waarde ten laste van uw beleggingseenheden. De beheerkosten zijn andere kosten dan de fondsbeheerkosten (lopende kosten).
De voorbeeldkapitalen en voorbeeldpensioenen staan niet meer op het kosten- en waardeoverzicht, omdat bleek dat het overzicht als ingewikkeld werd ervaren. U kunt deze wel vinden op uw Uniform Pensioenoverzicht en op mijnpensioenoverzicht.nl.
Uw Uniform Pensioenoverzicht kunt u inzien en downloaden in mijn.nn.
We proberen uw polissen per werkgever zoveel mogelijk samen te voegen op één Uniform Pensioenoverzicht. Lukt dit niet of heeft u pensioen opgebouwd via verschillende werkgevers? U ontvangt het andere overzicht dan voor 30 september.
Heeft u een mijn.nn-account? U ontvangt een e-mail als uw Uniform Pensioenoverzicht klaar staat.
Na inloggen vindt u uw UPO door te klikken op het icoon documenten. Het UPO verschijnt zodra deze is gemaakt.
Vanaf 2020 berekenen alle pensioenuitvoerders de pensioenen met de Uniforme Rekenmethode (URM), die door de Nederlandsche Bank is opgesteld.
Deze uniforme rekenmethode gaat uit van verschillende economische scenario’s. Hierbij zijn onder andere de voorgeschreven rendementen en rentestanden van De Nederlandsche Bank gebruikt.
Kijk voor meer informatie op nn.nl/pensioen-vooruitblik.
Biedt uw werkgever het Pensioen Continu Plan voor de periode ná de pensioendatum (module 2)? Dan ontvangt u een voorstel van ons als u kunt deelnemen aan het Pensioen Continu Plan. Dit voorstel met voorbeeldberekeningen is twee maanden geldig. U heeft dus twee maanden de tijd om het voorstel voor aanvulling van het pensioen ná de pensioendatum te accepteren.Daarnaast geldt er een periode van vier maanden waarbinnen wij geen vragen stellen over uw gezondheid met een medisch vragenformulier of een medische keuring. Deze vier maanden gaan in vanaf het moment dat u kunt deelnemen aan het Pensioen Continu Plan.
U kunt deelnemen:
Na deze termijn van vier maanden zullen wij meestal wel vragen stellen over uw gezondheid.
Let op! Het maximum pensioengevend salaris wordt jaarlijks door de overheid aangepast aan de stijging van lonen in Nederland (in 2015 was dat € 100.000,-, in 2019 € 107.593,-).
Wilt u geen aanvullend partnerpensioen verzekeren voor de periode vóór uw pensioendatum? Dan kunt u dit aangeven op het aanvraagformulier bij de brief met de voorbeeldberekeningen. Zorg ervoor dat wij dit ingevulde en ondertekende formulier binnen een maand ontvangen. Zo voorkomt u dat uw werkgever premie voor deze verzekering inhoudt op uw salaris.
Heeft uw werkgever gekozen voor een combinatie van partnerpensioen en wezenpensioen? Dan geldt uw afmelding voor beide verzekeringen.
Meestal vragen we u dan wel een medische vragenlijst in te vullen en moet u mogelijk ook worden gekeurd. We maken graag een uitzondering in de volgende situaties:
Zie ook de vraag ‘Is het Pensioen Continu Plan nettopensioen interessant voor u?’ In deze twee gevallen hoeft u toch niet medisch te worden gekeurd.
Als u uit dienst gaat, wordt uw verzekering premievrij gemaakt. Dit betekent het volgende:
Ja, dat kan per elke eerste van de volgende maand. De verzekering wordt dan premievrij gemaakt. Dat betekent het volgende:
U bouwt pensioen op in een beschikbare premieregeling. Dit is een pensioenregeling waarbij uw werkgever een afgesproken premiebedrag beschikbaar stelt, de beschikbare premie. De beschikbare premie wordt belegd in één of meerdere beleggingsfondsen. Met de waarde van uw beleggingen (uw pensioenkapitaal) koopt u op uw pensioendatum een pensioenuitkering aan.
Beleggen brengt risico’s met zich mee:
Wanneer u laat beleggen in een lifecycle van Nationale-Nederlanden worden het beleggingsrisico en het renterisico afgebouwd naarmate u uw pensioendatum nadert.
Afhankelijk van de keuze die uw werkgever heeft gemaakt, kunt u mogelijk kiezen om met uw beschikbare premie gegarandeerd pensioen te kopen. Heeft u met (een deel van) uw premie of waarde van uw beleggingen gegarandeerd pensioen gekocht? Dan loopt u voor dat deel geen beleggingsrisico, renterisico en langlevenrisico meer. Die risico’s liggen dan bij de pensioenuitvoerder (in dit geval bij ons).
Of u ook zelf uw beleggingsfondsen kunt kiezen (‘Zelf beleggen’), hangt af van de pensioenregeling die uw werkgever voor u heeft geregeld. In laag 2 van uw Pensioen 1-2-3 (of de startbrief) kunt u zien of dit binnen uw pensioenregeling mogelijk is. Deze vindt u in mijn.nn onder ‘Documenten’. U kunt overstappen op Zelf beleggen door via een formulier uw fondskeuze door te geven. Ga naar nn.nl en log in. Klik vervolgens op Persoonlijk Pensioen Plan. U komt dan vanzelf in Inkomen Later. Klik op de knop ‘Direct naar’ (bovenin) en kies ‘Beleggingskeuzes’. Daar helpen we u verder naar het juiste formulier en alle informatie die u nodig heeft.
Let op: voordat u uw fondskeuze kunt doorgeven, moet u eerst uw risicoprofiel vaststellen. Dit doet u heel eenvoudig met de online risicoprofielbepaler. Ook deze vindt u onder Beleggingskeuzes.
U loopt de volgende risico's:
Gaat u samenwonen, trouwen of gaat u een geregistreerd partnerschap aan? Geef dan de gegevens van uw partner door aan uw werkgever. Uw werkgever meldt uw partner dan aan bij ons.
De verwerkingstijd bedraagt 10 werkdagen. U ontvangt hiervan een bevestiging via uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO).
Ook bij huwelijkse voorwaarden heeft uw ex-partner gewoon recht op verevening en bijzonder partnerpensioen. Tenzij u dat destijds in de huwelijkse voorwaarden specifiek heeft uitgesloten met bijvoorbeeld één van de volgende bepalingen:
Afhankelijk van de afspraken die u samen heeft gemaakt kan het zijn dat uw ex-partner recht heeft op een deel van uw ouderdomspensioen.
Op 28 april 1994 trad de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wvps) in werking. Die is dus niet van toepassing. Uw pensioenuitvoerder hoeft in ieder geval niets rechtstreeks uit te keren aan uw ex-partner. Dit moet u onderling regelen.