Ga direct naar inhoud

Geld lenen voor een tweede woning of recreatiewoning?

 • Persoonlijke lening tussen € 5.000,- en € 75.000,-
 • Maandelijks een vast bedrag voor rente en aflossing
 • Altijd boetevrij extra aflossen

Ben jij toe aan een recreatiewoning of een tweede woning?

De afgelopen jaren is de aankoop van een recreatiewoning of een tweede woning in trek. Dit kan voor eigen gebruik, als belegging of natuurlijk allebei. Denk je hier zelf ook over na? Een persoonlijke lening kan dan uitkomst bieden. Naast de financiële kant zijn er nog andere belangrijke aspecten. Wij helpen je graag met tips en voorbeelden op weg.

Het verschil tussen een recreatiewoning en een tweede woning

Tussen de recreatiewoning en tweede woning zit een verschil. Zoals de naam al aangeeft is een recreatiewoning uitsluitend bedoeld voor recreatief gebruik. Een tweede woning kan bedoeld zijn voor permanente bewoning, voor de verhuur of voor een combinatie hiervan. Het is niet verplicht om er je hoofdverblijf te hebben. Beide type woningen kunnen bestemd zijn voor eigen gebruik, voor de (tijdelijke) verhuur of een combinatie hiervan. Ook kunnen beide type woningen op een vakantiepark staan of daarbuiten.

Wat kost een tweede woning of recreatiewoning?

Een recreatiewoning of een tweede woning wordt meestal gefinancierd met eigen middelen, een persoonlijke lening, een hypotheek of een combinatie hiervan. De prijzen voor een recreatiewoning of een tweede woning lopen sterk uiteen. Ben je op zoek naar een huis in de natuur of in de stad? Bedenk goed wat jouw wensen zijn en welke mogelijkheden hierbij passen.

Persoonlijke lening is een optie

Een persoonlijke lening afsluiten is een mogelijkheid om een recreatiewoning of tweede woning te kopen. Dit kan met de Persoonlijke Lening van Nationale-Nederlanden. Deze lening heeft een vaste rente en looptijd. Dat betekent dat je tijdens de afgesproken looptijd dezelfde rente betaalt en dat je na deze looptijd de lening hebt afgelost. Dat geeft zekerheid en overzicht. Wil je extra aflossen? Dat kan bij Nationale-Nederlanden altijd boetevrij.


Financieren door middel van een hypotheek

Bij de meeste hypotheekverstrekkers kan je geen volledige hypotheek krijgen voor een recreatiewoning. Het is in sommige gevallen wel mogelijk om een hypotheek te krijgen op een tweede woning. In deze gevallen worden er soms wel extra voorwaarden gesteld. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld dat het huis van steen moet zijn, op een fundering en met een permanente standplaats. Hiernaast kan het verboden zijn om je woning te verhuren. Informeer voor de mogelijkheden bij je hypotheekadviseur.


Tips voor het kopen van een recreatiewoning of een tweede woning

 • Bepaal vooraf je budget
 • Informeer jezelf over de extra kosten die erbij horen
 • Maak een overzicht van de totale periodieke kosten
 • Houd rekening met onderhoudskosten
 • Koop altijd onder voorbehoud van een bouwkundige keuring of financiering
 • Wil je de woning verhuren, informeer jezelf dan goed
 • Houd bij aankoop van een chalet of stacaravan rekening met de staanplaats
 • Bepaal als je wilt verhuren of je daar klaar voor bent, er komt veel bij kijken!

Veelgestelde vragen

Wat is de actuele rente van de Persoonlijke Lening?

Welke rente je betaalt voor de Persoonlijke Lening, hangt af van het bedrag dat je wilt lenen en in hoeveel jaar je de lening wilt terugbetalen. Hoeveel je kunt lenen hangt af van jouw persoonlijke en financiële situatie.

Bekijk de actuele rente voor de Persoonlijke Lening

Wat kost een lening?

Geld lenen kost geld. Je betaalt rente als vergoeding voor het geleende bedrag. Elke maand betaal je een vast bedrag dat bestaat uit rente en aflossing. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van hoeveel je wilt lenen en welke rente je gaat betalen. Goed om te weten: de rente is vast. De rente verandert dus niet tijdens de looptijd van de lening. In de offerte lees je wat jouw lening in totaal kost.

Kun je een lening van een andere bank oversluiten naar Nationale-Nederlanden?

Als je je lening wilt oversluiten naar Nationale-Nederlanden regelen we dat gratis voor jou. Je vraagt op onze site een nieuwe Persoonlijke Lening aan. Daarbij vul je in welke leningen je hebt. Bij iedere lening kun je aangeven of je deze wilt oversluiten naar een lening bij Nationale-Nederlanden. Bij de offerte vind je een formulier dat je invult. Aan de hand daarvan nemen we contact op met de geldverstrekker(s) van jouw andere lening(en) en nemen deze over.


Rekenvoorbeeld Persoonlijke Lening

Onderstaand rekenvoorbeeld toont de kosten van een Persoonlijke Lening voor verschillende leenbedragen. Hierbij is uitgegaan van de laagste tarieven en een looptijd van 120 maanden. Los je extra af tijdens de looptijd? Dan wordt de looptijd korter.

Leenbedrag Maand­bedrag Vaste debetrente / Jaarlijks kosten­percentage Looptijd in maan­den Totale prijs van de lening
€ 75.000,- € 836,43 6,10% 120 € 100.371,01
€ 50.000,- € 565,20 6,40% 120 € 67.823,90
€ 25.000,- € 285,14 6,60% 120 € 34.217,23
€ 15.000,- € 174,94 7,10% 120 € 20.992,41
€ 10.000,- € 122,39 8,20% 120 € 14.686,44
€ 5.000,- € 65,80 9,90% 120 € 7.895,86

Voorwaarden