Ga direct naar inhoud

Verschillen tussen banksparen en verzekeren

  • Een vaste aanvullende uitkering
  • Banksparen of verzekeren?
    Een persoonlijke keuze!
  • De verschillen op een rij

De mogelijkheden voor uw vrijkomend lijfrentekapitaal

U heeft een bedrag (kapitaal) opgebouwd dat u wilt gebruiken voor een aanvulling op uw (pensioen)inkomen. Bijvoorbeeld via een lijfrenteverzekering waarvan de einddatum nu in zicht is. Wat gaat u doen als het lijfrentekapitaal vrijkomt? U kunt kiezen voor een lijfrente-uitkering op basis van een bankspaar- of verzekeringsoplossing. Bij Nationale-Nederlanden kunt u alleen kiezen voor een bankspaarproduct. Uw verzekeringsadviseur kan u informeren welke verzekeraar een product aanbiedt op basis van een verzekeringsoplossing.

Vrijgekomen lijfrentekapitaal

Als uw lijfrentekapitaal vrijkomt, moet u bepalen wat u met dit kapitaal gaat doen.
Welke keuze het beste bij uw situatie past, hangt af van een aantal factoren:

  • Fiscaal en juridisch: bijvoorbeeld als u of uw partner overlijdt;
  • De producten zelf, zoals de periode waarover u de uitkeringen ontvangt;
  • Beide producten kennen verschillende rendementen.


Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen een uitkering uit banksparen en een verzekeringsuitkering? En wat past het beste bij uw situatie?

Vragen Banksparen Lijfrente- of levensverzekering
(niet bij Nationale-Nederlanden af te sluiten)
Kan ik een uitkering van mijn lijfrentekapitaal al voor mijn 65e ontvangen? Ja, dat kan. De duur van de uitkeringen moet dan wel minimaal 20 jaar zijn, plus het aantal jaren dat u jonger bent dan uw AOW-gerechtigde leeftijd op het moment van het uitkeren van de eerste termijn. Ja, dat kan. U kunt kiezen voor een levenslange oudedagslijfrente-uitkering of voor een lijfrente-uitkering die eindigt in het jaar dat u met pensioen gaat, de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt of dat u 65 wordt. U kunt voor deze laatste soort lijfrente-uitkering alleen het gedeelte van de lijfrenteaanspraak gebruiken die u vóór 2006 heeft opgebouwd.
Kan ik ervoor kiezen levenslang uitkeringen te ontvangen? Nee, dat is niet mogelijk. De maximale duur van een uitkering uit banksparen bedraagt bij ons 30 jaar. Ja, dat kan.
Kan ik mijn erfgenamen de periodieke uitkering laten ontvangen? Na uw overlijden ontvangen uw partner of andere erfgenamen de uitkeringen. U kunt een tweede verzekerde opgeven als u wilt dat die na uw overlijden de (lagere) uitkeringen ontvangt. Ook kunt u een aanvullende verzekering sluiten voor een uitkering ineens bij overlijden tijdens de looptijd van de uitkeringen.
Kan ik als ik overlijd een andere begunstigde dan mijn erfgenamen kiezen voor de uitkeringen uit mijn lijfrente? Ja, dat kan via een legaat in uw testament. Ja, dat kan.
Kan ik het lijfrentekapitaal aan mijn kinderen schenken? Nee, dat is niet mogelijk. Ja, dat kan bij lijfrentekapitaal dat valt onder het oude fiscale regime. Dit moet u wel regelen voordat uw lijfrentekapitaal vrijkomt.
Kan ik mijn alimentatieverplichting via een lijfrente betalen? Nee, dat is niet mogelijk. Ja, dat kan.

Advies of offerte

Wilt u weten wat het beste bij uw situatie past: verzekeren of banksparen? Dan kunt u de mogelijkheden ook bespreken met een adviseur van Nationale-Nederlanden of met een onafhankelijk adviseur.

Offerte aanvragen?

Wilt u een offerte aanvragen? Neemt u dan contact met ons op via telefoonnummer 088 663 06 63. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur.