Ga direct naar inhoud

tot 1,95% rente*

Doorsparen met uw lijfrente

Bereken wat het u kan opleveren

* Effectieve rente op jaarbasis per 17 maart 2023, wijzigingen voorbehouden.

Uw lijfrente-uitkering uitstellen

Komt uw lijfrente vrij en wilt u nog even wachten met uitkeren? Dan kunt u uw lijfrente door laten groeien met een rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Dit kan ook als u op een lijfrenteverzekering bij een andere bank of verzekeraar kapitaal heeft opgebouwd. U kunt doorsparen tot maximaal vijf jaar na het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt.

Op het moment dat u uw Aanvullende PensioenOpbouw wilt laten uitkeren, opent u een uitkeringsproduct. Bijvoorbeeld onze Aanvullende PensioenUitkering. En wilt u binnen nu en 12 maanden al starten met uitkeren? Dan kunt u direct een Aanvullende PensioenUitkering openen en de gewenste startdatum van uw eerste uitkering aangeven.

Beginnen met sparen voor uw pensioen?

Heeft u nog geen lijfrente opgebouwd en wilt u voor het eerst starten met sparen voor uw pensioen? Lees dan meer op de pagina Aanvullende PensioenOpbouw.

Belastingvoordeel

U profiteert op verschillende manieren van mogelijk belastingvoordeel:

 • Over het saldo op uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw betaalt u geen vermogensrendementsheffing in box 3.
 • U betaalt pas belasting als u de uitkeringen ontvangt. U heeft voordeel als u dan in een lager belastingtarief valt.
 • Wilt u extra geld inleggen? Dat kan als u op 1 januari de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt en als u jaarruimte heeft.
 • Als u reserveringsruimte heeft dan kunt u ook na het bereiken van uw AOW-leeftijd extra inleggen.
 • Uw inleg kunt u bij uw belastingaangifte in box 1 in aftrek brengen. Zo krijgt u een deel van uw inleg terug.

Rente

U kunt kiezen tussen een vaste of variabele rente.

Bereken wat het u kan opleveren

Jaarruimte berekenen

Uw jaarruimte is elk jaar anders. Daarom is het belangrijk dat u deze eerst zelf berekent, voordat u extra geld inlegt op Aanvullende PensioenOpbouw. Uw jaarruimte berekent u eenvoudig met onze rekenhulp. Hierbij heeft u uw belastingaangifte over het voorgaande jaar én uw uniform pensioenoverzicht (UPO) nodig. Bent u zzp’er? Dan heeft u uw jaarrekening nodig.


U kunt uw rekening op drie manieren aanvragen

In ons Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen leest u wat u van ons mag verwachten.

Online zelf doen

 • U vult online de aanvraag in.
 • U betaalt € 50,- distributiekosten* via iDEAL tijdens de aanvraag.
 • U bevestigt uw identiteit in mijn.nn.
 • U zorgt er zelf voor dat uw elders opgebouwde kapitaal naar uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw wordt overgedragen.

Direct zelf aanvragen

Telefonisch met hulp

 • Tijdens het gesprek leggen we de mogelijkheden aan u uit. Dit is geen advies.
 • Na uw akkoord op de offerte verzorgen wij de aanvraag voor u.
 • U bevestigt zelf uw identiteit in mijn.nn.
 • Wij helpen u bij de overdracht van uw opgebouwde kapitaal. Indien nodig nemen wij contact op met uw bank of verzekeraar.
 • U betaalt € 125,- distributiekosten* via eenmalige incasso.

Bel nu 088 663 06 63

Met persoonlijk advies

 • Persoonlijk advies van een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.
 • Uw adviseur bekijkt producten van verschillende aanbieders en vertelt u welk product een goede keuze voor u is. Dat kan een product van Nationale-Nederlanden zijn, maar ook van een andere aanbieder.
 • Vraag naar de kosten die uw adviseur hiervoor in rekening brengt.
 • Na uw akkoord verzorgt de adviseur de aanvraag voor u.
 • U bevestigt zelf uw identiteit in mijn.nn.

Vind een onafhankelijk adviseur

*We zijn wettelijk verplicht om eenmalige distributiekosten in rekening te brengen en inzichtelijk te maken.

Meer informatie over doorsparen met uw lijfrente

Oud regime en nieuw regime

Niet voor alle vrijkomende lijfrentes gelden dezelfde belastingregels. Op sommige lijfrenteverzekeringen is het oude regime van toepassing. Andere lijfrenteverzekeringen of bankspaarrekeningen vallen onder het nieuwe regime. Bekijk dus eerst welke regime op uw vrijkomende lijfrente van toepassing is.

Voor Aanvullende PensioenOpbouw geldt het nieuwe regime. Op de pagina Oud regime en nieuw regime leggen we de verschillen verder uit.

Kapitaaloverdracht van uw lijfrente

Na het openen van uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw kan het vrijgekomen kapitaal van uw lijfrenteverzekering naar uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw worden overgeboekt. Dit heet de kapitaaloverdracht.

Heeft u kapitaal opgebouwd in een lijfrentepolis bij Nationale-Nederlanden? Dan is het niet nodig om een overdrachtsformulier in te vullen. Wij zorgen dan voor de overboeking naar uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Komt uw opgebouwde lijfrente niet van Nationale-Nederlanden? Dan vindt u in mijn.nn onder Mijn documenten het overdrachtsformulier dat u invult en opstuurt naar uw oude bank of verzekeraar.

Houd er rekening mee dat het ongeveer twee weken kan duren voordat de kapitaaloverdracht plaatsvindt.

