Ga direct naar inhoud

Lastige pensioenvraag

“Ik word op 11 augustus 2017 65 jaar. Wanneer krijg ik volgens de nieuwe richtlijnen een AOW-uitkering en sluit de ingang van mijn pensioen hier op aan?”

Roel van der Zande geeft antwoord

De AOW-leeftijd gaat stapsgewijs omhoog naar 67 jaar in 2021. In jouw geval gaat de AOW-uitkering in als je op 11 augustus 2017 66 jaar wordt. Voor meer informatie hierover kun je terecht op de website van de Rijksoverheid.

De ingangsdatum van je pensioen sluit niet aan op de ingangsdatum van de AOW-uitkering. In je pensioenreglement(en) staat wanneer je pensioen ingaat.

Op je pensioendatum heb je meerdere mogelijkheden om je pensioen naar jouw eigen wensen aan te passen. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid de eerste jaren een hoger jaarlijks pensioen te ontvangen dan in de jaren erna. En je kunt ervoor kiezen je pensioen later in te laten gaan. Dat noemen we pensioenuitstel. Je moet dan wel doorwerken in een dienstverband bij een werkgever of als ondernemer. Het is verstandig de fiscale voorwaarden met je pensioenadviseur te bespreken.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om je pensioen beter af te stemmen op je persoonlijke situatie. Is je pensioen verzekerd bij Nationale-Nederlanden? Dan informeren we jou hierover ongeveer zes maanden voordat je pensioen officieel ingaat.


Direct inzicht in je eigen situatie?

Service & Contact

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service & Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur