Ga direct naar: inhoud

Wat is een pensioen?

  • Kom nu in actie voor een goed pensioen
  • Een goed pensioen is heel persoonlijk
  • Check online uw persoonlijk pensioen

Ik wil advies

Uw inkomen voor later

Hoe wilt ú leven als u met pensioen bent? Iedereen heeft zijn eigen dromen voor later. Daarom is het verstandig om nu al stil te staan bij de vraag of u straks over voldoende inkomen beschikt om uw plannen ook echt waar te maken. Regel nu uw inkomen voor later.

Inkomen voor later

De opbouw van uw pensioen

Wat verstaan we eigenlijk precies onder een pensioen? Pensioen is het inkomen dat u ontvangt vanaf de pensioenleeftijd. Dat inkomen komt in de plaats van uw salaris. Uw pensioen bestaat uit drie pijlers:

  • Een uitkering op grond van de Algemene Ouderdomswet (AOW)
  • Het pensioen dat u bij uw werkgever(s) opbouwt
  • De inkomsten die u zelf als aanvulling op uw pensioen heeft geregeld

Pijler 1: de AOW

De AOW is een basispensioen. Iedereen in Nederland heeft vanaf zijn AOW-gerechtigde leeftijd recht op AOW. De AOW-gerechtigde leeftijd verschuift van 65 naar 67 jaar. De AOW bouwt u in de vijftig jaar die voorafgaat aan de AOW-gerechtigde leeftijd op. Heeft u in die periode altijd in Nederland gewoond? Dan ontvangt u een volledige AOW-uitkering. Voor elk jaar dat u in het buitenland heeft gewoond wordt de AOW-uitkering met 2% gekort. Maar het is mogelijk om, als u in het buitenland woont, de AOW-opbouw vrijwillig voort te zetten.

Pijler 2: het werkgeverspensioen

Als u werkt, bouwt u veelal pensioen op via uw werkgever. Dit pensioen komt bovenop uw AOW-uitkering. U heeft alleen recht op een werkgeverspensioen als u bij uw werkgever heeft meegedaan aan de pensioenregeling. Hoe uw pensioenregeling eruitziet, verschilt per werkgever. Zo’n werkgeverspensioen loopt meestal tot de pensioengerechtigde leeftijd. Het geld eerder opnemen is vaak mogelijk, maar de uitkering vanaf de pensioengerechtigde leeftijd wordt dan lager. Bovendien heeft niet iedere werkgever een pensioenregeling. In dat geval bouwt u ook geen werkgeverspensioen op.

Pijler 3: het inkomen dat u zelf heeft geregeld

Wat als de AOW en het werkgeverspensioen samen niet genoeg inkomen voor u vormen? Het is verstandig om dan zelf extra pensioen op te bouwen. Dat kunt u op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld met banksparen, met een lijfrenteverzekering of door te beleggen.

Advies nodig?

Nationale-Nederlanden biedt u verschillende oplossingen om uw pensioen te verbeteren. Welke oplossing het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie. Laat u vrijblijvend adviseren en maak een afspraak met een adviseur.

Ik wil advies

Pensioenoverzicht

Nationaal Pensioenregister

Sinds 6 januari 2011 is er een Nationaal Pensioenregister. Op mijnpensioenoverzicht.nl vindt u een totaaloverzicht van alle via uw (ex-)werkgevers opgebouwde en nog op te bouwen pensioenaanspraken. Ook vindt u hier uw AOW-rechten. Eén site waar al uw pensioengegevens overzichtelijk bij elkaar staan. Wel zo gemakkelijk.

mijnpensioenoverzicht.nl

Meerdere pensioenoverzichten

Heeft u verschillende werkgevers gehad en daardoor verschillende pensioenregelingen? Dan krijgt u waarschijnlijk ook meerdere pensioenoverzichten. Om een goed beeld te krijgen van uw pensioenopbouw, kunt u de bedragen uit de verschillende pensioenoverzichten bij elkaar optellen. Op mijnpensioenoverzicht.nl vindt u een duidelijke uitleg over uw pensioensituatie.

