Ga direct naar inhoud

Uitkering bij overlijden

Het geld op uw Aanvullende PensioenUitkering is van u en wordt in termijnen uitgekeerd aan u of uw erfgenamen. Wilt u bij overlijden het geld aan iemand specifiek toewijzen? Dan is het nodig om dit via een testament vast te leggen.

Naar wie gaat de Aanvullende PensioenUitkering bij overlijden?

Hieronder geven we op hoofdlijnen aan wat er bij uw overlijden gebeurt met uw Aanvullende PensioenUitkering. Iedere situatie is natuurlijk uniek en persoonlijk. Daarom raden wij uw nabestaanden altijd aan om bij uw overlijden contact op te nemen met een adviseur of notaris. In alle situaties hieronder gaan we ervan uit dat de erfenis aanvaard wordt.

Voor het erven van Aanvullende PensioenUitkering geldt dat wij de resterende termijnen van de Aanvullende PensioenUitkering uitkeren aan de erfgenamen.

Geen testament

Zonder testament bepaalt de wet wat er gebeurt met uw Aanvullende PensioenUitkering.

  • Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan zijn uw echtgenoot/partner en uw eventuele kinderen de erfgenamen. De echtgenoot/partner erft al uw bezittingen en schulden. Als er kinderen zijn, dan krijgen zij een vordering op uw echtgenoot/partner.
  • Als u niet (meer) getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan zijn uw eventuele kinderen de erfgenamen. Zijn er geen kinderen, dan zijn uw ouders, broers en zussen de erfgenamen.
  • Als u niet getrouwd bent, maar wel samenwoont – al dan niet met een samenlevingsovereenkomst– dan is uw partner géén erfgenaam. Wilt u dat uw Aanvullende PensioenUitkering bij uw overlijden naar uw partner gaat? Dan moet u dat regelen in een testament.

Testament

Met een testament kunt u zelf bepalen wat er met uw Aanvullende PensioenUitkering gebeurt. U mag geen rechtspersonen – bijvoorbeeld een goededoelenstichting of uw eigen bv – aanwijzen als verkrijger. Doet u dit toch, dan ziet de Belastingdienst dit als een verboden handeling. Dat betekent dat er tot maximaal 72% belasting kan worden geheven over het lijfrentekapitaal.

Erfbelasting

Als u in Nederland woont en overlijdt, dan moet de verkrijger erfbelasting betalen over de erfenis. Sommige onderdelen van een erfenis zijn vrijgesteld. Het saldo van Aanvullende PensioenUitkering is bijvoorbeeld vrijgesteld. De verkrijger hoeft dus geen erfbelasting te betalen over het verkregen saldo.
Echtgenoten en partners hebben daarnaast een algemene vrijstelling van maximaal € 638.089,- (2017). Omdat de lijfrente al is vrijgesteld van erfbelasting, wordt de algemene vrijstelling met een bepaald bedrag verminderd (‘lijfrente-inkorting’).


Veelgestelde vragen

Alle veelgestelde vragen

Kunnen wij u helpen?