Voorwaarden belastingvoordeel

Om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel moet u aan de fiscale spelregels voldoen:

 • U kunt extra inleggen als u op 1 januari de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt en als u jaarruimte heeft.
 • Als u reserveringsruimte heeft dan kunt u ook na het bereiken van uw AOW-leeftijd extra inleggen.
 • U mag sparen met Aanvullende PensioenOpbouw tot vijf jaar na het bereiken van uw AOW-leeftijd.
 • Daarna laat u het opgebouwde vermogen in termijnen uitkeren.
 • Tussentijds kunt u geen geld opnemen.

Meer informatie over belasting en regelgeving leest u op de pagina Fiscale en juridische regels.

Uw jaarruimte en reserveringsruimte berekenen

Uw jaarruimte is elk jaar anders. Daarom is het belangrijk dat u deze eerst zelf berekent, voordat u extra geld inlegt op Aanvullende PensioenOpbouw. Uw jaarruimte berekent u eenvoudig met onze rekenhulp. Heeft u al een rekening Aanvullende PensioenOpbouw bij ons? Gebruik dan de rekenhulp in mijn.nn. Voor het berekenen van uw jaarruimte heeft u uw belastingaangifte over het voorgaande jaar én uw uniform pensioenoverzicht (UPO) nodig. Bent u zzp’er? Dan heeft u uw jaarrekening nodig.

Heeft u over de afgelopen zeven jaar uw jaarruimte nog niet helemaal gebruikt? Dan kunt u deze zogenoemde reserveringsruimte gebruiken om extra in te leggen op uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Ook uw reserveringsruimte berekent u met onze rekenhulp.

Van sparen naar uitkeren

U mag sparen met Aanvullende PensioenOpbouw tot uiterlijk vijf jaar (op 31 december) na het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. Dit heet de omzettingsdatum.

Om uw spaargeld te laten uitkeren opent u een uitkeringsproduct. Bijvoorbeeld onze Aanvullende PensioenUitkering. Vanaf deze rekening keren wij het geld periodiek uit naar uw betaalrekening. Over deze uitkeringen houden wij loonbelasting, premies volksverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet in. U ontvangt dus steeds een netto uitkering.

Voor het uitkeren gelden bepaalde belastingregels. Deze zijn afhankelijk van uw leeftijd op het moment dat u de uitkeringen laat starten en de hoogte van de uitkeringen.

Heeft u al Aanvullende PensioenOpbouw en wilt u uw uitkering zelf online aanvragen? Log dan in op mijn.nn en ga naar het productoverzicht van Aanvullende PensioenOpbouw. Onder ‘Zelf regelen’ vindt u de optie ‘Starten met uitkeren’. Daarna kunt u een Aanvullende PensioenUitkering aanvragen. De eenmalige distributiekosten voor een online aanvraag zijn € 50,- (via iDEAL tijdens de aanvraag). U kunt uw uitkering ook telefonisch of met persoonlijk advies aanvragen.

Vaste of variabele rente

U kunt tijdens de aanvraag kiezen voor een variabele of een vaste rente (een deposito). Als u geen keuze maakt, dan ontvangt u een variabele rente. U kunt op een later moment altijd kiezen om (een deel van) uw spaargeld alsnog in een deposito vast te zetten tegen een vaste rente.

Kiest u voor een variabele rente? Dan bent u flexibeler in wanneer u kunt starten met de uitkering van uw opgebouwde kapitaal.

Kiest u voor een vaste rente? Dan heeft u de zekerheid dat de rente voor de gekozen periode vaststaat. De rente die u krijgt hangt af van de looptijd die u kiest. Na het einde van deze periode kunt u opnieuw kiezen tussen een vaste of variabele rente. U kunt dit gemakkelijk online regelen via mijn.nn.

Uw spaargeld bij overlijden
Bij overlijden gaat het saldo van van uw rekening Aanvullende PensioenOpbouw naar uw erfgenamen. Meer informatie hierover leest u op de pagina Fiscale en juridische regels.
Depositogarantiestelsel
Nationale-Nederlanden Bank valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Uw spaargeld is gegarandeerd tot een maximum van € 100.000,- per rekeninghouder.

Video Sparen voor een aanvullend pensioen

Veelgestelde vragen over Aanvullende PensioenOpbouw

Wat is banksparen?

Met banksparen bouwt u op een geblokkeerde bankspaarrekening vermogen op voor een van tevoren bepaald doel. Bijvoorbeeld een aanvulling op uw pensioen of voor aflossen van uw hypotheek. Als u voldoet aan de wettelijke voorwaarden, kunt u profiteren van belastingvoordeel.

Wat zijn de verschillen tussen banksparen en verzekeren?

Bij een verzekering kunt u risico's meeverzekeren. Denk hierbij aan een overlijdensrisicodekking of een arbeidsongeschiktheidsdekking. Bij banksparen is dit niet mogelijk binnen het product. U kunt deze risico's echter wel los verzekeren. Ook zijn er op fiscaal en juridisch gebied verschillen, onder andere in het geval van overlijden. Op deze pagina kunt u meer lezen over de verschillen tussen verzekeren en banksparen. Laat u adviseren over wat het beste bij uw persoonlijke situatie en wensen past.

Geldt het depositogarantiestelsel ook voor de bankspaarproducten van Nationale-Nederlanden?

Ja, de bankspaarproducten van Nationale-Nederlanden vallen onder het depositogarantiestelsel. Dit is een regeling die het spaargeld van rekeninghouders beschermt als een bank failliet gaat. Het depositogarantiestelsel garandeert een bedrag van €100.000,- per rekeninghouder per bank.


Alle veelgestelde vragen