Ga direct naar inhoud

Scheiden en uw lening

Als u uit elkaar gaat, kan er sprake zijn van het verdelen van een schuld. U bent bijvoorbeeld samen een lening in de vorm van een Consumptief Krediet aangegaan. Dit kan vragen opleveren. Welke regels gelden bij het verdelen van een lening/schuld en als mijn ex-partner een lening/schuld heeft, ben ik daarvoor dan ook verantwoordelijk en welke mogelijkheden heeft u om het op te lossen?

Aansprakelijkheid

Samen getekend voor de lening

U heeft samen getekend voor de lening; het Consumptief Krediet dat u samen bent aangegaan. Of u nu in gemeenschap van goederen bent getrouwd, op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd of een samenlevingsovereenkomst hebt, als u samen een lening heeft gesloten, en hier samen voor heeft getekend, dan bent u beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld als u uit elkaar gaat. Dit betekent dat zowel u als uw ex-partner verantwoordelijk zijn voor de aflossing en u beiden afzonderlijk aangesproken kunt worden als betalingsverplichtingen niet worden nagekomen. Er wordt geen rekening gehouden met de hoogte van inkomen of waarvoor het geld is gebruikt.

Niet samen getekend voor de lening

En in gemeenschap van goederen getrouwd

Dan blijft u beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de openstaande lening/restschuld als u uit elkaar gaat. Zelfs als u in het echtscheidingsconvenant heeft opgenomen dat de schuld alleen door uw ex-partner wordt afbetaald. Als de Kredietverstrekker u aanspreekt om de openstaande lening/restschuld af te lossen, moet u dit betalen. Daarna heeft u wel de mogelijkheid om het betaalde bedrag weer te verhalen op uw ex-partner. Schulden en leningen die zijn aangegaan vóórdat u ging trouwen, worden vaak verdeeld als u gaat scheiden. Als u gaat trouwen, dan wordt u ook verantwoordelijk voor de openstaande lening/schulden van uw partner.

En op huwelijkse voorwaarden getrouwd

Dan gelden de afspraken die u gemaakt heeft over schulden en vermogen. Het kan dat er tijdens uw huwelijk nieuwe gezamenlijke schulden zijn ontstaan. Daarvoor bent u wel beiden verantwoordelijk.

En een samenlevingscontract getekend

Dan gelden de afspraken die u gemaakt heeft over schulden en vermogen. Het kan dat er tijdens uw relatie nieuwe gezamenlijke schulden zijn ontstaan. Daarvoor bent u wel beiden verantwoordelijk.

Handig om te weten

Als u een echtscheidingsconvenant opstelt, vergeet dan niet de openstaande leningen/schulden van ‘kopen op afbetaling’ op te nemen. Dit zijn bijvoorbeeld schulden van grote uitgaves zoals een auto of televisie of aankopen via het internet.

Uit elkaar, wat nu?

Geef uw scheiding door

U heeft samen met uw ex-partner een lening in de vorm van een Consumptief Krediet afgesloten bij Nationale-Nederlanden. Gaat u scheiden? Geef dit zo snel mogelijk aan ons of uw adviseur door.

U heeft bij een scheiding meerdere mogelijkheden om de openstaande lening/restschuld af te lossen.

Huidige lening splitsen

U splitst de huidige lening in twee delen. Hierbij wordt u verantwoordelijk voor het ene leningdeel en uw ex-partner voor het andere leningdeel. Een leningdeel wordt dus omgezet naar een nieuwe lening die alleen op uw, of uw ex-partners, naam staat. Daarbij bent u alleen verantwoordelijk voor uw eigen lening. Met deze twee leningen lost u uw oude lening af. Het is wel van belang dat iedere partner voldoende inkomen heeft om zijn of haar lening te financieren. Daarnaast is het van belang dat beide partners aan alle voorwaarden voor een lening voldoen. Heeft u vragen of wenst u meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op of met uw adviseur.

Huidige lening op beide namen voortzetten

Zijn bovenstaande mogelijkheden voor u niet haalbaar? Dan wordt de oude lening op beide namen voortgezet. U blijft dan ieder afzonderlijk verantwoordelijk en hoofdelijk aansprakelijk voor de totale lening.

Voorbeeld

U en uw ex-partner hebben een Consumptief Krediet met een kredietlimiet van € 10.000,- afgesloten. Voor de scheiding heeft u samen € 4.000,- opgenomen. U bent nu beiden verantwoordelijk en hoofdelijk aansprakelijk voor € 4.000,-.

Heeft u betalingsproblemen omdat u uit elkaar gaat?

Veranderingen in uw persoonlijke situatie kunnen ervoor zorgen dat uw lening ineens een zware last wordt. Wat als u de lasten van uw Consumptief Krediet (tijdelijk) niet meer kunt dragen? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact met ons opneemt. Samen bekijken we welke mogelijkheden er zijn om het probleem op te lossen of te beperken.

Lees meer over mogelijke betalingsproblemen

uniqueid

Uit elkaar, wat nu?

Als u uit elkaar gaat, moet u veel zaken regelen. Heeft u nog andere producten bij Nationale-Nederlanden? We helpen u graag op weg.

Lees wat u moet regelen als u gaat scheiden