Ex-werkgevers

Bent u uit dienst gegaan ná 1 januari 2008? Dan krijgt u iedere vijf jaar een pensioenoverzicht van uw verzekeraar of pensioenfonds. Als uw dienstverband vóór 1 januari 2008 is verbroken, dan kunt u uw verzekeraar of pensioenfonds zelf om een overzicht van uw opgebouwde pensioenaanspraken vragen. U kunt ook kijken op mijnpensioenoverzicht.nl.

Pensioen bij Nationale-Nederlanden

Afhankelijk van uw pensioensituatie ontvangt u jaarlijks of één keer in de vijf jaar een pensioenoverzicht van Nationale-Nederlanden. Als u via uw werkgever een pensioen opbouwt bij Nationale-Nederlanden, dan ontvangt u ieder jaar automatisch uw UPO.

Pensioenoverzichten

Vragen

Heeft u vragen over uw pensioensituatie over uw UPO? Neem dan contact op met uw pensioenuitvoerder of maak een afspraak met een adviseur. Die adviseur kan u direct adviseren over het dichten van eventuele gaten in uw pensioenopbouw.

Ik wil advies

Waarom pensioen opbouwen

Uw inkomen na uw loopbaan

Uw pensioen vervangt uw inkomen vanaf het moment dat u niet meer hoeft te werken. U bent dan dus financieel afhankelijk van uw pensioen. Hoe meer pensioen u opbouwt, hoe beter uw pensioeninkomen. Het is dan ook belangrijk om al op jonge leeftijd uw pensioen te regelen, zodat ook de kosten niet te hoog zijn.

Vroeg beginnen

Als u bijvoorbeeld op uw 50ste merkt dat u te weinig pensioen heeft opgebouwd, dan is het kostbaar om uw pensioen nog te verhogen. Ook veranderingen in uw persoonlijke situatie kunnen uw pensioen aantasten. Bijvoorbeeld een scheiding of verandering van baan. Laat daarom regelmatig uw pensioenopbouw checken, zodat die later nog steeds past bij uw persoonlijke wensen.

Mijn Pensioen Inzicht

In een paar stappen krijgt u inzicht in wat u per maand kunt sparen om een pensioengat te voorkomen, zodat u van een onbezorgde oude dag kunt genieten.

Ga naar Mijn Pensioen Inzicht

Een goed pensioen

Wat u een goed pensioen vindt, bepaalt u zelf

Er wordt vaak gezegd dat een goed pensioen 70% van uw laatste salaris is. U heeft dan ongeveer hetzelfde te besteden als nu. Maar dit is een hele algemene regel. Want wat zijn uw eigen wensen? Met uw pensioen moet u kunnen doen wat ú belangrijk vindt. Dus misschien heeft u maar 60% van uw laatste salaris nodig. Of 110%.

Mijn Pensioen Inzicht

In een paar stappen krijgt u inzicht in wat u per maand kunt sparen om een pensioengat te voorkomen, zodat u van een onbezorgde oude dag kunt genieten.

Ga naar Mijn Pensioen Inzicht

Pensioengat

Blijkt dat uw pensioenopbouw onvoldoende is? Dan betekent dit dat u een pensioengat heeft. Als u daar niets aan doet, heeft u later misschien minder te besteden dan u zou willen.

Meer over het pensioengat

Oplossingen Nationale-Nederlanden

'Nationale-Nederlanden heeft uitstekende oplossingen om uw pensioen aan te vullen, zoals Banksparen.

Advies nodig?

Welke oplossing het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie. Laat u vrijblijvend adviseren en maak een afspraak met een adviseur.

Ik wil advies

_1605066_

Pensioenoverzichten

Nationale-Nederlanden verstrekt periodiek pensioenoverzichten aan werknemers met een pensioenregeling.

Lees meer

Kunnen wij u helpen?